Lichidarea societatilor comerciale se realizeaza conform prevederilor Legii nr. 31/1990, privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Operatiunile de lichidare a societatilor comerciale sunt reglementate de art. 252 - 2701 din Legea nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Reflectarea in contabilitate a operatiunilor legate de lichidarea societatilor comerciale este prevazuta in Ordinul ministrului finan telor publice nr. 1.376/2004.
Cu aceasta ocazie se efectueaza:
- Inventarierea si evaluarea elementelor de natura activelor, datorii lor si capitalurilor proprii ale societa tilor comerciale care urmeaza sa se lichideze, potrivit legii contabilitatii, normelor si reglementarilor contabile, precum si inregistrarea rezultatelor inventarierii si ale evaluarii.
- Intocmirea situatiilor financiare de catre societatile comerciale care urmeaza sa se lichideze.
- Valorificarea elementelor de activ (vanzarea imobilizarilor si a stocurilor, incasarea creantelor, a investitiilor f inanciare pe termen scurt etc.).

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025

Portal Codul fiscal - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Registrul de Evidenta Fiscala PFA
- Achitarea datoriilor societatii comercia le catre bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, precum si a celorlalte obligatii sociale catre alte fonduri, salariati si alti terti.
- Stabilirea rezultatului lichidarii (profit sau pierdere).
- Calcularea, retinerea si virarea impozitului pe profit/venit si a impozitului pe dividende in urma actiunii de dizolvare/lichidare.
Daca in urma inventarierii se constata deteriorarea stocului de marfa, trebuie inregistrata scaderea acestuia din evidenta contabila.
Perisabilitatile reprezinta scazamintele care se produc in timpul transportului, manipularii, depozitarii si desfacerii marfurilor, determinate de procese naturale, cum sunt: uscare, evaporare, volatilizare, pulverizare, hidroliza, racire, inghetare, topire, oxidare, aderare la peretii vagoanelor sau vaselor in care sunt transportate, descompunere, scurgere, imbibare, ingrosare, imprastiere, faramitare, spargere, inclusiv procese de fermentare sau alte procese biofizice, in procesul de comercializare in reteaua de distributie.
Societatea va inregistra in contabilitate scazaminte astfel incat cantitatile scriptice ale stocurilor sa corespunda cu cele faptice, iar valoarea constatata la inventariere sa reprezinte valoarea inregistrata in contabilitate a stocurilor.
Limitele maxime admise din punct de vedere fiscal, ale perisabilita tilor sunt stabilite prin HG nr. 831/2004, pentru aprobarea Normelor privind limitele admisibile de perisabilitate la marfuri in procesul de comercializare.
Cheltuiala cu lipsurile constatate este consider ata cheltuiala deductibila la calculul impozitului pe profit in limitele acceptate de legislatie. Cheltuiala cu produsele perisabile care depasesc normele de perisabilitate stabilite nu sunt deductibile din punct de vedere fiscal.
Normele privind limitele admisibile de perisabilitate se aplica numai persoanelor juridice care sunt platitoare de impozit pe profit.