Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

Imobilizari financiare: definitie, exemple si monografie contabila

Data actualizarii: 07 Iulie 2023
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Imobilizari financiare: definitie, exemple si monografie contabila
imobilizari financiaremonografie contabilainsolventa

Imobilizarile financiare, denumite si investitii financiare sau de portofoliu, ocupa un loc aparte in activitatea contabililor. Pentru a clarifica nelamuririle pe care le poate avea un contabil referitor la aceste investitii, prezentam in continuare care este definitia imobilizarilor financiare, dar si alte informatii utile.

Asadar, iata care este definitia imobilizarilor financiare, ce exemple exista in legislatia noastra si ce monografie contabila te poate inspira. 

Citeste si: ce sunt imobilizarile corporale  si imobilizarile necorporale

Imobilizari financiare definitie

Imobilizarile financiare sunt investitii in titluri de valoare: actiuni, obligatiuni, bonuri de tezaur. Este important de retinut ca acestea se diferentiaza de “titluri financiare pe termen scurt” (clasa 5 de conturi) prin modul cum se doreste obtinerea de castig. Daca se achizitioneaza actiuni pentru a obtine dividende, deci cu intentia de a fi mentinute in patrimoniu pana cel putin anul urmator, vor fi recunoscute la imobilizari. Dar daca se achizitioneaza actiuni pentru a fi tranzactionate la bursa in perioada imediat urmatoare, deci pentru a obtine un castig din diferenta de curs, atunci actiunile respective vor fi incadrate la “titluri pe termen scurt”.

Exemple de imobilizari financiare

Potrivit pct. 264 alin. (1) din reglementarile contabile, iata exemple de imobilizari financiare:

  • actiunile detinute la entitatile afiliate;

  • imprumuturile acordate entitatilor afiliate;

  • actiunile detinute la entitati asociate si entitati controlate in comun;

  • imprumuturile acordate entitatilor asociate si entitatilor controlate in comun;

  • alte investitii detinute ca imobilizari;

  • alte imprumuturi.

Atunci cand sunt recunoscute ca activ, imobilizarile financiare se evalueaza la costul de achizitie.

Titlurile primite fara plata, potrivit legii, se recunosc in contabilitate la valoarea justa. Titluri primite ca urmare a participarii in natura si/sau cu creante la capitalul altei entitati, precum si titluri primite fara plata:

IMPORTANT!

In cazul participarii cu imobilizari la capitalul altei entitati, diferenta dintre valoarea imobilizarilor financiare dobandite si valoarea neamortizata a imobilizarilor care au constituit obiectul participarii in natura la capitalul altor entitati, se inregistreaza pe seama veniturilor (contul 768 „Alte venituri financiare”), la data dobandirii acelor titluri, conform reglementarilor contabile.

Citeste mai multe informatii despre imobilizarile financiare in Manualul Contabilului Incepator - un ghid de incredere conceput special pentru tine! Gaseste solutiile perfect legale pentru orice dilema din domeniul fiscal-contabil!

Imobilizari financiare primite cu titlu gratuit

Actiunile si alte imobilizari financiare primite fara plata, potrivit legii,se evidentiaza in conturile de active si venituri in contul 768 – Alte venituri financiare.

Actiunile primite de entitate ca urmare a incorporarii rezervelor sau apri melor de capital, in capitalul social al societatii la care sunt detinute par ti cipatiile, se evidentiaza in contabilitate pe seama conturilor de activecores punzatoare naturii participatiei detinute, respectiv de rezerve (contul106 – Rezerve).

La cedarea actiunilor respective, contravaloarea rezervelor corespunzatoare se transfera la venituri:

Citeste continuarea in Cartea Verde a Contabilitatii este cea mai buna sursa de solutii pentru problemele fiscal-contabile generate de schimbarile legislative intrate in vigoare!

Contabilitatea imobilizarilor financiare: exemple de studii de caz

Daca esti in cautarea unor exemple de imobilizari corporale, iata cateva studii de caz care iti pot fi de folos in activitatea ta.

Studiul de caz 1: Imobilizari financiare pe termen lung si scurt

O societate aplica Ordinul 2844/2016. Prin hotararea AGEA se aproba achizitionarea de catre societate de titluri de stat si obligatiuni corporative si incheierea in acest scop cu banca, a unui contract pentru tranzactii cu titluri de stat si obligatiuni corporative (termen scurt si termen lung).

Care este monografia contabila aferenta acestor titluri de stat?

Raspunsul specialistului

Conform OMFP 1802/2014 punctul 91. alin. (1) si (2) Titlurile pe termen scurt (actiuni si alte investitii financiare) admise la tranzactionare pe o piata reglementata se evalueaza la valoarea de cotatie din ultima zi de tranzactionare, iar cele netranzactionate la costul istoric mai putin eventualele ajustari pentru pierdere de valoare.

Titlurile pe termen lung (actiuni si alte investitii financiare) se evalueaza la costul istoric, mai putin eventualele ajustari pentru pierdere de valoare.

Evaluarea titlurilor de stat recunoscute ca imobilizari financiare.

Conform OMFP nr. 4.160/2015 art.122 1 si 122 2. Prin derogare de la prevederile pct. 58 alin. (1), in cazul achizitionarii de titluri de stat pentru care suma platita la achizitie este mai mare decat suma care urmeaza a fi rambursata la scadenta, diferenta dintre cele doua valori este inregistrata in contul 471 Cheltuieli inregistrate in avans /analitic distinct.

Aceasta diferenta va fi recunoscuta in contul de profit si pierdere linear, pe perioada detinerii titlurilor respective.

Daca suma platita pentru achizitionarea titlurilor de stat este mai mica decat suma care urmeaza a fi rambursata la scadenta, entitatea recunoaste titlurile achizitionate la valoarea care urmeaza a fi rambursata la scadenta. In acest caz, diferenta dintre cele doua valori se inregistreaza in contul 472 Venituri inregistrate in avans, urmand a fi recunoscuta in contul de profit si pierdere linear, pe perioada detinerii titlurilor respective.

Monografie:

Imobiliziari financiare pe termen lung

Achizitia:
2677 = 2695
2677 = 472

Plata prin banca:
2695 = 5121

Recunoasterea anuala a venitului in avans in contul de profit si pierdere pe perioada detinerii titlurilor.
472 = 786

Titluri pe termen scurt:
Evaluarea titlurilor la data bilantului se face la cursul ultimei zile de tranzactionare.

Inregistrarea diferentei pozitive din evaluare doar in cazul titlurilor pe termen scurt:
508 = 768

Daca titlurile pe termen sunt cotate pe o piata reglementata cu ocazia intocmirii situatiilor financiare, acestea sunt evaluate la cotatia financiara a pietei de capital din ultima zi a anului incheiat.

Daca titlurile financiare detinute pe termen scurt nu sunt cotate pe o piata reglementata, in prezentarea situatiilor financiare acestea sunt evaluate la costul istoric, eventual ajustate cu o depreciere financiara:
508 = 509
509 = 5121

 

Studiul de caz 2: Imobilizari financiare. Ajustari

Un contribuabil detine integral actiunile unei filiale. Avand pierderi in ultimii ani, se doreste insolventa societatii. Daca inca nu e inceputa procedura insolventei, este necesara ajustarea titlurilor? Daca da, este o cheltuiala deductibila?

Raspunsul specialistului:

Conform pct. 84 din reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014, la stabilirea valorii de inventar a bunurilor se va aplica principiul prudentei, potrivit caruia se va tine seama de toate ajustarile de valoare datorate deprecierilor sau pierderilor de valoare.

Pentru elementele de natura activelor inregistrate la cost, diferentele constatate in minus intre valoarea de inventar si valoarea contabila se evidentiaza distinct in contabilitate, in conturi de ajustari, aceste elemente mentinandu-se la valoarea lor de intrare.

Procesul de estimare implica rationamente bazate pe cele mai recente informatii credibile avute la dispozitie. O estimare poate necesita revizuirea daca au loc schimbari privind circumstantele pe care s-a bazat aceasta estimare sau ca urmare a unor noi informatii sau a unei mai bune experiente. Prin natura ei, revizuirea unei estimari nu reprezinta corectarea unei erori (pct. 70 alin. (2)).

Pct. 91 alin. (2) stabileste ca, titlurile pe termen lung (actiuni si alte investitii financiare) se evalueaza la costul istoric, mai putin eventualele ajustari pentru pierdere de valoare.

In situatia in care se estimeaza o pierdere de valoare datorata de pierderile inregistrate si riscul de insolventa societatea va inregistra ajustari pentru pierderi de valoare. Acestea nu sunt deductibile la determinarea rezultatului fiscal, neregasindu-se la art. 26 din Codul fiscal.

Descopera mai multe studii de caz despre imobilizarile financiare pe portalcontabilitate.ro.

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X