email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ordinul nr. 3.055 - Principalele modificari si completari

Ordinul 3.055modificarireglementarile contabile

Ordinul nr. 3.055 din 29.10.2009

Noile reglementari contabile aplicabile operatorilor economici de la 1 ianuarie 2010

- analiza si exemple -

O.M.F.P. nr. 3.055/2009 cuprinde o serie de modificari la reglementarile contabile aflate in vigoare la 31 decembrie 2009, cum ar fi:

- efectuarea lunara a evaluarii elementelor monetare in valuta, precum si a creantelor si datoriilor, exprimate in lei, a caror decontare se face in functie de cursul unei valute, cu recunoasterea in contabilitate a diferentelor inregistrate;

- corectarea pe seama rezultatului reportat numai a erorilor semnificative aferente exercitiilor financiare precedente;

- contabilizarea contractelor de leasing financiar, in conditiile in care numai anumite categorii de entitati pot avea calitatea de locator;

- tratamentul reducerilor comerciale acordate, respectiv primite;


CLICK AICI PENTRU DETALII DESPRE ORDINUL 3.055

- aplicarea in contabilitate a principiului prevalentei economicului asupra juridicului de catre toate categoriile de entitati.

Dintre completarile aduse prin noul ordin, cele mai importante se refera la:

- transpunerea prevederilor Directivei 2009/49/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 18 iunie 2009 de modificare a Directivelor 78/660/CEE si 83/349/CEE ale Consiliului in ceea ce priveste anumite cerinte de prezentare a informatiilor impuse societatilor comerciale mijlocii si obligatia de a intocmi conturi consolidate;

- precizarea utilizatorilor situatiilor financiare anuale care sunt situatii financiare cu scop general;

- enumerarea caracteristicilor calitative ale situatiilor financiare;

- tratamentul schimbarii de metode contabile si diferenta intre modificarea acestora si modificarea estimarilor contabile;

- contabilizarea schimbului de active;

- mentionarea expresa a unor elemente care influenteaza costul de achizitie;

- elemente legate de costurile indatorarii;

- evaluarea efectuata la incheierea exercitiului financiar;

- factorii care indica deprecierea imobilizarilor corporale si necorporale;

- conditiile de recunoastere ca imobilizari a cheltuielilor de explorare si evaluare a resurselor minerale;

- contabilizarea distincta a imobilizarilor corporale si a stocurilor cumparate, pentru care s-au transferat riscurile si beneficiile aferente, dar care sunt in curs de aprovizionare;

- conditiile de revizuire a duratei de amortizare a imobilizarilor;

- modificarea destinatiei activelor detinute;

- tratamentul depozitelor bancare constituite in valuta;

- conturi noi introduse in planul general de conturi;

- aspecte legate de recunoasterea:

o primelor reprezentand participarea la profit, acordate potrivit legii;

o beneficiilor sub forma actiunilor proprii ale entitatii sau a altor instrumente de capitaluri proprii acordate angajatilor;

o unitatii la schemele de pensii facultative si la primele de asigurare voluntara de sanatate;

o platilor anticipate in contul impozitului pe profit, determinate potrivit legii;

- actualizarea provizioanelor;

- aplicarea conceptului financiar de capital, la elaborarea situatiilor financiare;

- precizari cu privire la tratamentul contabil al:

o bunurilor de natura patrimoniului public, primite in administrare, respectiv cedate;

o programelor de fidelizare a clientilor;

o cheltuielilor ocazionate de realizarea instalatiilor in vederea asigurarii utilitatilor;

- controlul intern al entitatii;

- intocmirea situatiei fluxurilor de trezorerie.

Pentru a veni in sprijinul cititorilor, in continuare prezentam grupat principalele modificari, sustinute de prevederile din noua reglementare.


CLICK AICI PENTRU DETALII DESPRE ORDINUL 3.055


Principalele modificari si completari

1. Efectuarea lunara a evaluarii elementelor monetare in valuta, precum si a creantelor si datoriilor, exprimate in lei, a caror decontare se face in functie de cursul unei valute, cu recunoasterea in contabilitate a diferentelor inregistrate

Pct. 174 - La finele fiecarei luni, disponibilitatile in valuta si alte valori de trezorerie, cum sunt titluri de stat in valuta, acreditive si depozite in valuta se evalueaza la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei din ultima zi bancara a lunii in cauza. Diferentele de curs inregistrate se recunosc in contabilitate la venituri sau cheltuieli din diferente de curs valutar, dupa caz (ct. 665 „Cheltuieli din diferente de curs valutar” sau ct. 765 „Venituri din diferente de curs valutar”).

In luna mai 2009, S.C. „Flux” S.R.L. constituie un depozit in suma de 15.000 euro (1 euro = 4,20 lei) , cu scadenta in aprilie 2009.

In conformitate cu prevederile Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.752/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, evaluarea depozitului in valuta se efectueaza la data bilantului.

Ca urmare, presupunand ca la 31.12.2009, cursul de schimb valutar comunicat de BNR este de 4,22 lei, in contabilitate se va efectua inregistrarea diferentelor de curs valutar la data bilantului, in valoare de 750 lei [15.000 x (4,22 – 4,20)].

665 = 508 300 lei

„Cheltuieli din diferente de „Alte investitii pe termen

curs valutar” scurt si creante asimilate”

In conformitate cu prevederile Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 3.055/2009, evaluarea soldurilor de disponibilitati din conturile de trezorerie se va efectua la finele fiecarei luni, respectiv ianuarie, februarie si martie, cu recunoasterea si reflectarea in contabilitate a diferentelor de curs valutar (venituri sau cheltuieli din diferente de curs valutar), in functie de cursul de schimb valutar comunicat de BNR.

Pct. 186 - La finele fiecarei luni, creantele si datoriile in valuta se evalueaza la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei din ultima zi bancara a lunii in cauza. Diferentele de curs inregistrate se recunosc in contabilitate la venituri sau cheltuieli din diferente de curs valutar, dupa caz.

Prevederile de mai sus, respectiv evaluarea lunara se aplica si creantelor si datoriilor exprimate in lei, a caror decontare se face in functie de cursul unei valute. In acest caz, diferentele inregistrate se recunosc in contabilitate la alte venituri financiare sau alte cheltuieli financiare, dupa caz (ct. 668 „Alte cheltuieli financiare” sau ct. 768 „Alte venituri financiare”).

Pct. 185 - (7) In cazul datoriilor de leasing financiar in valuta, acestea se inregistreaza la cursul de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data acordarii finantarii. In situatia in care data acordarii finantarii este zi nebancara, la calculul diferentelor de curs valutar aferente se va avea in vedere cursul de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei in ultima zi bancara anterioara acesteia

Prevederile prezentului alineat se aplica si in cazul datoriilor de leasing financiar in lei, cu decontare in functie de cursul unei valute.

Pct. 185 - (8) Diferentele de curs valutar care apar cu ocazia decontarii creantelor si datoriilor in valuta la cursuri diferite fata de cele la care au fost inregistrate initial pe parcursul lunii sau fata de cele la care sunt inregistrate in contabilitate trebuie recunoscute in luna in care apar, ca venituri sau cheltuieli din diferente de curs valutar.

Atunci cand creanta sau datoria in valuta este decontata in decursul aceleiasi luni in care a survenit, intreaga diferenta de curs valutar este recunoscuta in acea luna. Atunci cand creanta sau datoria in valuta este decontata intr-o luna ulterioara, diferenta de curs valutar recunoscuta in fiecare luna, care intervine pana in luna decontarii, se determina tinand seama de modificarea cursurilor de schimb survenita in cursul fiecarei luni.

Pct. 185 - (9) Diferentele de valoare care apar cu ocazia decontarii creantelor si datoriilor exprimate in lei, in functie de un curs valutar diferit de cel la care au fost inregistrate initial pe parcursul lunii sau fata de cele la care sunt inregistrate in contabilitate trebuie recunoscute in luna in care apar, la alte venituri sau cheltuieli financiare. Atunci cand creanta sau datoria este decontata in decursul aceleiasi luni in care a survenit, intreaga diferenta rezultata este recunoscuta in acea luna.

Atunci cand creanta sau datoria este decontata intr-o luna ulterioara, diferenta recunoscuta in fiecare luna, care intervine pana in luna decontarii, se determina tinand seama de modificarea cursurilor de schimb, survenita in cursul fiecarei luni.

Pct. 185 - (10) Prevederile prezentului punct se aplica si pentru activitatea desfasurata in strainatate de subunitatile fara personalitate juridica, si care apartin persoanelor juridice cu sediul sau domiciliul in Romania, inclusa in situatiile financiare ale persoanei juridice romane.

2. Corectarea pe seama rezultatului reportat numai a erorilor semnificative aferente exercitiilor financiare precedente


CLICK AICI PENTRU DETALII DESPRE ORDINUL 3.055


Pct. 63 - (1) Erorile constatate in contabilitate se pot referi fie la exercitiul financiar curent, fie la exercitiile financiare precedente.

- (1) Erorile constatate in contabilitate se pot referi fie la exercitiul financiar curent, fie la exercitiile financiare precedente.

Pct. 63 - (2) Corectarea erorilor se efectueaza la data constatarii lor.

Astfel de erori includ efectele greselilor matematice, greselilor de aplicare a politicilor contabile, ignorarii sau interpretarii gresite a evenimentelor si fraudelor.

Pct. 63 - (4) Corectarea erorilor aferente exercitiului financiar curent se efectueaza pe seama contului de profit si pierdere.

Pct. 63 - (5) Corectarea erorilor semnificative aferente exercitiilor financiare precedente se efectueaza pe seama rezultatului reportat .

Pct. 63 - (6) Erorile nesemnificative aferente exercitiilor financiare precedente se corecteaza, de asemenea, pe seama rezultatului reportat. Totusi, pot fi corectate pe seama contului de profit si pierdere erorile nesemnificative.

Erorile nesemnificative sunt cele de natura sa nu influenteze informatiile financiar-contabile Se considera ca o eroare este semnificativa daca aceasta ar putea influenta deciziile economice ale utilizatorilor, luate pe baza situatiilor financiare anuale. Analizarea daca o eroare este semnificativa sau nu, se efectueaza in context, avand in vedere natura sau valoarea individuala sau cumulata a elementelor.

Pct. 63 - (7) In notele la situatiile financiare trebuie prezentate informatii suplimentare cu privire la erorile constatate.

Pct. 63 - (8) Corectarea erorilor aferente exercitiilor financiare precedente nu determina modificarea situatiilor financiare ale acelor exercitii.

In cazul erorilor aferente exercitiilor financiare precedente, corectarea acestora nu presupune ajustarea informatiilor comparative prezentate in situatiile financiare. Informatii comparative referitoare la pozitia financiara si performanta financiara, respectiv modificarea pozitiei financiare, sunt prezentate in notele explicative.

Ca urmare, corectarea erorilor nesemnificative nu se vor mai inregistra in contul 1174 „Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile”, ci se vor inregistra in contul de profit si pierdere, in conturile 658 „Alte cheltuieli de exploatare” sau 758 „Alte venituri din exploatare”.

La finele anului 2010, cu ocazia efectuarii unor analize contabile cu privire la creante si datorii, S.C. Onix S.R.L. a constatat ca in anul 2009 a fost omisa de la inregistrare o datorie fata de un furnizor, in suma de 200 lei.

Suma este nesemnificativa, avand in vedere unele analize efectuate prin prisma semnificatiei acestei omisiuni, in informatiile prezentate in situatiile financiare ale anului 2009. Cunoastem ca rezutatul net al exercitiului 2009 este de 25.000 lei, iar cheltuielile de exploatare ale acestui exercitiu sunt de 300.000 lei. Aceasta inseamna ca ponderea erorii este nesemnificativa in structura celor doi indicatori si nu influenteaza semnificativ pozitia financiara a anului precedent, si, in consecinta, nici deciziile utilizatorilor de situatii financiare.

Astfel, la 31.12.2010 se va efectua inregistrarea contabila:

658 = 401 200 lei

„Alte cheltuieli de exploatare” „Furnizori”

Pct. 44 - (3) In cazul modificarii politicilor contabile si corectarii unor erori aferente perioadelor precedente, nu va fi modificat bilantul perioadei anterioare celei de raportare.

Pct. 44 - (4) Corectarea pe seama rezultatului reportat, a erorilor semnificative aferente exercitiilor financiare precedente, nu se considera incalcare a principiului intangibilitatii.

3. Contabilizarea contractelor de leasing financiar, in conditiile in care numai anumite categorii de entitati pot avea calitatea de locator

Pct. 99 - (1) Locatorul are recunoscute in contabilitate bunurile date in regim de leasing financiar drept creante imobilizate.

Pct. 99 - (2) Dobanzile de primit corespunzatoare creantelor din operatiuni de leasing financiar se inregistreaza in contabilitatea locatorului periodic, conform contabilitatii de angajamente, in contrapartida contului de venituri.

Pct. 99 - (3) La recunoasterea in contabilitate a contractelor de leasing financiar trebuie avuta in vedere legislatia care reglementeaza categoriile de entitati care pot derula asemenea operatiuni.


CLICK AICI PENTRU DETALII DESPRE ORDINUL 3.055


Ca urmare a schimbarii legislatiei, calitatea de locator revine entitatilor autorizate, supravegheate de BNR. Pana la aparitia Legii nr. 93/2009 privind institutiile financiar nebancare a functionat Ordonanta nr. 28/2006, care nu avea restrictii severe cu privire la activitatea de creditare.

Odata cu aparitia Legii nr. 93/2009 s-au definit clar ca IFN-urile, altele decat institutiile de credit, sa fie sub supravegherea BNR, inscrise in registrul general al BNR, urmand ca acestea sa indeplineasca urmatoarele conditii: sa fie societati comerciale pe actiuni, cu un capital social de 200.000 euro, aceasta tocmai pentru a evita situatia ca o astfel de activitate de creditare sa fie desfasurata de entitati care nu pot oferi o garantare legala.

Avand in vedere cele de mai sus, randul 04, respectiv 28, „Venituri/Cheltuieli din dobanzi inregistrate de entitatile al caror obiect de activitate il constituie leasingul” din formularul cod 20 „Contul de profit si pierdere”, parte componenta a situatiilor financiare ale operatorilor economici, ar trebui sa dispara, insa acestea se mentin deoarece..... CITESTE MAI DEPARTE CLICK AICI

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor legislative 2024:


TAX MEMO - MEMORATOR TAXE SI IMPOZITE!

->>  Numele obligatiei fiscale respective
->>  Ce act normativ se aplica
->>  Categorii de contribuabili vizati
->>  Termene de plata
->>  Ce declaratii trebuie depuse obligatoriu
->>  Exceptiile de la regula (daca exista)
->>  Observatii, precizari, recomandari, atentionari

Iti sunt acum disponibile doar in 30 sec.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Ordinul 3.055modificarireglementarile contabile


Data aparitiei: 10 Februarie 2010

Votati articolul "Ordinul nr. 3.055 - Principalele modificari si completari":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X