email
MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

S-a schimbat regimul acordarii esalonarilor la plata. AFLA aici noile modificari

Legea nr. 571/2003esalonare la plataobligatii fiscalecreante fiscalemajorari de intarziere

In Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 627/02.09.2011, a fost publicata Ordonanta Guvernului nr. 30/31.08.2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale.

Astfel, de la data de 17 septembrie 2011, nu se va mai acorda esalonare la plata pentru obligatiile fiscale stabilite prin acte administrative fiscale, care la data eliberarii certificatului de atestare fiscala, sunt suspendate, in conditiile art. 14 (cand persoana vatamata cere instantei competente sa dispuna suspendarea executarii actului administrativ unilateral pana la pronuntarea instantei de fond) si art. 15 (suspendarea executarii actului administrativ unilateral se solicita de reclamant prin cerere adresata instantei competente pentru anularea, in tot sau in parte, a actului atacat) din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ.

In ceea ce priveste ordinea de stingere a obligatiilor fiscale, au fost dispuse noi prevederi care reglementeaza ordinea de stingere a obligatiilor fiscale in cazul in care in perioada dintre data eliberarii certificatului de atestare fiscala si data comunicarii deciziei de esalonare la plata contribuabilul efectueaza plati in conturile bugetare aferente tipurilor de creante fiscale ce fac obiectul esalonarii la plata in sensul stingerii cu prioritate a obligatiilor exigibile in aceasta perioada si apoi a obligatiilor cuprinse in certificatul de atestare fiscala.

Cu privire la garantiile constituite, actul normativ prevede ca aceste garantii sa acopere sumele esalonate la plata, dobanzile datorate pe perioada esalonarii la plata, plus un procent de pana la 32% (fata de 40%) din sumele esalonate la plata, in functie de perioada de esalonare la plata astfel:

a) pentru esalonari de la 13 la 24 de luni, procentul este de 8% (fata de 10%);

b) pentru esalonari de la 25 la 36 de luni, procentul este de 16% (fata de 20%) ;

c) pentru esalonari de la 37 la 48 de luni, procentul este de 24% (fata de 30%) ;

d) pentru esalonari de la 49 la 60 de luni, procentul este de 32% (fata de 40%) .

Cuantumul garantiilor constituite se modifica si pentru cererile aflate in curs de solutionare in situatia in care exista un acord de principiu. In situatia in care bunurile sunt ipotecate/gajate in favoarea altor creditori, garantiile constituite trebuie sa acopere valoarea pentru care s-a constituit ipoteca/gajul, precum si sumele esalonate la plata, dobanzile datorate pe perioada esalonarii, plus un procent de pana la 32% din sumele esalonate la plata, in functie de perioada de esalonare.

De asemenea, sunt adaugate la conditiile de mentinere a esalonarii la plata achitarea diferentelor de obligatii fiscale stabilite prin declaratii rectificative in termen de cel mult 30 de zile de la data depunerii declaratiei si achitarea, in termen de cel mult 30 de zile de la data comunicarii instiintarii de plata, a obligatiilor stabilite in acte administrative ce au fost suspendate in conditiile art. 14 sau 15 din Legea nr. 554/2004 si pentru care suspendarea executarii actului administrativ fiscal a incetat dupa data comunicarii deciziei de esalonare la plata.

Contribuabilul poate plati anticipat, partial sau total, sumele cuprinse in graficul de esalonare la plata. In acest caz, contribuabilul notifica organului fiscal, prin cerere, intentia de a stinge anticipat aceste sume. In cazul achitarii anticipate partiale, organul fiscal competent instiinteaza contribuabilul, pana la urmatorul termen de plata din graficul de esalonare, cu privire la stingerea sumelor datorate in contul urmatoarelor rate de esalonare aprobate pana la concurenta cu suma achitata.

In situatia in care se sting anticipat mai mult de 3 rate din graficul de esalonare la plata, organul fiscal competent reface graficul de esalonare, din oficiu, pana la urmatorul termen de plata a ratelor, cu respectarea perioadei de esalonare aprobate. Pe perioada esalonarii la plata, penalitatile de intarziere, aferente obligatiilor fiscale esalonate, se amana la plata prin decizie care se comunica contribuabilului odata cu decizia de esalonare la plata.

Daca esalonarea la plata se finalizeaza si au fost respectate conditiile de esalonare, penalitatile de intarziere si majorarile de intarziere amanate la plata se anuleaza prin decizie a organului fiscal. Anularea penalitatilor se aplica si esalonarilor existente in curs la data intrarii in vigoare a acestor prevederi legale (5 septembrie 2011). In acest regim se include si un procent de 50% din majorarile de intarziere corespunzator componentei de penalitate din continutul acestora, aferente obligatiilor fiscale esalonate. In acest caz, organul fiscal, in termen de cel mult 15 zile de la data primului termen din graficul de esalonare, reface graficul de esalonare pe care il comunica contribuabilului. Pana la data refacerii graficului de esalonare, ratele datorate sunt cele din graficul de esalonare existent.

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

NOU in Contabilitate: modificarile pentru 2022


Uitati de neclaritati, ambiguitati, greseli si amenzi!

Ghidul practic al contabilitatii va arata intotdeauna, cu promptitudine, cum trebuie abordata si rezolvata fiecare sarcina din activitatea dvs. profesionala.

- Legislatie explicata
- Exemple detaliate
- Monografii contabile complete

...Vezi AICI lista completa <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Legea nr. 571/2003esalonare la plataobligatii fiscalecreante fiscalemajorari de intarziere

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 16 Septembrie 2011


Votati articolul "S-a schimbat regimul acordarii esalonarilor la plata. AFLA aici noile modificari":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 16 Septembrie 2011 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2022 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT Raportul Special
"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X