email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Angajator in insolventa. Concediere. Preaviz. Plati compensatorii

insolventaCodul munciicontractul colectiv de munca

de Rodica Mantescu


Intrebare:

Pentru o salariata a carui concediu de crestere copil pana la 2 ani expira si trebuie sa revina la serviciu, se poate aplica concedierea individuala din partea firmei a carei salariata este daca firma este in procedura de insolventa? Este necesar preavizul de 15 zile? Este obligatorie plata unui salariu compensatoriu la concediere?
Continutul, designul, structura, precum si materialele.

Singurul loc unde toate intrebarile isi gasesc raspuns.
Convinge-te CLICK AICI


Raspuns:

Potrivit dispozitiilor art. 86 din Legea 85/2006 privind procedura insolventei, contractele in derulare se considera mentinute la data deschiderii procedurii. Orice clauze contractuale de desfiintare a contractelor in derulare pentru motivul deschiderii procedurii sunt nule. In vederea cresterii la maximum a valorii averii debitorului, administratorul judiciar/lichidatorul poate sa denunte orice contract, inchirierile neexpirate sau alte contracte pe termen lung, atat timp cat aceste contracte nu vor fi fost executate in totalitate ori substantial de catre toate partile implicate. Administratorul judiciar/lichidatorul trebuie sa raspunda, in termen de 30 de zile, unei notificari a contractantului, prin care i se cere sa denunte contractul; in lipsa unui astfel de raspuns, administratorul judiciar/lichidatorul nu va mai putea cere executarea contractului, acesta fiind socotit denuntat.
 
Contractul se considera denuntat:
 
a)
la data expirarii unui termen de 30 de zile de la receptionarea solicitarii cocontractantului de denuntare a contractului, daca administratorul judiciar/lichidatorul nu raspunde;

b)
la data notificarii denuntarii de catre administratorul judiciar/lichidator.
 
Un contract de munca sau de inchiriere, in calitate de locatar, va putea fi denuntat numai cu respectarea termenelor legale de preaviz (alin. 5).
Prin derogare de la prevederile Legii 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa data deschiderii procedurii, desfacerea contractelor individuale de munca ale personalului debitoarei se va face de urgenta de catre administratorul judiciar/lichidator, fara a fi necesara parcurgerea procedurii de concediere colectiva. Administratorul judiciar/lichidatorul va acorda personalului concediat doar preavizul de 15 zile lucratoare.
 
Dispozitiile art. 86 privesc cu precadere contractele comerciale. insa, dispozitiile alin. (5) se refera la contractele de munca. Desi este greu de acceptat o astfel de solutie, rezulta ca si contractele individuale de munca incheiate intre angajatorul aflat in insolventa  si salariati pot fi denuntate de administratorul judiciar/lichidatorul  dar numai cu respectarea termenului de preaviz.
 
Durata preavizului este de 20 de zile lucratoare. Potrivit dispozitiilor art. 3 alin. (1) lit. a) din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 nr. 2895/2006, in cazul contractelor colective de munca la nivel national, clauzele acestora produc efecte pentru toti salariatii incadrati in unitatile din tara, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, roman sau strain/mixt),.
 
In acelasi sens sunt si dispozitiile art. 11 alin. (1) lit. d) din Legea 130/1996 a contractului colectiv de munca potrivit carora clauzele contractelor colective de munca produc efecte pentru toti salariatii incadrati in toate unitatile din tara, in cazul contractelor colective de munca la nivel national.
 
In concluzie, in baza textelor legale mai sus citate, angajatorul are obligatia sa respecte dispozitiile Contractului colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 nr. 2895/2006, respectiv sa   acorde salariatei concediate un preaviz de 20 de zile lucratoare.
 
Potrivit art. 67 din Codul muncii, salariatii concediati pentru motive care nu tin de persoana lor beneficiaza de masuri active de combatere a somajului si pot beneficia de compensatii in conditiile prevazute de lege si de contractul colectiv de munca aplicabil.

Astfel, pot beneficia de compensatii salariatii concediati pentru motive care nu tin de persoana lor. Or, in baza art. 86 din Legea 85/2006, contractele individuale de munca inceteaza prin denuntarea acestora.  Ca atare, salariatii ale caror contracte individuale de munca inceteaza prin denuntare in baza art. 86 din Legea 85/2006 nu li se vor acorda plati compensatorii.
 
Daca, insa, in contractul colectiv de munca aplicabil sau in contractul individual se prevede acordarea platilor compensatorii si in situatia in care contractele individuale de munca inceteaza prin denuntarea facuta de  administratorul judiciar/lichidator.

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
insolventaCodul munciicontractul colectiv de munca


Data aparitiei: 29 Septembrie 2010

Votati articolul "Angajator in insolventa. Concediere. Preaviz. Plati compensatorii":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X