Din punctul de vedere al impozitului pe venit, cadourile primite de salariati de la angajator au fost considerate de legiuitor ca venituri in natura, conform Normei metodologice pentru art. 55 alin. (3) din Codul fiscal, regasite la pct. 70 lit. e) din H.G. nr. 44/2004.
Acest lucru inseamna ca in luna in care salariatii primesc astfel de cadouri, valoarea acestora, inclusiv TVA de la achizitie devenita nedeductibila, reprezinta un avantaj in natura, se cumuleaza cu celelalte venituri de natura salariala si se supun impozitului pe venit in procent de 16%.
Din punctul de vedere al asigurarilor sociale, prevederile de la art. 29615 lit. b) din Codul fiscal reglementeaza exceptiile specifice de la asigurarile sociale obligatorii, dupa cum urmeaza:
"Nu se cuprind in baza lunara a contributiilor sociale obligatorii, prevazuta la art. 2964, urmatoarele: (...)
b) ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru nastere, veniturile reprezentand cadouri pentru copiii minori ai salariatilor, cadourile oferite salariatelor, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, costul prestatiilor pentru tratament si odihna, inclusiv transportul pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca.
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Cadourile oferite de angajatori in beneficiul copii lor minori ai angajatilor, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie nu intra in baza de calcul, in masura in care valoarea cadoului oferit fiecarei persoane, cu orice ocazie dintre cele de mai sus, nu depaseste 150 lei."
Desigur, analizand cu maxima atentie prevederea legislativa, constatam ca este o discriminare
fiscala, insa aceasta este varianta actuala a prevederilor din Codul fiscal.
In incheiere, avand in vedere intreaga procedura de fiscalizare a acestor cadouri, va recomandam pe cat posibil sa urmariti acordarea acestor cadouri si in favoarea copiilor minori ai angajatilor, ce au urmatorul tratament fiscal.
Sumele de pana la 150 lei nu sunt venituri de natura salariala, conform art. 55 alin. (4) lit. a) a doua teza din Codul fiscal si nu sunt supuse asigurarilor sociale, conform art. 29624 lit. b) din Codul fiscal.
Din pacate, suma ce depaseste valoarea de 150 lei este considerata de legiuitor venit de natura salariala si supusa impozitului pe venit si asigurarilor sociale, conform Normei metodologice pentru art. 296^15 lit. b) din Codul fiscal, regasite la pct. 19 din H.G. nr. 44/2004.