Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Taxe si impozite Contabilul.ro | Taxe si impozite | TVA

Lege pentru TVA-ul la Drepturile de Autor

Data actualizarii: 21 Iunie 2011
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
drepturi de autorTVAtaxa pe valoarea adaugatacodul fiscal
 
Senatorul Dan Sova si deputatul Victor Ponta au depus la Parlament o ini?iativa legislativa prin care drepturilor de proprietate intelectuala sunt excluse de la taxa pe valoare adaugata.
 
Iata ce spun autorii in acest Proiect de Lege
 
"Cesionarea drepturilor de proprietate intelectuala nu indeplineste conditiile de independenta necesare pentru a putea fi considerata prestari de servicii in sfera de aplicare a taxei pe valoarea adaugata.
 
Operatiunile de transfer si/sau cesionare, de catre persoane fizice, a drepturilor de proprietate intelectuala (drepturi de autor, brevete, licente, marci comerciale si a altor drepturi similare), nu indeplinesc conditiile de independenta necesare din punctul de vedere al aplicarii taxei pe valoarea adaugata.
 
De pilda, un actor poate fi independent din punct de vedere al realizarii venitului, insa din punctul de vedere al platii taxei pe valoarea adaugata nu. Aceasta deoarece odata ce a semnat contractul prin care se obliga sa dea nastere rolului care i s-a atribuit din piesa respectiva, trebuie sa se supuna regulilor teatrului respectiv, sa joace piesa la anumite ore, repetitive sa le faca la anumite ore, sa respecte indicatiile regizorului, sa foloseasca recuzita teatrului respectiv, etc., deci nu indeplineste conditiile de independenta din punctul de vedere al aplicarii taxei pe valoarea adaugata.
 
Din punctul de vedere al impozitului pe venit insa, acesta poate fi platit printr-un contract de cesiune de drept de autor, deoarece interpretarea rolului din piesa respectiva este creatia proprie a actorului (cu respectarea indicatiilor regizorului, ce-i drept, insa este o creatie proprie).
 
Acelasi rationament este valabil si pentru jurnalisti sau ziaristi, persoane fizice ce opereaza in presa scrisa si/sau audiovizual. In practica insa, se constata faptul ca organul fiscal face o confuzie grava Intre independenta din punctul de vedere al realizarii venitului si independenta din punctul de vedere al taxei pe valoarea adaugata.
 
Prevederile legislative in vigoare nu asigura condiBii de egalitate intre contribuabili, din punctul de vedere al taxei pe valoarea adaugataFaptul ca aceasta categorie de contribuabili este impozitata prin utilizarea cotelor de cheltuieli forfetare, face ca acestia sa nu isi poata deduce TVA decat in limita cotelor de cheltuieli forfetare. Astfel, daca cheltuielile depasesc cota de cheltuieli forfetare, acestea vor fi considerate nedeductibile din punct de vedere fiscal si, implicit, si TVA-ul aferent este nedeductibil.
 
De altfel, prin limitarea dreptului de a deduce doar in limita cotelor de cheltuieli forfetare, aceasta categorie de contribuabili nu va avea niciodata posibilitatea solicitarii rambursarii taxei pe valoarea adaugata, intrucat nu va ajunge niciodata in aceasta situatie.
 
In schimb, un alt contribuabil, sub o alta forma de organizare, un consultant sau o societate comerciala, isi deduce integral atat cheltuiala cat si TVA-ul si chiar, in anumite situatii, va putea solicita rambursarea taxei pe valoarea adaugata, lucru imposibil de realizat pentru cei platiti cu titlu de drepturi de proprietate intelectuala.
 
Acest lucru contravine dispozitiilor art.3 din Codul fiscal, respectiv Principiile Fiscalitatii, care la lit. a), intitulata neutralitatea masurilor fiscale, specifics faptul ca trebuie sa se asigure „ conditii egale investitorilor, capitalului roman si strain".
 
Un alt aspect il reprezinta ineflcienta, din punct de vedere bugetar, a acestei masuri, respectiv aceea de a aplica taxa pe valoarea adaugata la transferul si/sau cesionarea drepturilor de proprietate intelectuala.
 
In realitate se intampla in felul urmator: o societate X colecteaza intr-o luna un TVA in suma de 1.000 lei care, teoretic, ar trebui achitat catre bugetul de stat. Societatea X plateste catre o persoana fizica, cu titlu de drept de autor, suma de 500 lei pentru care isi va deduce un TVA in suma de 120 lei. Astfel, in final societatea X va plati la bugetul de stat, cu titlu de TVA, suma de 880 lei.
 
Concomitent, cesionarul dreptului de autor are cheltuieli in suma de 100 lei, pentru care isi deduce un TVA in suma de 24 lei. Deci, cesionarul dreptului de autor va plati catre bugetul de stat, cu titlu de TVA, suma de 96 lei.
 
Din cate se observa, daca initial societatea X colectase si ar fi trebuit sa plateasca la bugetul de stat. cu titlu de TVA. suma de 1.000 lei, dupa aplicarea TVA de catre cesionarul dreptului de autor. suma pe care o va incasa bugetul de stat va fi de 976 lei (respectiv 880 lei de la societatea X si 96 lei de la cesionarul de drept de autor). Acest lucru fnseamna ca bugetul de stat incaseaza mai putin cu suma de 24 lei. respectiv suma pe care are dreptul sa o deduca acel cesionar de drept de autor.
 
Daca la nivel national avem, de pilda, 50.000 de cesionari de drepturi de proprietate intelectuala persoane fizice, care isi deduc lunar, la TVA, suma de 100 de euro, acest lucru fnseamna o pierdere total a la bugetul de stat de 5.000.000 euro lunar, respectiv 60.000.000 euro anual.
 
De retinut faptul ca deducerile acestea apar vrand-nevrand, pentru ca fiecare are de plata niste utilitati sau o chirie, o reparatie la masina, un protocol etc.
 
Se observa, astfel, faptul ca, prin renuntarea la obligarea la plata taxei pe valoarea adaugata a persoanelor fizice care transfera sau cesioneaza drepturi de proprietate intelectuala, se ating doua scopuri:
 
a) se simplifica sistemul fiscal cu privire la aceste categorii de contribuabili, atat pentru contribuabilii respectivi, cat si pentru institutiile statului;
b) cresc veniturile bugetului de stat, din incasarile cu titlu de TVA.
 
Avand in vedere considerentele expuse mai sus, va rugam sa fiti de acord cu adoptarea prezentei propuneri legislative.
 
Lege pentru completarea art. 141 alin. (2) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal
 
Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege:
 
Articol unic - La articolul 141 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 927 din 23 decembrie 2003, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa litera g) a alineatului (2) se introduce o noua litera, litera h), cu urmatorul cuprins:
 
„h) cesionarea drepturilor de proprietate intelectuala, cum ar fi: transferul si/sau cesiunea drepturilor de autor, brevetelor, licentelor, marcilor comerciale si a altor drepturi similare, de catre persoane fizice. Cesionarea drepturilor de proprietate intelectuala in cazul cedentilor si cesionarilor persoane fizice nu indeplineste conditiile de independenta necesare pentru a putea fi considerata prestari de servicii in sfera de aplicare a taxei pe valoarea adaugata."







Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X