Va prezentam mai jos monografia contabila pentru contul 1065 care reprezinta rezerva din reeevaluare a unei cladiri care a fost vanduta. Vom stabili, totodata, ce impozite trebuie calculate si cand vor fi acestea achitate, potrivit normelor in vigoare.
Solutia consultantului:
Conform pct. 124 alin (3) din OMFP 3055/2009 , "surplusul din reevaluare inclus in rezerva din reevaluare este capitalizat prin transferul direct in rezerve (contul 1065 "Rezerve reprezentand surplusul realizat din rezerve din reevaluare"), atunci cand acest surplus reprezinta un castig realizat. In sensul prezentelor reglementari castigul se considera realizat la scoaterea din evidenta a activului pentru care s-a constituit rezerva din reevaluare. Cu toate acestea, o parte din castig poate fi realizat pe masura ce activul este folosit de entitate. In acest caz, valoarea rezervei transferate este diferenta dintre amortizarea calculata pe baza valorii contabile reevaluate si valoarea amortizarii calculate pe baza costului initial al activului."
Cu alte cuvinte, din punct de vedere contabil exista doua posibilitati privind tramentul surplusului din reevaluare fie se "amortizeaza" rezerva din reevaluare pe masura utilizarii activului, caz in care si tratamentul contabil va fi similar cu cel fiscal, sau se transfera valoarea totala din contul 105 in contul 1065 la scoaterea din evidenta a activului reevaluat si nu pe masura utilizarii lui caz in care se impoziteaza in momentul transferului in contul 1065 .
Din punct de vedere fiscal potrivit prevederilor art. 22 alin. (5^1) din Codul fiscal , rezervele din reevaluarea mijloacelor fixe, efectuata dupa data de 1 ianuarie 2004, care sunt deduse la calculul profitului impozabil prin intermediul amortizarii fiscale sau al cheltuielilor privind activele cedate si/sau casate, se impoziteaza concomitent cu deducerea amortizarii fiscale, respectiv la momentul scaderii din gestiune a acestor mijloace fixe, dupa caz.

Manualul Contabilului Incepator - stick USB

Cartea Verde a TVA

Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Daca transferul rezervei din reevaluare din contul 105 "Rezerve din reevaluare" se transfera luna de luna in contul 1065 "Rezerve reprezentand surplusul realizat din rezerve din reevaluare" pe masura utilizarii activului aceasta diferenta transferata lunar din contul 105 in contul 1065 se va lua in considerare la calculul trimestrial si anual al impozitului pe profit, ca element similar veniturilor.
Nota contabila este urmatoarea:
105 "Rezerve din reevaluare" = 1065 "Rezerve reprezentand surplusul realizat din rezerve din reevaluare"
Daca surplusul din reevaluare inclus in rezerva din reevaluare este capitalizat prin transferul direct in rezerve (contul 1065 "Rezerve reprezentand surplusul realizat din rezerve din reevaluare")la scoaterea din evidenta a activului pentru care s-a constituit rezerva din reevaluare se impoziteaza la momentul modificarii destinatiei rezervei, distribuirii rezervei catre participanti sub orice forma, lichidarii, divizarii, fuziunii contribuabilului sau oricarui alt motiv, inclusiv la folosirea acesteia pentru acoperirea pierderilor contabile.
Pentru calculul profitului impozabil aceste sume sunt elemente similare veniturilor. Inregistrarea si mentinerea in capitaluri proprii, respectiv conturi de rezerve sau rezultatul reportat, analitice distincte, a rezervelor constituite in baza unor acte normative nu se considera modificarea destinatiei sau distributie.