email
E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contabilitatea imobilizarilor financiare

imobilizari financiarecontabilitate


                                                 Multumim Consilierului Contabilitate

Contabilitatea imobilizarilor financiare

Imobilizarile financiare denumite si investitii financiare sau de portofoliu cuprind valorile financiare investite de intreprindere in capitalul altor societati comerciale sub forma titlurilor de participare detinute la societatile din cadrul grupului, creantelor asupra societatilor din cadrul grupului, titlurilor sub forma de interese de participare, creantelor din interese de participare, titlurilor detinute ca imobilizari si altor creante.

In mod detaliat investitiile financiare sau de portofoliu se clasifica astfel:

1. Actiuni detinute la entitatile afiliate;

2. Interesele de participare;

3. Imobilizari financiare sub forma de interese de participare, din care:

4. Alte titluri imobilizate;

5. Creante imobilizate;

6. Varsaminte de efectuat pentru imobilizarile corporale.

Astfel, actiunile detinute la entitatile afiliate reprezinta drepturile sub forma de active si alte titluri cu venit variabil detinute in capitalul altor societati comerciale a caror detinere durabila este utila acesteia.

Titlurile de participare detinute in intreprinderi asociate reprezinta titluri de participare ale unei intreprinderi ale carei detineri intr-o proportie intre 20-50% asigura posibilitatea exercitarii unei influente semnificative.

Titlurile de participare strategice sunt detinute intr-un procent de pana la 20% si nu asigura posibilitatea exercitarii unei influente semnificative. Atunci cand acestea sunt detinute intr-o intreprindere intr-un procent mai mic de 10% sunt considerate interese minoritare.

Creantele din interese de participare reprezinta drepturi ale unitatii asupra filialelor sau unitatilor din cadrul grupului determinate de acordarea unor imprumuturi pe termen lung. O societate care are una sau mai multe filiale va prezenta situatii financiare consolidate.

Filiala este o societate care este controlata de societatea mama. Controlul exercitat presupune capacitatea de a conduce si de a interveni in politicile financiare si operationale ale societatii pentru a obtine venituri, profituri din activitatea ei. In general, se presupune ca exista control atunci cand se obtine mai mult de jumatate din drepturile de vot in conducerea filialei.

Imobilizarile financiare reprezinta o modalitate distincta de utilizare, pentru o perioada indelungata, a capitalului social disponibil si al altor resurse (actiuni si drepturi de creanta) sub forma participarii la formarea capitalului altor societati comerciale. Ele sunt delimitate si urmarite in contabilitate cu ajutorul a 4 conturi sintetice: 261 Titluri de participare, 262 Titluri imobilizate ale activitatii de portofoliu, 263 Alte titluri imobilizate si 267 Creante imobilizate.

Conturile respective au in comun urmatoarele elemente:

  • au functia contabila de activ;
  • sunt conturi de bilant si au solduri finale debitoare, care reprezinta, dupa caz, costul de achizitie sau valoarea imobilizarilor financiare pe care le detine unitatea patrimoniala;
  • soldurile finale se inscriu in activul bilantului, la valoarea neta, in grupa I-a, denumita Active imobilizate, la postul bilantier denumit Imobilizari financiare total.

Organizarea contabilitatii imobilizarilor analizate ocazioneaza utilizarea in plus a contului de pasiv 269 Varsaminte de efectuat pentru imobilizari financiare, care asigura urmarirea datoriilor provenite din achizitionarea cu decontare ulterioara a imobilizarilor in cauza. Totodata, se foloseste contul 296 Provizioane pentru deprecierea imobilizarilor financiare, de asemenea, de pasiv. Aceste doua conturi functioneaza dupa regulile generale privind conturile de datorii si respectiv de provizioane pentru depreciere.

Este de mentionat si faptul ca pentru organizarea contabilitatii cheltuielilor accesorii (onorarii, comisioane) privind realizarea imobilizarilor financiare se utilizeaza conturile corespunzatoare cheltuielilor de exploatare ale exercitiului.

Contul 261 Titluri de participare asigura inregistrarea in debit a actiunilor si partilor sociale emise de alte societati comerciale si achizitionate intr-o asemenea proportie incat sa permita exercitarea unui control sau a unei influente notabile asupra unitatilor emitente, precum si realizarea unui profit.

In creditul contului analizat se reflecta valoarea titlurilor de participare vandute sau restituite (cedate) si a celor retrase de asociati sau de intreprinzatorul individual, debitandu-se conturile specifice acestor modalitati de iesire din patrimoniu (6721, 456 si respectiv 108).

Exemplu

1. Se achizitioneaza titluri de participare cu decontare ulterioara, prin subscriere la formarea capitalului altei societati comerciale, operatie care se inregistreaza pe baza contractului si statutului de societate, inclusiv a notei de contabilitate:

           261                    =                         269
  Titluri de participare    Varsaminte de efectuat pentru imobilizari financiare   2. Se efectueaza varsamantul corespunzator actiunilor sau partilor sociale subscrise si inregistrate la operatia anterioara, folosindu-se extrasul contului de disponibil in lei:
 
             269                     =                             5121
Varsaminte de efectuat                          Conturi la banci in lei 
pentru imobilizari financiare               

3. Se achizitioneaza titluri de participare, cu decontare imediata in numerar si cu decontare prin virament, care se inregistreaza pe baza registrului de casa si a extrasului de cont:
 
                261                   =                          %

  Titluri de participare                                    5311
                                                             Casa in lei
                                                        si/sau 
                                                                5121
                                                      Conturi la banci in lei

4. Se calculeaza si se inregistreaza dividendele aferente titlurilor de participare achizitionate si care sunt datorate de unitatea emitenta, folosindu-se nota de contabilitate in care este consemnata suma:
 
                   461              =                   761
        Debitori diversi                   Venituri din participatii 
                                 

5. Se incaseaza, in contul de disponibil in lei, dividendele inregistrate la operatia economica anterioara:
 
                  5121              =                    461
    Conturi la banci in devize               Debitori diversi 
                                       

6. Se vand titluri de participare unui tert sau se restituie unitatii emitente pentru valoarea de intrare in patrimoniu si cea de vanzare:
 
                      461          =                      7721
              Debitori diversi               Venituri din cedarea activelor 
                                          


7. Se descarca gestiunea pentru titlurile de participare vandute si inregistrate la operatia economica anterioara si consemnate in nota de contabilitate:
 
                      6721          =                          261
         Cheltuieli privind activele cedate      Titluri de participare 
                                                 

Contul 262 Titluri imobilizate ale activitatii de portofoliu inregistreaza in debit costul de achizitie aferent actiunilor sau partilor sociale procurate, pentru o perioada indelungata, de la societatile comerciale emitente sau de la alte persoane juridice sau fizice, inclusiv sub forma aportului la capitalul social, in scopul realizarii unor venituri financiare, fara a putea interveni in gestiunea emitentului.
 
In creditul contului se reflecta titlurile imobilizate cedate sau retrase de asociati sau intreprinzatorul individual.
 
Contul 263 Alte titluri imobilizate inregistreaza in debit acele titluri imobilizate care nu sunt specifice activitatii de portofoliu si care au fost achizitionate in vederea obtinerii unui anumit venit, detinatorul apreciind ca este avantajos sa le conserve sau nu are posibilitati de rambursare sau vanzare in termen scurt. In credit se evidentiaza hartiile de valoare incadrate in categoria alte titluri imobilizate cedate sau retrase de intreprinzatorul individual sau de catre asociati.
 
Conturile 262 Titluri imobilizate ale activitatii de portofoliu si 263 Alte titluri imobilizate se utilizeaza in mod similar contului 261 Titluri de participare, folosindu-se in principal, aceleasi conturi corespondente. Ca aspect specific se retine faptul ca veniturile financiare care se realizeaza pe seama titlurilor imobilizate se reflecta in creditul contului 762 Venituri din alte imobilizari financiare, prin corespondenta cu debitul contului 461 Debitori diversi sau 512 Conturi curente la banci, dupa cum incasarea lor se face in exercitiul urmator sau in cel curent.
 
Contul 267 Creante imobilizate asigura urmarirea in debit a urmatoarelor categorii de imobilizari:
 
  • creante legate de participatii;
  • imprumuturi acordate pe termen lung;
  • alte creante imobilizate (depozite, cautiuni si garantii depuse la furnizorii de energie, gaze, apa, prestatii telefonice);
  • dobanzi aferente creantelor imobilizate.
 
Pentru aceste patru categorii de imobilizari se utilizeaza conturi sintetice de gradul II, cu aceleasi denumiri si simbolurile: 2671, 2672, 2677 si respectiv 2678.
 
Contul analizat si implicit subconturile amintite se debiteaza prin corespondenta cu creditul conturilor de disponibilitati banesti (512, 531), pentru imprumuturile acordate, de venituri din creante imobilizate (763), pentru dobanda aferenta acestor creante, a conturilor de diferente de conversie - activ si pasiv (476 si respectiv 477), pentru reluarea in exercitiul urmator a diferentelor nefavorabile si respectiv pentru inregistrarea celor favorabile de la sfarsitul exercitiului curent, provenite din scaderea sau cresterea, dupa caz, a cursului valutar aferent creantelor in devize.

Exemplu

1. Se acorda un imprumut pe termen lung, cu dobanda, unei societati comerciale la care unitatea detine titluri de participare, operatie care se inregistreaza pe baza contractului de imprumut si a extrasului de cont: 
 
                2671                   =                           5121
    Creante legate de participatii                 Conturi la banci in lei 
                                              

2. Se constituie venituri, corespunzator dobanzii aferente imprumutului pentru primul exercitiu, folosindu-se contractul si nota de contabilitate:
                  
                    2678                  =                             763
Dobanzi aferente creantelor imobilizate      Venituri din creante imobilizate


In cazul in care dobanda in cauza se incaseaza pana la incheierea exercitiului la care se refera nu se mai justifica utilizarea contului 2678 Dobanzi aferente creantelor imobilizate, in locul lui se debiteaza unul din conturile de disponibilitati banesti in care se primeste dobanda anuala cuvenita pentru imprumutul acordat.
3. Pe baza extrasului de cont, se inregistreaza incasarea in exercitiul urmator a dobanzii, precum si a ratei din imprumutul acordat si inregistrat anterior:
                  5121                =                            %
           Conturi la banci in lei                               2678 
                                                  Dobanzi aferente creantelor imobilizate
                                                                    2671                                                                                      
                                                        Creante legate de participatii 

                                                    
4. Se acorda garantii banesti unor unitati furnizoare de energie si prestatii telefonice, asa cum este consemnat in extrasul de cont:
                      2677            =                    5121
            Alte creante imobilizate             Conturi la banci in lei 
                                                 

In masura in care garantiile in cauza se restituie de catre unitatile furnizoare se inverseaza articolul contabil anterior.
5. La sfarsitul exercitiului (N) se constata si se consemneaza in nota de contabilitate o scadere a cursului valutar aferent creantelor:

                      476              =                     267
         Diferente de conversie activ       Creante imobilizate 
                                       

In cazul in care cursul valutar creste si in consecinta diferenta in cauza este favorabila se debiteaza contul 267 Creante imobilizate prin corespondenta cu creditul contului 477 Diferente de conversie pasiv.
6. La inceputul exercitiului urmator (N + l) se reiau diferentele nefavorabile inregistrate la operatia economica anterioara, folosindu-se nota de contabilitate:
                     267           =                      476
            Creante imobilizate           Diferente de conversie-activ 
                               

La randul lor, diferentele favorabile se reiau prin debitarea contului 477 Diferente de conversie-pasiv si creditarea contului 267 Creante imobilizate.
7. In urma lichidarii unor creante in valuta, se stabileste si o pierdere, ceea ce este consemnat in extrasul de cont si in nota de contabilitate:
                        %              =                        267
                      5124                              Creante imobilizate 
         Conturi la banci in devize
                        665
  Cheltuieli din diferente de curs valutar 
                                                       

In cazul in care, cu prilejul lichidarii unor creante in valuta cursul valutar a crescut rezulta o diferenta favorabila de natura veniturilor, iar operatia economica se inregistreaza in debitul contului 5124 Conturi la banci in devize, cu valoarea totala corespunzatoare cursului valutar, prin corespondenta cu creditul conturilor: 267 Creante imobilizate, cu valoarea de inregistrare, si 765 Venituri din diferente de curs valutar, cu diferenta favorabila stabilita ca urmare a cresterii cursului valutar.
8. La sfarsitul exercitiului N se constituie sau se suplimenteaza, dupa caz, un provizion pentru deprecierea imobilizarilor financiare de natura actiunilor, valoare stabilita in inventarul anual ca diferenta intre valoarea actuala (mai mica) si valoarea contabila:
                     6863             =                         296
Cheltuieli financiare privind                   Provizioane pentru deprecierea
provizioane pentru deprecieri                     imobilizarilor financiare
                

9. La inchiderea exercitiului N + 1 se anuleaza provizioanele inregistrate anterior, in valoare de 700.000 lei, deoarece se constata ca nu mai au obiect, valoarea actuala a actiunilor fiind la nivelul celei contabile:
                     296              =                     7863
Provizioane pentru deprecierea               Venituri din provizioane
imobilizarilor financiare                                pentru deprecieri
                                  

Contul 269 Varsaminte de efectuat pentru imobilizari financiare este incadrat in grupa imobilizarilor analizate si asigura urmarirea obligatiilor ce se creeaza fata de terti pentru achizitionarile de imobilizari cu decontare ulterioara.
Acest cont reflecta in credit sumele datorate tertilor, prin debitul conturilor de imobilizari financiare (261, 262, 263, 267), iar in debit oglindeste plata sumelor datorate, prin corespondenta cu debitul conturilor de disponibilitati banesti (512, 531).
Soldul contului analizat poate fi creditor pentru sumele datorate tertilor privind imobilizarile financiare.

Uita cosmarul amenzilor cu care Legea contabilitatii sanctioneaza omisiunile   sau erorile din registrele tale contabile! Aplica acum cele 9 reguli de aur  pentru inregistrari contabile fara cusur! Garantie 30 de zile!


Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 e caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul contabilul.ro"si link catre www.contabilul.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectualaNOUTATI din Legislatie aparute in 2022

IMPORTANT: E-Factura in 50 de intrebari si raspunsuri!


1. Ce inseamna exact tranzactii B2G?

2. Tranzactiile cu societati la care statul este actionar majoritar sunt tranzactii B2G?

3. Odata inregistrati in registrul RO e-Factura, avem obligatia ca toate facturile emise de noi sa fie electronice sau doar cele in relatia B2G?

4. Facturile catre institutii publice, dar care nu implica produse cu risc fiscal, trebuie emise electronic?

5. Parohiile sunt considerate autoritati contractante? Exista pentru ele obligativitatea trimiterii facturilor electronice?

Raspunsurile sunt disponibile in lucrarea E-Factura in 50 de intrebari si raspunsuri!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
imobilizari financiarecontabilitate

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 03 Februarie 2009


Votati articolul "Contabilitatea imobilizarilor financiare":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 6 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 03 Februarie 2009 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Atentie, contabili!
Sistemele e-Factura si e-Transport vin cu noi OBLIGATII fiscale!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X