email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Zoom fiscal: Impozitul specific in anul 2017

impozitul specificperioada de inactivitateimpozit pe profitLegea nr. 170/2016

Va reamintim care sunt prevederile aduse de Legea nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati, publicata in M.Of. nr. 812 din 14 octombrie si care a intrat in vigoare de la data de 01 ianuarie 2017.

CINE APLICA:
Persoanele juridice romane platitoare de impozit pe profit indiferent de cifra de afaceri sau de numarul de angajati, care desfasoara activitati corespunzatoare urmatoarelor coduri CAEN (activitate principala sau secundara):

            5510 – "Hoteluri si alte facilitati de cazare similare";
            5520 – "Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata";
            5530 – "Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere";
            5590 – "Alte servicii de cazare";
            5610 – "Restaurante";
            5621 – "Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente";
            5629 – "Alte servicii de alimentatie n.c.a."; ^ 5630 – "Baruri si alte activitati de servire a bauturilor"

    Entitatile platitoare de impozit pe profit sunt OBLIGATE la plata impozitului specific, daca la data de 31 decembrie a anului precedent au indeplinit, cumulativ, urmatoarele conditii:

    a) aveau inscrisa in actele constitutive, ca activitate principala sau secundara, una dintre activitatile aferente codurilor CAEN prevazute mai sus;

    b) nu se afla in lichidare.

    NU APLICA impozitul specific:
        Persoanele juridice platitori de impozit pe veniturile micro-intreprinderilor, potrivit titlului III din Codul fiscal.
         PFA-urile, II-urile si alte forme de organizare neplatitoare de impozit pe profit

    TERMENELE DE DECLARARE SI PLATA
         Declararea si plata impozitului specific se efectueaza semestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare, suma de plata reprezentand o jumatate din impozitul specific anual: 25 iulie si 25 ianuarie
         Exceptie: contribuabilii care inceteaza sa existe in cursul anului declara si platesc impozitul specific pana la data incheierii perioadei impozabile, luand in calcul si impozitul specific declarat si platit in semestrele anterioare
        Contribuabilii care au fost platitori de impozit specific si care anterior au realizat pierdere fiscala recupereaza pierderea din profiturile impozabile obtinute in urmatorii 7 ani consecutivi, de la data la care au revenit la sistemul de impozitare pe profit

    REGULI GENERALE DE APLICARE A IMPOZITULUI SPECIFIC
         Pentru entitatile care aplica impozitul specific, anul fiscal este anul calendaristic (daca un platitor de impozit pe profit si-a modificat anul fiscal in anul 2016 prin depunerea Formularului 014, si de la 01.01.2017 trece la impozit specific, de la 1 ianuarie 2017, trebuie sa revina la anul calendaristic ca an fiscal.)
         Contribuabilii care se infiinteaza in cursul anului care au inscrisa in actele constitutive, ca activitate principala sau secundara, una dintre activitatile corespunzatoare codurilor CAEN pentru impozitul specific si care aplica Titlul II din Codul fiscal, platesc impozitul specific, incepand cu anul urmator infiintarii.

    TERMENELE DE DECLARARE A MENTIUNILOR

    Persoanele juridice platitoare de impozit pe profit comunica organului fiscal aplicarea impozitului specific, pana la data de 31 martie inclusiv a anului pentru care se plateste impozitul specific.
          In cazul in care, la data de 31 decembrie inclusiv, cele 2 conditii prevazute in lege nu mai sunt indeplinite (obiect de activitate si sa nu se afle in lichidare), contribuabilii comunica organului fiscal iesirea din acest sistem de impunere, pana la data de 31 martie inclusiv a anului urmator.
         Contribuabilii care au mai multe unitati determina impozitul specific anual prin insumarea impozitului specific aferent fiecarei unitati
         Contribuabilii care desfasoara mai multe activitati cu codurile CAEN prevazute in lege, cu exceptia celor care desfasoara activitati prin intermediul unui complex hotelier, determina impozitul specific prin insumarea impozitelor stabilite pentru fiecare activitate desfasurata.
         Atunci cand intervin modificari ca urmare a inceperii/incetarii unei activitati sau intervine modificarea suprafetelor aferente desfasurarii fiecarei activitati, incepand cu semestrul urmator acestor modificari, contribuabilii recalculeaza impozitul specific aferent perioadei ramase din an/perioadei din anul calendaristic pentru care contribuabilul a existat, prin impartirea impozitului specific anual la 365 de zile calendaristice si inmultirea cu numarul de zile aferent perioadei ramase din an/perioadei din anul calendaristic pentru care contribuabilul a existat.
         In situatia in care se infiinteaza o noua unitate cu activitati corespunzatoare codurilor CAEN prevazute in lege, incepand cu semestrul urmator, contribuabilii recalculeaza impozitul specific aferent perioadei ramase din an, conform regulii de mai sus.
    PERIOADA DE INACTIVITATE SAU iNCETAREA ACTIVITatII
         Pentru entitatile care inceteaza sa existe in cursul anului, impozitul specific se recalculeaza in mod corespunzator, prin impartirea impozitului specific anual la 365 de zile calendaristice si inmultirea cu numarul de zile aferent perioadei fiscale corespunzatoare fiecarei entitati, luand in considerare, daca este cazul, si modificarea impozitului specific in cursul anului.
        Daca in cursul anului, un contribuabil intra in inactivitate temporara, acesta nu mai datoreaza impozitul specific incepand cu semestrul urmator.
         Daca perioada de inactivitate inceteaza in cursul anului, contribuabilul datoreaza impozitul specific incepand cu semestrul urmator celui in care inceteaza perioada de inactivitate.

        In cazul retragerii definitive de catre autoritatile competente a autorizatiei de functionare/certificatului de clasificare pentru toate activitatile prevazute in lege, entitatea este obligata la plata impozitului pe profit incepand cu trimestrul urmator retragerii autorizatiei de functionare/certificatului de clasificare. Astfel, entitatea are obligatia sa comunice organului fiscal iesirea din sistemul de impunere specific in termen de 15 zile de la finalul lunii in care a avut loc retragerea.

    Sursa: ANAF

 


de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI din Legislatia Contabila

NOU! Sistemul e-Factura a devenit obligatoriu!


 Ce aveti de facut pentru a respecta legea?

Raspunsurile exacte va sunt oferite de reputatul consultant fiscal Ionut Jinga. Acesta va explica in detaliu procedurile de urmat si toate subtilitatile utilizarii celor 2 instrumente intr-o lucrare “fierbinte” in contextul actual - e-FACTURA. e-TRANSPORT 2024. Noutati, Obligatii, sanctiuni.

In lucrarea e-FACTURA. e-TRANSPORT 2024. Noutati, Obligatii, sanctiuni sunt prezentate cele mai delicate intrebari ale contribuabililor privind sistemele e-Factura si e-Transport, inclusiv intrebari din sectiunea specializata de pe site-ul ANAF!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
impozitul specificperioada de inactivitateimpozit pe profitLegea nr. 170/2016


Data aparitiei: 02 Martie 2017
Ultima actualizare: 06 Martie 2017

Votati articolul "Zoom fiscal: Impozitul specific in anul 2017":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X