Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Cheltuieli ulterioare imobilizari necorporale

Data actualizarii: 17 Februarie 2012
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
mijloace fixeamortizareOMFP 3055/2009HG 2139/2004




Intrebare:

O societate are un program de salarizare in valoare de 4.800 lei care este amortizat in totalitate. In ianuarie 2012 se fac doua dezvoltari si anume:
- programul genereaza fisierul de banca, factura pentru acest serviciu este de 2.087 lei si
- importa fisierul de prezenta din programul de pontaj, factura are valoarea de 2.174 lei. Cum se vor inregistra aceste doua facturi si care sunt contarile?


Raspuns:

Potrivit prevederilor Reglementarilor contabile conforme cu Directiva a IV-a a omunitatilor Economice Europene aprobate prin OMFP 3055/2009 pct 88 alin 1 si 2, cheltuielile ulterioare efectuate cu o imobilizare necorporala dupa cumpararea sau finalizarea acesteia se inregistreaza in conturile de cheltuieli atunci cand sunt efectuate.

Cheltuielile ulterioare vor majora costul imobilizarii necorporale atunci cand este probabil ca aceste cheltuieli vor permite activului sa genereze beneficii economice viitoare peste performanta prevazuta initial si pot fi evaluate credibil.
 
Potrivit art. III Alte precizari, alin. (2) din HG 2139/2004 - Catalogul privind clasificarea si duratele normate de functionare a mijloacelor fixe, in cazul in care se efectueaza modernizari asupra unor active imobilizate, sunt posibile urmatoarele situatii:

a) daca activul nu a fost amortizat integral, valoarea modernizarii se va amortiza fie pe durata normala de utilizare ramasa, fie se va majora durata normata de utilizare cu maxim 10% din perioada initiala;
b) daca modernizarile ulterioare se efectueaza dupa expirarea perioadei normale de utilizare, atunci societatea va stabilii o noua durata normala de utilizare, printr-o comisie tehnica sau printr-un expert tehnic independent.
 
Potrivit art 24 alin (3) lit d) din Codul fiscal , sunt considerate mijloace fixe amortizabile investitiile efectuate la mijloacele fixe existente, sub forma cheltuielilor ulterioare realizate in scopul imbunatatirii parametrilor tehnici initiali si care conduc la obtinerea de beneficii economice viitoare, prin majorarea valorii mijlocului fix;
 
Avand in vedre aceste prevederi aceste facturi vor fi inregistrate in valoarea mijlocului fix, majorand valoarea activului.
 
208" Alte imobilizari necorporale" analitic program  = 401 "Furnizori"







Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X