Persoanele juridice au obligatia de a intocmi situatii financiare anuale.
Acestea sunt documentele oficiale de prezentare a activitatii economico-financiare care trebuie sa ofere o imagine fidela a pozitiei financiare, performantei financiare si a altor informatii, in conditiile legii, referitoare la activitatea desfasurata.
Situatiile financiare anuale sunt compuse din:
- bilant prescurtat;
- cont de profit si pierdere;
- note explicative la situatiile financiare anuale simplificate, pentru persoanele
juridice care la data bilantului nu depasesc limitele a doua dintre criteriile de marime
- total active: 3.650.000 euro;
- cifra de afaceri neta: 7.300.000 euro;
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
- numar mediu de salariati in cursul exercitiului financiar: 50
Persoanele juridice care la data bilantului depasesc doua dintre aceste trei criterii de marime precum si societatile comerciale ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata, intocmesc situatii financiare anuale cu 5 componente, respectiv:
- bilant;
- cont de profit si pierdere;
- situatia modificarilor capitalului propriu;
- situatia fluxurilor de numerar;
- note explicative la situatiile financiare anuale.
Aceste situatii financiare sunt auditate potrivit legii.
Potrivit legii contabilitatii, situatiile financiare anuale trebuie insotite de o declaratie scrisa de asumare a raspunderii conducerii persoanei juridice pentru intocmirea situatiilor financiare anuale in conformitate cu Reglementarile contabile conforme cu Directiva a patra a Comunitatilor Economice Europene.
Situatiile financiare anuale si raportarile contabile se semneaza de catre directorul economic, contabilul-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie, de persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania, iar in cazul societatilor a caror cifra de afaceri sau total activ nu depaseste echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro situatiile financiare anuale si raportarile contabile se intocmesc si se semneaza de catre persoanele care organizeaza si conduc contabilitatea acestora.
Depunerea situatiilor financiare si a raportarilor semestriale
Situatiile financiare anuale se depun de catre societatile comerciale in termen de 120 de zile de la data incheierii exercitiului financiar.
Semestrial, societatile a caror cifra de afaceri depaseste echivalentul in lei al 35.000 euro depun raportari semestriale.
La baza intocmirii situatiilor financiare sta balanta de verificare sintetica si analitica.
Soldurile debitoare si creditoare ale conturilor de active, datorii si capitaluri proprii se preiau la randurile de bilant indicate, iar rulajele debitoare si creditoare ale conturilor de cheltuieli si venituri sunt preluate in Contul de profit si pierdere.
Declaratii care se depun
Declaratia 112 - Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate se completeaza si se depune de platitorii de impozite si contributii.
Termenul de depunere a declaratiei: lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza impozitul pe venit si contributiile sociale sau trimestrial pana pe data de 25 inclusiv a lunii urmatoare incheierii trimestrului.
Declaratia 390
Declaratia recapitulativa se depune lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare unei luni calendaristice, de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 sau art. 153^1 din Codul fiscal.
Declaratia se depune numai pentru lunile calendaristice in care ia nastere exigibilitatea taxei.
Declaratia 100
Termenul de depunere a declaratiei este pana la data de 25 inclusiv, a lunii urmatoare perioadei de raportare.
Termenul este lunar, pentru obligatiile de plata reprezentand impozitul retinut la sursa, conform legislatiei specifice privind impozitul pe venitul persoanelor fizice pentru impozit pe veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, pentru care obligatia declararii, calcularii, retinerii si platii contributiilor sociale nu revine platitorului de venit, impozit pe veniturile din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara, etc.
Declaratia 300
Decontul 300 de taxa pe valoarea adaugata se depune lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se depune decontul, de persoanele impozabile pentru care perioada fiscala este luna calendaristica, si trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a primei luni din trimestrul urmator celui pentru care se depune decontul, de persoanele impozabile pentru care perioada fiscala este trimestrul calendaristic.
Completarea declaratiei se face pe baza datelor preluate din Jurnalul de vanzari si Jurnalul de cumparari
Declaratia 394
Declaratia se completeaza si se depune de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania, conform art. 153 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul fiscal, si care sunt obligate la plata taxei,
Declaratia se depune pentru orice operatiune taxabila pentru care este emisa o factura, inclusiv pentru avansuri, si pentru care exigibilitatea intervine in perioada de raportare.
Declaratia trebuie sa contina toate facturile care au fost emise in perioada de raportare, inclusiv cele care au inscrisa mentiunea "taxare inversa" si pentru care exigibilitatea intervine in perioada de raportare. Declaratia nu se depune pentru facturile emise prin autofacturare.