Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Planul de conturi general 2025"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Planul de conturi general 2025
mail
Taxe si impozite Contabilul.ro | Taxe si impozite | Altele

Studiu de caz: Posibilitatea de emitere de chitante a societatilor la incasarea facturilor

Data actualizarii: 02 August 2011
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
OUG 28/1999bonuri fiscalecase de marcatfactura fiscala

Cum va proceda o societate in ceea ce priveste emiterea chitantelor, la incasarea facturilor, daca nu este inscrisa in categoria exceptiilor prevazute in cadrul OUG 28/1999? In ce masura poate societatea in cauza sa emita chitante la momentul mentionat anterior?

In acest sens, conform art.1 alin (1) si (2) din OUG 28/1999, obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale se produce in urmatoarele situatii:

"(1) Operatorii economici care efectueaza livrari de bunuri cu amanuntul, precum si prestari de servicii direct catre populatie sunt obligati sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscale.

(2) Operatorii economici prevazuti la alin. (1), denumiti in continuare utilizatori, au obligatia sa emita bonuri fiscale cu aparate de marcat electronice fiscale si sa le predea clientilor. La solicitarea clientilor, utilizatorii vor elibera acestora si factura fiscala".

In plus, punctul 72 alin. (2) din Normele metodologice de aplicare a art. 155 din Codul fiscal mentioneaza: "Pe facturile emise si achitate prin numerar pe baza de bonuri fiscale emise conform OUG 28/1999 privind obligatia agentilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile ulterioare, nu este necesara mentionarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, fiind suficienta mentiunea - conform bon fiscal nr./data".

In consecinta, in baza acestor prevederi legale, rezulta obligatia operatorilor economici care efectueaza livrari de bunuri cu amanuntul/prestari de servicii direct catre populatie, de a elibera bonuri fiscale, iar la cererea clientilor de a elibera factura fiscala insotita de bon fiscal. 

Chitanta fiscala se va elibera clientilor in situatia in care se produce o defectiune a aparatului de marcat electronic fiscal, caz in care, pana la repunerea in functiune a aparatului,  operatorii utilizatori sunt obligati sa inregistreze intr-un registru, special intocmit in acest sens, toate operatiunile efectuate si sa emita facturi fiscale pentru respectivele operatiuni, la cererea clientului (art 1 alin 4 din OUG 28/1999). In acest caz, pentru justificarea platii contravalorii bunurilor/serviciilor achizitionate, cumparatorilor li se vor elibera chitante.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Planul de conturi general 2025"


X