email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Atentie! Au fost modificate mai multe formulare privind impozitul pe venit

Formularul 205inregistrare fiscalaOPANAF nr. 1913/2012modificare formulareimpozit pe venit


Dorim sa va informam ca a fost aprobat Ordinul Presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (OPANAF) nr. 1913/2012 pentru modificarea OPANAF nr. 52/2012 pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare prevazute la Titlul III din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile ulterioare.

Prin acest act normativ sunt aprobate modelele si continutul noilor formulare: 204 "Declaratie anuala de venit pentru asocierile fara personalitate juridica si entitati supuse regimului transparentei fiscale" si 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit," care se folosesc pentru declararea veniturilor realizate incepand cu 1 ianuarie 2012 si instructiunile de completare si depunere a acestora.

In documentarul de mai jos, prezentam principalele reglementari privind completarea si depunerea formularelor 204 si 205.

1. Formular 204

Completare

Formularul se completeaza si se depune de:

- asocierile fara personalitate juridica constituite intre persoane fizice si persoane juridice romane cu statut de microintreprindere, potrivit Titlului IV indice 1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, in cazul carora se realizeaza venituri din activitati independente, inclusiv din activitati adiacente, sau din activitati agricole, pentru care venitul net se determina in sistem real.

- persoanele fizice care obtin venituri dintr-o activitate desfasurata intr-o forma de organizare cu personalitate juridica (SPRL) constituita potrivit legii speciale si care este supusa regimului transparentei fiscale, potrivit legii.

Se completeaza in format hartie in doua exemplare, inscriindu-se cu majuscule, citet si corect datele prevazute.

La completarea modului V - Distributia venitului net/Pierderii pe asociati in coloana 7 - Plata anticipata potrivit art. 78 alin.(1) lit. f) din Codul Fiscal - se inscrie impozitul retinut la sursa, in cazul veniturilor obtinute din valorificarea bunurilor mobile sub forma deseurilor din patrimoniul afacerii de catre persoanele fizice care desfasoara activitati independente si/sau activitati agricole intr-o forma de asociere si pentru care venitul net se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla.

Termen de depunere

Formularul se depune pana la 15 martie a anului urmator celui de raportare de catre asociatul desemnat prin contract sa raspunda pentru indeplinirea obligatiilor asocierii fata de autoritatile publice la organul fiscal la care asocierea este inregistrata in evidenta fiscala direct la registratura sau la oficiul postal prin scrisoare recomandata.

Atentie!

Venitul cuvenit unei persoane fizice dintr-o asociere cu o persoana juridica romana, microintreprindere care nu genereaza o persoana juridica, determinat cu respectarea regulilor stabilite in Titlul IV^1 din Codul Fiscal este asimilat, in vederea impunerii la nivelul persoanei fizice, venitului din activitati independente, din care se deduc contributiile obligatorii in vederea obtinerii venitului net anual.

De asemenea, venitul cuvenit unei persoane fizice dintr-o activitate desfasurata in cadrul unui SPRL este asimilat venitului net anual din activitati independente.

2. Formularul 205

Completare

Formularul se completeaza si se depune de:

- platitorii de venituri care au obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului pe veniturile cu regim de retinere la sursa a impozitului, conform Titlului III din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

- intermediari, societatile de administrare a investitiilor in cazul rascumpararii de titluri de participare la fondurile deschise de investitii sau alti platitori de venit, dupa caz, pentru castiguri/pierderi realizate de persoanele fizice, aferente tranzactiilor cu titluri de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise.

- platitorii de venituri din salarii.

De retinut!

In cazul in care, in cursul anului, la nivelul aceluiasi platitor, au fost efectuate plati privind mai multe tipuri de venituri prevazute la Sectiunea III "Date privind natura veniturilor", se completeaza un singur formular.

Pentru fiecare tip de venit platit, prevazut la Sectiunea III "Date privind natura veniturilor" se genereaza in acelasi formular, cate un tabel, inscriindu-se datele corespunzatoare, pe beneficiari de venit, aferente anului de raportare.

In cazul veniturilor din salarii, se genereaza tabelul prevazut la Sectiunea V "Date informative privind impozitul pe veniturile din salarii", iar pentru celelalte venituri platite, se genereaza cate un tabel prevazut la Sectiunea IV "Date informative privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit", inscriindu-se datele corespunzatoare tipului de venit platit.

Formularul se completeaza cu ajutorul programului de asistenta, care este pus la dispozitia contribuabililor, gratuit, de unitatile fiscale sau poate fi descarcat de pe siteul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, cu respectarea structurii de date (fisier .xml) prevazuta in anexa nr. 5 la ordin.

Platitorii de venituri au obligatia depunerii declaratiei la organul fiscal competent, in format electronic (format .pdf, cu fisier .xml atasat), pe suport magnetic sau optic, care va fi insotit de exemplarul in format hartie, semnat si stampilat, potrivit legii.

Formatul hartie se listeaza prin functiile aplicatiei informatice de asistenta la completarea declaratiei si cuprinde situatia centralizatoare a datelor declarate, pe beneficiari de venit si pe tipuri de venituri, cuprinse in Sectiunea IV "Date informative privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit" si Sectiunea V "Date informative privind impozitul pe veniturile din salarii", din formular.

Formatul hartie se listeaza in doua exemplare:

- originalul se depune la organul fiscal, in format hartie, semnat si stampilat, impreuna cu formatul electronic al declaratiei, fisierul.xml atasat;

- copia se pastreaza de catre platitorul de venituri.

Declaratia poate fi depusa si prin mijloace electronice de transmitere la distanta, prin utilizarea serviciului de depunere declaratii on-line, existent pe portalul e-guvernare.ro.

Termen de depunere

Declaratia se completeaza si se depune:

- pana in ultima zi a lunii februarie, inclusiv, a anului curent pentru anul expirat;

- ori de cate ori platitorul de venit constata erori in declaratia depusa anterior, acesta completand si depunand o declaratie rectificativa, in conditiile art. 84 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, situatie in care va inscrie "X" in casuta prevazuta in acest scop.

Important!

Declaratia rectificativa se intocmeste pe tipuri de venit si va cuprinde numai pozitiile corectate, declarate eronat in declaratia initiala sau pozitiile care, in mod eronat, nu au fost cuprinse in declaratia initiala.

In cazul in care, declaratia se corecteaza prin eliminarea unei pozitii declarate eronat in declaratia initiala se va proceda astfel:

- in tabelul de la sectiunea IV "Date informative privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit", generat pe tipuri de venit, se vor inscrie datele de identificare ale beneficiarului de venit din declaratia initiala, iar la coloanele 4-7, se va inscrie cifra "0" (zero);

- in tabelul de la sectiunea V "Date informative privind impozitul pe veniturile din salarii" se vor inscrie datele de identificare ale beneficiarului de venit din declaratia initiala, iar la coloanele 4-8, se va inscrie cifra "0" (zero).

Alte precizari

Formularul 205 se depune la organul fiscal la care platitorii de venituri sunt inregistrati in evidenta fiscala.

In cazul sediilor secundare inregistrate ca platitori de impozit pe veniturile din salarii, declaratia corespunzatoare activitatii sediilor secundare, se depune de contribuabilul care le-a infiintat, pe codul de inregistrare fiscala al acestuia, la organul fiscal in a carui evidenta fiscala este inregistrat contribuabilul.

In cazul in care sediul permanent din Romania al unei persoane juridice straine este platitor de venituri din salarii, declaratia se depune la organul fiscal la care sediul permanent din Romania este inregistrat in evidenta fiscala.

Pentru salariatii care au fost detasati la o alta unitate, declaratia se completeaza de catre unitatea care a incheiat contractele de munca cu acestia. in situatia in care, plata venitului salarial se face de unitatea la care salariatii au fost detasati, angajatorul care i-a detasat comunica angajatorului la care acestia sunt detasati date referitoare la deducerea personala la care este indreptatit fiecare salariat, precum si eventualele modificari ale acesteia aparute in cursul anului. Pe baza acestor date, unitatea la care salariatii au fost detasati intocmeste statele de salarii, calculeaza impozitul si transmite lunar unitatii de la care au fost detasati informatii privind venitul brut realizat, alte deduceri, venitul baza de calcul, precum si impozitul retinut pentru angajat, in scopul completarii declaratiei.


Sursa: DGFP Valcea





de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Formularul 205inregistrare fiscalaOPANAF nr. 1913/2012modificare formulareimpozit pe venit


Data aparitiei: 13 Decembrie 2012

Votati articolul "Atentie! Au fost modificate mai multe formulare privind impozitul pe venit":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X