email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Decizie UE: facturile trebuie achitate in maximum 60 de zile

tranzactii comercialeplata facturilordecizii eufacturi
Consiliul Uniunii Europene a adoptat pe 24 ianuarie o forma revizuita a Directivei privind combaterea intarzierii efectuarii platilor in cazul tranzactiilor comerciale. IN cadrul ei se stabilesc termene specifice pentru plata facturilor si dreptul la despagubire in cazul intarzierii efectuarii platilor in toate tranzactiile comerciale. Termenele sunt valabile indiferent daca tranzactiile sunt realizate intre intreprinderi sau intre autoritati publice si intreprinderi.

"In cazul in care scadenta sau termenul de plata nu sunt stabilite in contract, creditorul este indreptatit sa perceapa dobanda pentru platile intarziate dupa 30 de zile calendaristice de la data primirii facturii sau a unei cereri echivalente de plata. Ca o regula generala, in cazul intreprinderilor, termenul de plata stabilit in contract nu ar trebui sa depaseasca 60 de zile calendaristice", se arata in  forma revizuita a Directivei privind combaterea intarzierii efectuarii platilor in cazul tranzactiilor comerciale, remisa HotNews prin intermediul Departamentului pentru Afaceri Europene din cadrul Guvernului.

Exceptia de la regula celor 60 de zile se refera doar la cazurile in care contractul prevede in mod expres dispozitii contrare si cu conditia ca acest lucru sa nu fie vadit inechitabil pentru creditor, se mai arata in tetul Directivei. Potrivit documentului, in cazul intreprinderilor publice sau institutiilor publice care furnizeaza servicii medicale, termenele pentru efectuarea platilor pot fi prelungite cu inca 60 de zile calendaristice.

Directiva mai prevede compensatii pentru costurile de recuperare, reprezentate de o suma fixa de 40 de euro, pe care creditorul are dreptul sa o obtina de la debitor ca despagubire minima, fara a fi necesara o notificare.

"In plus, creditorul este indreptatit sa solicite o despagubire rezonabila de la debitor pentru orice cheltuieli de recuperare care depasesc suma fixa respectiva, precum cheltuielile suportate pentru angajarea unui avocat sau a unei firme de colectare a creantelor. Statele membre pot mentine sau adopta dispozitii legale mai favorabile creditorului decat cele necesare pentru respectarea prezentei directive", mai precizeaza Directiva. Documentul prevede ca acele clauze contractuale sau practici care exclud achitarea unor dobanzi sau compensarea cheltuielilor de recuperare pentru efectuarea cu intarziere a platilor sunt considerate ca fiind vadit inechitabile.

Potrivit textului adoptat de Consiliu, prezenta Directiva se aplica tuturor platilor efectuate ca remuneratii pentru tranzactii comerciale. Statele membre pot exclude insa datoriile care sunt subiect al procedurilor de insolventa instituite impotriva debitorului, inclusiv al procedurilor care au ca obiectiv reesalonarea datoriei. Potrivit Directivei, creditorul este indreptatit sa perceapa dobanda pentru efectuarea cu intarziere a platilor, fara a fi necesara o notificare, in cazul in care si-a indeplinit obligatiile contractuale si legale si nu a primit suma datorata la scadenta, cu exceptia cazului in care debitorul nu este responsabil de intarziere.

Statele membre garanteaza o transparenta totala privind drepturile si obligatiile ce decurg din prezenta directiva, inclusiv prin publicarea ratei dobanzii legale aplicabile pentru intarzierile de plata. Comisia va publica pe internet detalii referitoare la ratele legale curente ale dobanzii aplicabile in toate statele membre in caz de intarziere a efectuarii platilor in tranzactiile comerciale.

Totodata, Directiva prevede ca se poate obtine un titlu executoriu inclusiv printr-o procedura de urgenta si indiferent de suma datorata, in mod normal in termen de 90 de zile calendaristice de la inaintarea actiunii creditorilor sau de la solicitarea adresata instantei sau altei autoritati competente, cu conditia ca suma datorata sau aspecte ale procedurii sa nu fie contestate.

Statele membre au la dispozitie doi ani pentru a transpune prevederile noii Directive, care inlocuieste Directiva 2000/35/EC. Prezenta directiva se adreseaza tuturor statelor membre si intra in vigoare in a 20-a zi de la data publicarii in Jurnalul Oficial al UE. Reducerea numarului de plati intarziate in tranzactiile comerciale este una din masurile prevazute de Small Business Act for Europe si reprezinta un demers important in scopul sprijinirii IMM-urilor pentru a face fata conditiilor dure de pe piata.

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
tranzactii comercialeplata facturilordecizii eufacturi


Data aparitiei: 27 Ianuarie 2011

Votati articolul "Decizie UE: facturile trebuie achitate in maximum 60 de zile":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X