In analiza de mai jos, avem ca exemplu situatia in care, in cadrul unui contract de prestari servicii, la terminarea lucrarilor, se intocmeste un proces-verbal de receptie a lucrarilor semnat de ambele parti. Furnizorul de servicii emite factura de prestari servicii la data receptie lucrarilor doar partial din procesul-verbal de receptie a lucrarilor, prevalandu-se de faptul ca plata se poate face si in transe pentru diferenta factura intocmindu-se la un interval de 30 zile. Vom vedea care pot fi consecintele pentru beneficiar in aceasta situatie.
Iata raspunsul specialistului:
In cazul prezentat, o societate presteaza servicii in baza contractului incheiat cu o alta societate. La finalizarea lucrarilor, in mod corect, se semneaza proces-verbal de receptie a lucrarilor de catre partile contractuale.
Avand in vedere finalizarea lucrarilor si acceptarea lor de catre beneficiar, furnizorul serviciilor prestate are obligatia emiterii facturii cu valoarea totala a acestora si inregistrarea in evidentele contabile proprii ale venitului obtinut si a TVA colectata in momentul semnarii procesului verbal de receptie a lucrarilor.
Conform art.280 coroborat cu art.281alin.(1) Cod fiscal, faptul generator si exigibilitatea taxei intervine la data livrarii bunurilor si prestarii serviciilor, in cazul de fata acesta fiind momentul in care se semneaza procesul verbal de receptie a serviciilor prestate.
In concluzie, societatea prestatoare de servicii nu respecta prevederile fiscale cu privire la emiterea facturii si inregistrarea in evidentele contabile a venitului si TVA-ului colectat prin faptul ca emite factura partial in functie de suma pe care urmeaza a o incasa de la beneficiarul sau.
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
SAF-T Ghid de raportare corecta
Atentionam ca, in acest mod, societatea prestatoare isi diminueaza baza impozabila pentru veniturile luate in calculul impozitului pe profit, precum si pentru TVA de plata in perioada fiscala aferenta, prin neinregistrarea lor in evidentele contabile, riscand ca aceasta fapta sa fie incadrata de catre organele in drept ca si sustragere de la plata obligatiilor la bugetul de stat, respectiv evaziune fiscala, conform prevederilor art. 9 alin.(1) lit.b) din Legea 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale.
Referitor la societatea beneficiara, aceasta nu poate inregistra in evidentele contabile valoarea serviciului prestat de catre furnizor la valoarea corecta (totala) ce reiese din contractul incheiat si justificata prin procesul-verbal de receptie semnat, avand in vedere ca facturarea este efectuata in transe. In acest mod, beneficiarul nu-si poate deduce cheltuiala totala cu serviciile prestate de furnizor si nici TVA aferenta ci numai in transe, in functie de facturile primite de la furnizorul sau.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Marilena Radulescu - Economist si expert contabil