Intrebare:
In cazul unei delegatii de 21 de zile se poate efectua cazare in cursul saptamanii la un hotel iar pentru zilele de sambata/duminica delegatul sa primeasca noapte fara cazare si diurna? Ce inseamna intreruperea delegatiei?
Raspuns:
In conformitate cu prevederile art.21 alin.(3) lit. b) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, cheltuielile cu diurna reprezinta cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil, in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru institutiile publice, in cazul in care se realizeaza profit in exercitiul curent si/sau din anii precedenti. In situatia in care se realizeaza pierdere in exercitiul curent si/sau din anii precedenti, cheltuielile cu diurna sunt limitate la nivelul legal stabilit pentru institutiile publice.
In conformitate cu prevederile Hotararii Guvernului nr. 543/1995, republicatã, privind drepturile banesti ale salariatilor institutiilor publice si regiilor autonome cu specific deosebit pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii, in cadrul localitatii, in interesul serviciului, salariatii aflati in delegare primesc, pentru compensarea cheltuielilor personale, o indemnizatie zilnica de delegare. Indemnizatia cuvenita pe perioada delegarii se stabileste, pentru primele 30 de zile calendaristice, in raport cu numarul zilelor calendaristice din perioada respectiva. Numãrul zilelor calendaristice in care salariatul se afla in delegare se socoteste de la data si ora plecarii pana la data si ora inapoierii mijlocului de transport din si in localitatea unde isi are locul permanent de munca, considerandu-se fiecare 24 de ore cate o zi de delegare.
Taxare 2025 Noutatile Codului fiscal
SAF-T Ghid de raportare corecta
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
De asemenea, potrivit art. 5 din Hotararea Guvernului nr. 543/1995, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, este interzisa fractionarea delegarilor prin rechemarea nejustificata a salariatilor inainte de indeplinirea sarcinilor sau prin fixarea de la inceput a duratei delegarii sau detasarii pe o perioada mai mica decat cea efectiv necesara pentru executarea sarcinilor respective.
Astfel, potrivit reglementarilor mai sus mentionate, in cazul delegarii, diurna se acorda pentru perioada respectiva in functie de numarul zilelor calendaristice in care salariatul s-a aflat in delegatie. In ceea ce priveste cheltuielile de transport si cazare, acestea sunt deductibile la calculul profitului impozabil, pe baza documentelor justificative, potrivit legii contabilitatii, numai in situatia in care se realizeazã profit in exercitiul curent si/sau din anii precedenti. In situatia in care se realizeaza pierdere in exercitiul curent si/sau din anii precedenti, cheltuielile de transport si cazare sunt limitate la nivelul legal stabilit pentru institutiile publice. Astfel, pentru perioada in care nu exista documente justificative in ceea ce priveste cazarea pe perioada delegarii nu se pot deduce chltuieli efectuate in acest scop.