In randurile urmatoare vom stabili formula de calcul a TVA in cazul unui mijloc fix de natura bunurilor de capital si a unui mijloc fix care nu este de natura bunurilor de capital, ambele lipsa din gestiune, neimputabil, si cu valoare ramasa neamortizata.
Solutia consultantului:
In continuare am prezentat cate un exemplu de calcul al ajustarii TVA in cazul unui mijloc fix lipsa din gestiune, neimputabil, cu valoare ramasa neamortizata atat in situatia in care acesta este bun de capital, cat si in situatia in care nu este bun de capital.
In cazul in care mijlocul fix este bun de capital, atunci sunt aplicabile prevederile art. 149 din Codul fiscal.
Intrucat perioada de ajustare este de 5 ani, vom presupune ca un bun de capital achizitionat in anul 1 este constatat lipsa din gestiune in anul 2. Obligatia de ajustare intervine doar in masura in care lipsa apare in perioada de ajustare de 5 ani.
In cazul bunurilor de capital nu conteaza momentul din an cand intervine evenimentul generator al ajustarii intrucat calculul se face pe ani intregi, anul cand apare evenimentul generator fiind luat in calcul la recalcularea perioadei.
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Examen Consultant Fiscal 2024
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Cu alte cuvinte, in exemplul nostru daca la achizitia unui bun de capital in anul 1 s-a dedus tva 10000 lei, in anul 2 cand se constata lipsa se va opera ajustarea TVA dedusa in suma de 4/5 x 10000 lei = 80000 lei. Practic persoana impozabila va trebui sa ajusteze in favoarea bugetului de stat suma de 80000 lei (635 = 4426).
In cazul in care mijlocul fix nu este bun de capital, atunci sunt aplicabile prevederile art. 148 din Codul fiscal, iar ajustarea se face la nivelul valorii ramase de amortizat. Practic la momentul intervenirii evenimentului generator se va aplica TVA la valoarea ramasa de amortizat, TVA ce se va ajusta in favoarea bugetului de stat. Formula ar fi cota TVA (24%) x val. ramasa de amortiz. = TVA de ajustat.