Analizam cazul unei societati care a procedat la reevaluarea terenului intocmind in acest sens un raport de reevaluare cu data de 2 iulie 2012. Vom stabili astfel in ce masura aceasta reevaluare a terenului poate fi inregistrata in contabilitate in luna iulie, avand in vedere ca s-a declarat si la primarie sau numai la sfarsitul anului.
Raspuns:
Fiind vorba de un teren, modificarea valorii acestuia nu are influenta asupra impozitului pe teren, deoarece, asa cum este specificat la art. 258 alin. (1) din codul fiscal , impozitul pe teren se stabileste "luand iin calcul numarul de metri patrati de teren, rangul localitatii in care este amplasat terenul si zona si/sau categoria de folosinta a terenului, conform incadrarii facute de consiliul local" si nu valoarea acestuia.
Reevaluarea imobilizarilor corporale se face in conformitate cu urmatoarele prevederi legislative:
- art. 8 alin. (2) din Legea 82/1991 a contabilitatii - cu modifcarile si completarile ulterioare, in care se prevede:

Cartea verde a Contabilitatii varianta online

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari

Registrul de Evidenta Fiscala PFA
"Reevaluarea imobilizarilor corporale se face la valoarea justa, in conformitate cu prevederile reglementarilor contabile aplicabile."
- in Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009 , la punctul 49 alin. (2), se stabileste o regula alternativa de evaluare a imobilizarilor corporale in situatiile financiare, in locul tratamentului de baza (al costului de achizitie sau de productie), si anume prezentarea imobilizarilor la cost reevaluat:
"In situatia in care s-a optat pentru reevaluarea imobilizarilor corporale sau evaluarea instrumentelor financiare la valoarea justa, se aplica prevederile subsectiunii 8.2.5. "Reguli de evaluare alternative" din prezentele reglementari."
- in subsectiunea 8.2.5. avem urmatoarele prevederi:
> punctul 121 alin. (1) " Entitatile pot proceda la reevaluarea imobilizarilor corporale existente la sfarsitul exercitiului financiar, astfel incat acestea sa fie
prezentate in contabilitate la valoarea justa, cu reflectarea rezultatelor acestei reevaluari in situatiile financiare intocmite pentru acel exercitiu."
> punctul 122 alin. (1) "Reevaluarea imobilizarilor corporale se face la valoarea justa de la data bilantului. Valoarea justa se determina pe baza unor
evaluari efectuate, de regula, de profesionisti calificati in evaluare, membri ai unui organism profesional in domeniu, recunoscut
national si international."
- din punct de vedere fiscal, amortizarea fiscala a mijloacelor fixe amortizabile se stabileste pe baza valorii fiscale a acestora, in care se includ si reevaluarile contabile efectuate potrivit legii (art. 7 punctul 33 litera c) din codul fiscal ).
Din cele prezentate mai sus, rezulta faptul ca o reevaluare, pentru a putea fi recunoscuta contabil si fiscal si pentru a fi inregistrata in contabilitate, trebuie efectuata la finalul anului (31.12.N), astfel incit, in situatiile financiare, imobilizarile sa fie recunoscute la valoarea justa de la data bilantului.
Ca urmare, rezultatele reevaluarii efectuate in cursul anului nu se pot inregistra in contabilitate.