Vom analiza mai joz cazul unei societati care importa sau achizitioneaza de pe piata interna mijloace fixe pe care le vinde ca atare sau le pune in functiune utilizand proiectantii sai si subcontractanti care executa.
Societatea aplica FIFO si furnizeaza societatii de contabilitate un inventar la sfarsitul lunii cu marfurile din depozit la valoarea de intrare, societatea.de contabilitate descarcand lunar gestiunea printr-o singura inregistrare 607 = 371
Vom stabili astfel care ar trebui sa fie metodele de inventariere, de evidenta si descarcare a gestiunii, precum si documentele minime obligatorii care sa marcheze aceste evenimente ponind de la conditiile amintite si specificul activitatii, respectiv comert cu ridicata.
Solutia consultantului:
Potrivit pct. 164-165 din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a CEE, aprobate prin OMFP 3055/2009 contabilitatea stocurilor (inclusiv a marfurilor) se tine cantitativ si valoric sau numai valoric prin folosirea inventarului permanent sau a inventarului intermitent.
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Inventarul permanent presupune inregistrarea in contabilitate a tuturor operatiunilor de intrare si iesire, ceea ce permite stabilirea si cunoasterea in orice moment a stocurilor, atat cantitativ, cat si valoric.
Metoda inventarului intermitent consta in faptul ca intrarile de stocuri nu se inregistreaza prin conturile de stocuri, ci prin conturile de cheltuieli. Stabilirea iesirilor de stocuri in cursul perioadei are la baza inventarierea faptica a stocurilor la sfarsitul perioadei. Iesirile de stocuri se determina ca diferenta intre valoarea stocurilor initiale, la care se adauga valoarea intrarilor, si valoarea stocurilor la sfarsitul perioadei stabilite pe baza inventarului.
La inceputul perioadei se anuleaza stocul existent ca o iesire de stoc prin inregistrarea acestuia in clasele de cheltuieli, iar la sfarsitul perioadei determinate in baza inventarierii efectuate se inregistreaza ca o intrare de stoc.
Explicatii mai detaliate privind metoda inventarului permanent se regasesc la pct. D.40 din din Normele metodologice de intocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile, aprobate prin OMEF 3512/2008 privind documentele financiar-contabil.
De asemenea, la pct. D.30-38 din aceleasi Norme metodologice sunt precizate si detaliate metodele de conducere a contabilitatii analitice a bunurilor, respectiv metoda operativ-contabila, metoda cantitativ-valorica si metoda global-valorica. Pentru marfuri in comertul cu ridicata se poate aplica fie metoda metoda operativ-contabila, fie metoda cantitativ-valorica.
Astfel, metoda operativ-contabila consta in tinerea, in cadrul fiecarei gestiuni, a evidentei cantitative a bunurilor, pe feluri, cu ajutorul fiselor de magazie. In contabilitate, aceasta metoda consta in tinerea evidentei valorice pe conturi desfasurate valoric pe gestiuni, iar in cadrul gestiunilor, pe grupe sau subgrupe de materiale, dupa caz.
Controlul exactitatii inregistrarilor din evidenta gestiunilor si din contabilitate se asigura prin evaluarea stocurilor cantitative, transcrise din fisele de magazie in registrul stocurilor.
In metoda operativ-contabila se folosesc urmatoarele formulare comune pe economie: Fisa de magazie (cod 14-3-8 si 14-3-8/a), Fisa de cont pentru operatiuni diverse (cod 14-6-22) si Registrul stocurilor (cod 14-3-11 si 14-3-11/a). In fisele de magazie cantitatile se inregistreaza zilnic de gestionar sau persoana desemnata, pe baza documentelor de intrare (factura, aviz de insotire a marfii, nota de receptie si constatare de diferente etc.) si a documentelor de iesire (bon de consum, fisa limita de consum, aviz de insotire a marfii, factura, bon de transfer etc.), pozitie cu pozitie. In contabilitatea sintetica si analitica intrarile sau iesirile de bunuri de natura stocurilor se inregistreaza fie direct pe baza acestor documente, fie cu ajutorul unor situatii intocmite la diverse intervale de timp prin centralizarea datelor din documentele privind miscarea stocurilor.
Metoda cantitativ-valorica consta in tinerea evidentei cantitative pe feluri de stocuri in cadrul fiecarei gestiuni, iar in contabilitate a celei cantitativ-valorice. Conturile sintetice care reflecta stocurile de valori materiale se desfasoara in analitic pe gestiuni.
Verificarea exactitatii inregistrarilor din evidenta de la locurile de depozitare si din contabilitate se efectueaza prin punctajul periodic dintre cantitatile operate in fisele de magazie si cele din fisele de cont analitic din contabilitate. Totodata, pe baza acelorasi documente de intrare si iesire se intocmesc situatiile centralizatoare privind intrarile si iesirile de marfuri, pentru inregistrare in contabilitatea sintetica.
In metoda cantitativ-valorica se folosesc urmatoarele formulare: Fisa de magazie (cod 14-3-8 si 14-3-8/a), Fisa de cont pentru operatiuni diverse (cod 14-6-22 si 14-6-22/a) si Balanta analitica a stocurilor (cod 14-6-30/c).
In ceea ce priveste inventarierea stocurilor de marfuri, aceasta se face potivit Normelor privind organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, aprobate prin OMFP 2861/2009 , cu respectarea etapelor specifice unui proces de inventariere, pornind de la decizia scrisa a administratorului privind numirea comisiei de inventariere si pana la aprobarea procesului-verbal de inventariere de catre administrator si solutionarea propunerilor comisiei reiesite in urma inventarierii. De mentionat ca in decizia scrisa de numire se mentioneaza in mod obligatoriu, pe langa componenta nominala a comisiei si a gestiunii supusa inventarierii, si modul de efectuare a inventarierii si metodele utilizate (constatare faptica prin numarare, masurare, cantarire, procedee tehnice pentru bunuri; verificare stadiu fizic pentru lucrari etc.).
Din cele prezentate in intrebare nu reiese cu claritate ce metoda este folosita, in conditiile in care costul bunurilor vandute nu se determina pe baza documentelor de iesire prin aplicarea FIFO, ci pe baza stocului inventariat si evaluat la sfarsitul lunii.
In cazul comertului cu ridicata este indicata folosirea inventarului permanent, iar ca metoda de contabilitate analitica este indicata metoda cantitativ-valorica tinand cont de faptul ca marfurile se evidentiaza in conturile de stocuri la preturile de achizitie.