Cum se inregistreaza in contabilitate achizitia pe baza de facturi de catre o societate, a diferitelor ornamente pentru impodobirea unui brad de Craciun in sediul acesteia? Monografie contabila si implicatii asupra calculului impozitului pe profit si deductibilitate TVA achizitie.
Solutie:
In functie de natura acestora, ornamentele pentru bradul de Craciun se inregistreaza in contabilitate cu ajutorul contului 303 – Materiale de natura obiectelor de inventar sau 3028 – Alte materiale consumabile, prin formula contabila:
% =Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â 401
303/3028Â Â Furnizori
Materiale de natura obiectelor de inventar/
Alte materiale consumabile Â
4426
TVA deductibila
Â
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
La momentul utilizarii ornamentelor se va inregistra darea in folosinta/consumul ornamentelor astfel:
Â
1. Obiectele de inventar:
Â
603 Cheltuieli privind materialele de natura obiectelor de inventar = 303 Materiale de natura obiectelor de inventar
Evidenta extracontabila:
Â
8039 Alte valori in afara bilantului
2. Materiale consumabile:
Â
6028 Cheltuieli privind alte materiale consumabile = 3028 Alte materiale consumabile
In functie de de specificul activitatii entitatii si de politica contabila adoptata ornamentele pentru bradul de Craciun care nu pot fi incadrate la materiale de natura obiectelor de inventar se pot inregistra cu ajutorul contului 604 – „Cheltuieli privind materialele nestocate”.
Â
Potrivit art. 21 alin. (1) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare.
Â
Cheltuielile inregistrate pentru decorarea sediului societatii sunt deductibile la determinarea profitului impozabil, fiind efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile.
Â
Din punct de vedere al TVA, art. 145 alin. (2) si (3) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal stabileste ca orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni:
 „a) operatiuni taxabile;
 b) operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania;
 c) operatiuni scutite de taxa, conform art. 143, 144 si 1441;
 d) operatiuni scutite de taxa, conform art. 141 alin. (2) lit. a) pct. 1-5 si lit. b), in cazul in care cumparatorul ori clientul este stabilit in afara Comunitatii sau in cazul in care aceste operatiuni sunt in legatura directa cu bunuri care vor fi exportate intr-un stat din afara Comunitatii, precum si in cazul operatiunilor efectuate de intermediari care actioneaza in numele si in contul altei persoane, atunci cand acestia intervin in derularea unor astfel de operatiuni;
 e) operatiunile prevazute la art. 128 alin. (7) si la art. 129 alin. (7), daca taxa s-ar fi aplicat transferului respectiv.
 (3) Daca nu contravine prevederilor alin. (2), persoana impozabila are dreptul de deducere a taxei si pentru cazurile prevazute la art. 128 alin. (8) si la art. 129 alin. (5).”.
Â
Asadar, deductibilitatea TVA aferenta achizitiilor este conditionata de utilizarea acestora pentru nevoile firmei. TVA aferenta achizitiilor este deductibila daca acestea sunt utilizate pentru realizarea unor operatiuni dintre cele prevazute de art. 145 alin. (2) si (3) din Codul fiscal. Daca societatea realizeaza astfel de operatiuni, TVA aferenta ornamentelor achizitionate este deductibila.