O societate romana factureaza punerea la dispozitie temporara a unui muncitor intr-un alt stat UE. Pe factura se trece numarul de ore efectuate pe perioada lucrata. Vom vedea in ce mod se vor completa informatiile obligatorii intr-un astfel de caz, precum si care vor fi inregistrarile contabile aferente.
Solutia consultantului:
Elementele obligatorii care trebuie continute de o factura sint enumerate la art. 155 alin. (19) din codul fiscal valabil cu 01.01.2013.
Astfel, la acest alineat sint prevazute o serie de elemente obligatorii, printre care toate datele de identificare ale furnizorului si clientului, inclusiv codurile lor de inregistrare in scop de TVA, precum si denumirea si cantitatea bunurilor livrate, denumirea serviciilor prestate, baza de impozitare a bunurilor si serviciilor, pretul unitar, exclusiv taxa, precum si trimiterea la dispozitiile aplicabile din codul fiscal sau din Directiva 112 din care rezulta ca prestarea de serviciu face obiectul unei scutiri.
Ca urmare, pe factura veti mentiona, pe linga toate datele de identificare ale furnizorului si ale beneficiarului, denumirea serviciului (punere la dispozitie personal - muncitor - conform contract nr. ... / .....), cantitatea (respectiv numarul de ore), pretul unitar (este tariful pe ora stabilit in contract) si valoarea fara TVA a serviciului.
Din factura trebuie sa rezulte, evident, contravaloarea serviciului prestat, care trebuie achitat de beneficiar.
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
De asemenea veti mentiona "Neimpozabil in Romania - conform art. 133 alin. (2) din codul fiscal ".
Conform art. 133 alin. (2), efectuarea de serviciu privind la dispozitie de personal de catre o persoana impozabila stabilita in Romania catre o alta persoana impozabila stabilita in comunitate se considera ca are locul prestarii la locul unde beneficiarul isi are stabilit sediul activitatii economice; in cazul acesta se considera ca locul prestarii este in Franta, beneficiarul fiind persoana obligata la plata TVA in Franta prin mecanismul taxarii inverse, iar dvs, ca si prestator, nu veti colecta TVA si veti avea dreptul de a deduce TVA aferent achizitiilor efectuate in scopuri economice.
Ca urmare, factura emisa nu va contine si valoarea TVA, ci numai valoarea bazei, care este, de fapt, contravaloarea serviciului prestat de dvs.
Inregistrarile contabile pentru aceasta factura sint:
- 4111 / analitic beneficiar extern = 708 - cu valoarea in euro din factura * cursul BNR valabil in data emiterii facturii.
TVA nu se va inregistra, deoarece, asa cum am mentionat mai sus, operatiunea nu este impozabila in Romania, ci in Franta.
In decontul de TVA, valoarea in lei se va trece pe rindul 01.
De asemenea, operatiunea, cu aceeasi valoare in lei, se va declara si in declaratia 390, bifind tipul operatiunii S - Prestare de serviciu.
- la data incasarii contravalorii facturii:
5124 = 4111 - cu valoarea in euro din factura * cursul BNR valabil in data emiterii facturii
si, concomitent, inregistrarea diferentelor de curs valutar stabilite intre cursul din data emiterii facturii si cel din data incasarii facturii:
665 = 5124 sau 5124 = 765.
Baza legala:
- art. 139^1 alin. (2) din codul fiscal ;
- art. 145 alin. (2) litera b) din codul fiscal ;
- art. 156^4 alin. (1) litera c) si alin. (2), (3) si (4) din codul fiscal ;
- punctele 184, 185, 186, 188 teza a doua din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009;
- functiunea contului 708 prevazuta la CAPITOLUL VII: FUNCTIUNEA CONTURILOR, din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009.