1. Societatea achizitioneaza bunuri de protocol, dar intrucat nu poate demonstra ca sunt pentru consumul clientilor colecteaza TVA pe baza autofactura cu nota contabila 635 =4427. Vom stabili astfel daca ar fi corecte ajustarea de TVA 635 = 4426 sau folosirea contului 623 in loc de 635.
2. Cum se considera cheltuiala de protocol pentru care TVA a fost considerat nedeductibil? Intra in calculul limitarii de plafon de 2%?
3. Societatea achizitioneaza apa plata (la dozator) pentru consumul angajatilor intrucat nu este indicat consumul de apa de la robinet, pe care o inregistreaza in contul 605 Cheltuieli cu energia si apa. Ce tratament fiscal din punct de vedere al TVA si al impozitului pe profit au aceste costuri?
Solutia consultantului:
Avand in vedere prevederile art. 128 alin. 8 lit. f si art. 129 alin. 5 lit. a din Codul fiscal , respectiv pct. 6 alin. 10 lit. a si pct. 7 alin. 7 din Normele metodologice de aplicare, daca s-a exercitat dreptul la deducere neindeplinirea conditiilor pentru ca achizitiile respective sa fie considerate drept cheltuieli de protocol atrage considerarea achizitiilor drept livrari de bunuri/prestari de servicii efectuate cu plata si colectarea TVA pe baza de autofactura.
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Deci, nu este vorba de o ajustare a TVA dedusa initial (care se face pentru situatiile reglementate la art. 148 si art. 149 din Codul fiscal), ci de o colectare a TVA, deci trebuie folosit contul 4427 "TVA colectata" in corespondenta cu contul 635 "Cheltuieli cu alte impozite, taxe si varsaminte asimilate".
De regula, contul 623 "Cheltuieli de protocol, reclama si publicitate" se utilizeaza daca nu se deduce TVA la momentul achizitiei (in corespondenta cu contul 401 "Furnizori") si atunci taxa nerecuperabila prin deducere intra in costul de achizitie al produselor/serviciilor utilizate pentru protocol.
Daca nu se poate demonstra ca produsele de protocol au fost acordate clientilor in scopuri legate de activitatea economica a societatii, pe cale de consecinta nici cheltuielile nu pot fi considerate deductibile in limita plafonului de 2%, nefiind indeplinita conditia esentiala, aceea ca respectivele cheltuieli sa fie efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile conform art. 19 alin. 1 si art. 21 alin. 1 din Codul fiscal .
Apa plata este deductibila la calculul profitului impozabil si in privinta TVA aferenta achizitiei daca este acordata in conditiile prevazute de art. 4 din OUG 99/2000 privind masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca. De asemenea, apa plata mai poate fi deductibila ca o cheltuiala sociala deductibila in limita de 2% din cheltuielile salariale, in masura in care se poate dovada ca acordarea ei este prevazuta in contractul colectiv de munca de la nivelul unitatii conform art. 21 alin. 3 lit. c din Codul fiscal si pct. 331 din Normele metodologice.
In privinta TVA, daca se poate face dovada ca apa plata acordata este strans legata de desfasurarea in conditii optime a activitatii economice (spre exemplu, nu este disponibila apa de la reteaua publica sau calitatea acesteia este deficitara, dovedita cu buletin de analiza),atunci operatiunea nu este considerata livrare de bunuri pentru care sa se colecteze TVA conform art. 128 alin. 8 lit. e din Codul fiscal si pct. 6 alin. 9 lit. c din Normele metodologice de aplicare.