O societate urmeaza sa primeasca in luna februarie 2013 un discount de la furnizari aferent realizarii volumelor de cumparari stabilite in contractele comerciale pentru anul 2012. Conform Ordinului 3055 pct. 51 alin. 5, acest discount este unul comercial. Avand in vedere ca factura de discount se primeste in luna februarie anul urmator, vom stabili daca sunt aplicabile prevederile pct. 51 alin. 4 din OMFP 3055/2009, astfel incat in anul curent 2012 sa se poata inregistra acest discount pe seama contului 408 "Furnizori - facturi de intocmit" prin formula contabila 408=609, iar in momentul primirii facturii in anul urmator sa se faca inregistrarea 401=408 si TVA 401=4426.
In cazul in care acelasi tip de discount este primit de la un furnizor intracomunitar, prin emiterea unui document de tipul "Credit Note" in anul urmator pentru cumpararile din anul curent, vom vedea daca se poate aplica rationamentul de mai sus. De asemenea, vom stabili daca se va declara acest discount in Declaratia 390.
Solutia consultantului:
Intr-adevar, pentru situatia prezentata sunt aplicabile prevederile pct. 51 alin. (4) din OMFP 3055/2009 deoarece reducerea comerciala urmeaza a fi primita ulterior livrarii de bunuri. In acest context, d.p.d.v. contabil este aplicabil principiul independentei exercitiilor, venitul obtinut fiind aferent anului fiscal 2012.
D.p.d.v. al TVA, operatiunea se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 completat si depus pentru luna februarie 2013 cu termen de depunere cel mai tarziu in data de 25 martie 2013.
D.p.d.v. al TVA, valoarea documentului "credit note" primit de la partenerii intracomunitari trebuie tratata ca o ajustare a bazei de impozitare a TVA aferenta achizitiei intracomunitare de bunuri efectuate initial. Documentul "credit note" este similar unei facturi de corectie a valorii initiale aferenta bunurilor livrate, motiv pentru care trebuie sa faca referire la factura initiala de livrare, de exemplu la facturile emise in cursului anului 2012.
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Din acest motiv, reducerea comerciala acordata ulterior de catre partenerul extern urmeaza un tratament fiscal identic, aplicat operatiunii economice initiale care a generat-o. Astfel, documentul "credit note" legat direct de achizitia intracomunitara efectuata in luna februarie 2012 se supune regimului de taxare inversa prin formula contabila 4426 "TVA deductibila" = 4427 "TVA colectata" , dar se evidentiaza cu semnul minus deoarece are loc diminuarea bazei de impozitare a TVA facturata initial de catre partenerul extern.
In acest sens, am in vedere prevederile art. 138 lit. c) din Codul fiscal " Baza de impozitare se reduce in urmatoarele situatii:….
In cazul in care rabaturile, remizele, risturnele si celelalte reduceri de pret prevazute la art. 137 alin. (3) lit. a) sunt acordate dupa livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor;" coroborate cu prevederile pct. 20. alin. (2) din normele de aplicare ale acestui articol "Beneficiarii au obligatia sa ajusteze dreptul de deducere exercitat initial, potrivit prevederilor art. 148 lit. b) si art. 149 alin. (4) lit. e) din Codul fiscal , numai pentru operatiunile prevazute la art. 138 lit. a) - c) si e) din Codul fiscal . Prevederile acestui alineat se aplica si pentru achizitiile intracomunitare."
Pentru conversia in lei a bazei de impozitare a TVA in valuta aferente reducerii comerciale primite de la furnizor, trebuie sa utilizati acelasi curs valutar aplicat la momentul taxarii fiecarei operatiuni de AIC, fara a utiliza cursul valutar in vigoare la data emiterii documentului "credit note". Trebuie retinuta reglementarea de la art. 134^2 alin. (3) care prevede " Taxa este exigibila la data la care intervine oricare dintre evenimentele mentionate la art. 138. Totusi, regimul de impozitare, cotele aplicabile si cursul de schimb valutar sunt aceleasi ca si ale operatiunii de baza care a generat aceste evenimente."
Deci, in luna februarie 2013, la primirea documentului "credit note"" parcurgeti urmatoarele etape:
1. evidentiati operatiunea cu semnul minus in jurnalele specifice de TVA, corespunzator inregistrarilor contabile efectuate, astfel:
- in jurnalul pentru vanzari corespunzator rulajului creditor al contului 4427;
- in jurnalul pentru cumparari corespunzator rulajului debitor al contului 4426.
2. raportati cu semnul minus informatiile preluate din evidenta fiscala in urmatoarele formulare de raportare pentru luna februarie 2013 care se depun la organul fiscal competent pana la 25.03.2013:
- declaratia cod 390 cu simbolul A pentru furnizorul care a acordat reducerea;
- decontul de TVA cod 300 la urmatoarele randuri:
- randul 5 denumit "Achizitii intracomunitare de bunuri pentru care cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa)" cu preluarea sumei la randul 5.1 denumit " "Achizitii intracomunitare de bunuri pentru care cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa)" iar furnizorul este inregistrat in scopuri de TVA in statul membru din care a avut loc livrarea intracomunitara. Baza de impozitare a TVA corespunde cu rulajul debitor al contului 401. "Furnizori", iar suma TVA corespunde cu rulajul creditor al contului 4427;
- randul 18 cu preluarea sumei la randul 18.1 . Baza de impozitare a TVA corespunde cu rulajul creditor al contului 609 "Reduceri comerciale primite" iar suma TVA corespunde cu rulajul debitor al contului 4426.
In acest context, am in vedere prevederile O.M.F.P. nr. 3665 din 22 decembrie 2011 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata" publicat in M.Of. nr. 1 din 3 ianuarie 2012 din care rezulta ca la randul 5 "se inscriu informatiile preluate din jurnalul de cumparari*), privind baza de impozitare pentru achizitiile intracomunitare de bunuri taxabile in Romania, .... pentru care acesta este obligat la plata taxei conform art. 150 alin. (4) din Codul fiscal , si taxa pe valoarea adaugata aferenta, pentru care exigibilitatea taxei intervine in perioada de raportare**), .... Se inscriu si ajustarile bazei de impozitare prevazute la art. 138 din Codul fiscal pentru care exigibilitatea taxei intervine in perioada de raportare, conform art. 134^2 alin. (3) din Codul fiscal ."
Acelasi rationament contabil si fiscal este aplicabil si pentru documentele "credit note" primite in cursul anului viitor pana la intocmirea situatiilor financiare anuale, aspect reglementat in mod expres la pct. 51 alin. (4) din OMFP 3055/2009 "daca sumele respective se cunosc la data bilantului" .
In concluzie, d.p.d.v. al TVA documentul "credit note" se trateaza drept ajustare a bazei de impozitare a TVA aferenta unei achizitii intracomunitare de bunuri.