Vom analiza mai jos cazul unei societati platitoare de TVA si impozit pe profit care are ca obiect de activitate comertul cu amanuntul. Societatea desfasoara activitate pe baza de comenzi, neavand niciodata stoc.
In primul rand, mentionam ca apar situatii cand, acelasi produs achizitionat de la un furnizor X, va avea preturi de vanzare diferite pentru clienti, in cea mai mare parte persoane fizice, pe baza comenzii facute de acesta si in urma negocierii.
In al doilea rand, apar situatii cand se doreste acordarea de discount clientilor, persoane fizice, in cazul in care, de exemplu, se cumpara mai multe produse.
Vom stabili astfel daca astfel de operatiuni sunt legale, oferind si o monografie pentru vanzarea cu
amanuntul pe baza de comenzi.
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Solutia consultantului:
A. Operatiunile descrise la punctele 1. si 2 sunt legale deoarece pretul este negociat de parti.
B. Nu se va utiliza monografia pentru metoda global valorica (utilizarea conturilor 378 si 4428) drept urmare receptia fiecarei comenzi nu se va face la pretul de vanzare ci la cost.
Intrucat vanzarile sunt pe baza de comnezi unice descarcarea din gestiune se face la cost de achizitie prin metoda identificarii specifice prevazuta de OMFP 3055/2009 la punctul 159.
Monografia contabila este urmatoarea:
- Achizitie marfa: 371=401 (la cost de achizitie)
- Vanzare marfa: 411=707 (la pret de vanzare); 607=371 (la cost de achizitie);
Baza legala: OMFP 3055/2009
"159 - (1) Costul stocurilor care nu sunt de obicei fungibile si al acelor bunuri sau servicii produse si destinate unor comenzi distincte trebuie determinat prin identificarea specifica a costurilor individuale.
…………………………………………………………………………………………………
(3) Identificarea specifica a costului presupune atribuirea costurilor specifice elementelor identificabile ale stocurilor.
Acest tratament contabil este adecvat pentru acele elemente care fac obiectul unei comenzi distincte, indiferent daca au fost cumparate sau produse.
(4) Identificarea specifica nu poate fi folosita in cazurile în care stocurile cuprind un numar mare de elemente, care sunt de regula fungibile. "