email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cheltuieli de protocol 2013. Cum intocmim nota contabila pentru autofactura?

TVAcheltuieli de protocol 2013nota contabilaautofactura
Avand in vedere noile reglementari legate de cheltuielile de protocol in 2013, vom oferi o serie de raspunsuri tinand cont de intrebarile de mai jos:

1. Societatea achizitioneaza bunuri de protocol, dar intrucat nu poate demonstra ca sunt pentru consumul clientilor colecteaza TVA pe baza autofactura cu nota contabila 635 =4427. Vom stabili astfel daca ar fi corecte ajustarea de TVA 635 = 4426 sau folosirea contului 623 in loc de 635.

2. Cum se considera cheltuiala de protocol pentru care TVA a fost considerat nedeductibil? Intra in calculul limitarii de plafon de 2%?

3. Societatea achizitioneaza apa plata (la dozator) pentru consumul angajatilor intrucat nu este indicat consumul de apa de la robinet, pe care o inregistreaza in contul 605 Cheltuieli cu energia si apa. Ce tratament fiscal din punct de vedere al TVA si al impozitului pe profit au aceste costuri?

Solutia consultantului:

Avand in vedere prevederile art. 128 alin. 8 lit. f si art. 129 alin. 5 lit. a din Codul fiscal , respectiv pct. 6 alin. 10 lit. a si pct. 7 alin. 7 din Normele metodologice de aplicare, daca s-a exercitat dreptul la deducere neindeplinirea conditiilor pentru ca achizitiile respective sa fie considerate drept cheltuieli de protocol atrage considerarea achizitiilor drept livrari de bunuri/prestari de servicii efectuate cu plata si colectarea TVA pe baza de autofactura.

Deci, nu este vorba de o ajustare a TVA dedusa initial (care se face pentru situatiile reglementate la art. 148 si art. 149 din Codul fiscal), ci de o colectare a TVA, deci trebuie folosit contul 4427 "TVA colectata" in corespondenta cu contul 635 "Cheltuieli cu alte impozite, taxe si varsaminte asimilate".

De regula, contul 623 "Cheltuieli de protocol, reclama si publicitate" se utilizeaza daca nu se deduce TVA la momentul achizitiei (in corespondenta cu contul 401 "Furnizori") si atunci taxa nerecuperabila prin deducere intra in costul de achizitie al produselor/serviciilor utilizate pentru protocol.

Daca nu se poate demonstra ca produsele de protocol au fost acordate clientilor in scopuri legate de activitatea economica a societatii, pe cale de consecinta nici cheltuielile nu pot fi considerate deductibile in limita plafonului de 2%, nefiind indeplinita conditia esentiala, aceea ca respectivele cheltuieli sa fie efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile conform art. 19 alin. 1 si art. 21 alin. 1 din Codul fiscal .

Apa plata este deductibila la calculul profitului impozabil si in privinta TVA aferenta achizitiei daca este acordata in conditiile prevazute de art. 4 din OUG 99/2000 privind masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca. De asemenea, apa plata mai poate fi deductibila ca o cheltuiala sociala deductibila in limita de 2% din cheltuielile salariale, in masura in care se poate dovada ca acordarea ei este prevazuta in contractul colectiv de munca de la nivelul unitatii conform art. 21 alin. 3 lit. c din Codul fiscal si pct. 331 din Normele metodologice.

In privinta TVA, daca se poate face dovada ca apa plata acordata este strans legata de desfasurarea in conditii optime a activitatii economice (spre exemplu, nu este disponibila apa de la reteaua publica sau calitatea acesteia este deficitara, dovedita cu buletin de analiza),atunci operatiunea nu este considerata livrare de bunuri pentru care sa se colecteze TVA conform art. 128 alin. 8 lit. e din Codul fiscal si pct. 6 alin. 9 lit. c din Normele metodologice de aplicare.

NOUTATI Contabile 2024

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
TVAcheltuieli de protocol 2013nota contabilaautofactura


Data aparitiei: 12 Aprilie 2013

Votati articolul "Cheltuieli de protocol 2013. Cum intocmim nota contabila pentru autofactura?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X