Scaderea decalajului fiscal si cresterea veniturilor declarate sunt doar doua dintre obiectivele pe care si le-a propus Fiscul pentru perioada 2023-2025 referitor la domeniul impozitului pe veniturile persoanelor fizice.
ANAF a derulat, in perioada august 2020 – noiembrie 2022, proiectul "Dezvoltarea de instrumente pentru cresterea conformarii in domeniul impozitului pe veniturile persoanelor fizice in Romania". Proiectul a fost finantat de catre Comisia Europeana prin TSI - Instrumentul de asistenta tehnica adresat statelor membre si a beneficiat de serviciile de consultanta ale EY ROMANIA.
Obiectivul general al proiectului a fost acela de a contribui la reforma institutionala, administrativa si structurala care sustine dezvoltarea in Romania, prin acordarea de asistenta catre ANAF in vederea dezvoltarii unor instrumente de crestere a conformarii fiscale in domeniul impozitului pe venit al persoanelor fizice.
Un rezultat important al acestui proiect l-a reprezentat elaborarea Strategiei de crestere a conformarii voluntare in domeniul impozitului pe veniturile persoanelor fizice in Romania pentru perioada 2023-2025, aprobata de conducerea ANAF. Strategia se bazeaza, pe de-o parte, pe informatiile si rapoartele consultantului si, pe de alta parte, pe valorificarea experientei ANAF in administrarea impozitului pe venit.
Obiectivele Strategiei de crestere a conformarii voluntare in domeniul impozitului pe veniturile persoanelor fizice in Romania pentru perioada 2023-2025 sunt:
- scaderea decalajului fiscal;
- cresterea gradului de conformare la declarare;
- cresterea nivelului de incredere al contribuabililor in ANAF;
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Manual de politici contabile - Stick USB
Cartea verde a contabilitatii
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
- cresterea veniturilor declarate.
De asemenea, in cadrul acestui proiect, ANAF a implementat trei proiecte pilot de conformare, cu rol de exercitiu si experimentare, prin care s-a urmarit cresterea informarii contribuabililor care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor (chirii), venituri din activitati educationale (meditatii), precum si venituri obtinute din activitati si servicii de infrumusetare/intretinere corporala.
Au fost create trei ghiduri pentru contribuabili, publicate pe portalul ANAF, pentru a facilita corecta informare si declarare a veniturilor de catre categoriile vizate.
- S-au transmis cateva mii de informari si notificari adresate contribuabililor care pot realiza venituri de natura celor mentionate mai sus, cu indrumari asupra modalitatilor de conformare si a avantajelor acestora;
- Au fost organizate intalniri online (webinarii) si, in acelasi timp, au fost create clipuri video, afise si alte materiale destinate informarii.
Derularea proiectelor pilot a condus la cresterea nivelului conformarii fiscale a categoriilor vizate, precum si la cresterea experientei ANAF in domeniu si la perfectionarea metodei de lucru. ANAF va continua si va extinde la nivel national proiectele de acest gen, urmarind stimularea conformarii contribuabililor prin servicii mai bune si activitati de informare.