email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Mijloace fixe si investitii la mijloace fixe. Tratament contabil

HG 2139/2004mijloace fixeOMFP 3055/2009investitiireglementari contabile

Vom analiza tratam mijloacele fixe in contabilitate in cazul unei societati care doreste sa isi instaleze un sistem antiincendiu, dorind sa modifice si amplasamentul hidrantilor si sa inregistreze aceste investitii direct pe cheltuieli.

Raspuns:

Din punct de vedere contabil, pct 92 din Reglementarile contabile conforme cu directivele europene aprobate prin OMFP 3055/2009 , imobilizarile corporale reprezinta active care:

    a) sunt detinute de o entitate pentru a fi utilizate in productia de bunuri sau prestarea de servicii, pentru a fi inchiriate tertilor sau pentru a fi folosite in scopuri administrative; si

    b) sunt utilizate pe parcursul unei perioade mai mari de un an.
    
Din punct de vedere fiscal, in conformitate cu prevederile art 24 alin 2 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal , mijlocul fix amortizabil trebuie sa indeplineasca si o a treia  conditie, conform careia valoarea de intrare trebuie sa fie mai mare de 1800 lei.
   
Avand in vedere faptul ca sistemul antiincendiu este detinut pentru a fi utilizat in prestarea de servicii (stingerea incendiilor), are o durata de utilizare mai mare de 1 an si o valoare mai mare de 1800 lei, rezulta ca face parte din categoria mijloacelor fixe amortizabile.
   
Contul in care se inregistreaza sistemul antiincendiu este 2131" Echipamente tehnologice (masini, utilaje si instalatii de lucru) ".
 
Referitor la investitia "modificare amplasament hidranti", facem urmatoarele precizari:
   
Conform art 24 alin (3) lit d din Legea 571/2003 privind Codul fiscal , sunt considerate mijloace fixe amortizabile:"investitiile efectuate la mijloacele fixe existente, sub forma cheltuielilor ulterioare realizate in scopul imbunatatirii parametrilor tehnici initiali si care conduc la obtinerea de beneficii economice viitoare, prin majorarea valorii mijlocului fix".
   
Investitiile efectuate la mijloacele fixe sub forma cheltuielilor ulterioare trebuie sa aiba ca efect imbunatatirea parametrilor tehnici initiali ai acestora si sa conduca la obtinerea de beneficii economice viitoare. Obtinerea de beneficii se poate realiza fie direct prin cresterea veniturilor, fie indirect prin reducerea cheltuielilor de intretinere si functionare.
    
In cazul cladirilor, investitiile efectuate trebuie sa asigure protectia valorilor umane si materiale si imbunatatirea gradului de confort si ambient sau reabilitarea si modernizarea termica a acestora.
    
Amortizarea acestor investitii se face fie pe durata normala de utilizare ramasa, fie prin majorarea duratei normale de utilizare cu pana la 10%.
    
Cheltuielile care se fac la mijloacele fixe ce au ca scop restabilirea starii initiale sunt considerate cheltuieli de reparatii.
 
(HG 2139/2004 pentru aprobarea Catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe).
 
Avand in vedere aceasta prevedere legala, rezulta ca avem de-a face cu o investitie efectuata asupra unui mijloc fix existent; daca s-a facut in scopul imbunatatirii parametrilor tehnici initiali, investitia  majoreaza valoarea mijlocului fix existent , aceasta investitie reprezentand de fapt un mijloc fix amortizabil.
 
Potrivit art 24 alin 17 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal :
"In cazul unei imobilizari corporale care la data intrarii in patrimoniu are o valoare fiscala mai mica decat limita stabilita prin hotarare a Guvernului, contribuabilul poate opta pentru deducerea cheltuielilor aferente imobilizarii sau pentru recuperarea acestor cheltuieli prin deduceri de amortizare, potrivit prevederilor prezentului articol"..
   
Avand in vedere ca valoarea investitiei este mai mare decat 1800 lei (limita stabilita prin hotarare de guvern), rezulta ca nu puteti opta pentru deducerea directa a cheltuielilor aferente imobilizarii, ci numai prin deducerea treptata pe seama amortizarii.



de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
HG 2139/2004mijloace fixeOMFP 3055/2009investitiireglementari contabile


Data aparitiei: 28 Iunie 2012

Votati articolul "Mijloace fixe si investitii la mijloace fixe. Tratament contabil":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X