Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Ce trebuie sa stiti despre evidentierea pierderilor fiscale: aspecte esentiale pentru contabili

Data aparitiei: 15 Octombrie 2024
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ce trebuie sa stiti despre evidentierea pierderilor fiscale: aspecte esentiale pentru contabili
pierdere fiscalaregistru de evidenta fiscalaimpozit pe profit

Platitorii de impozit pe profit au obligatia de a intocmi un registru de evidenta fiscala, tinut in forma scrisa sau electronica.

Conform normelor de aplicare ale Codului fiscal, in registrul de evidenta fiscala trebuie inscrise veniturile si cheltuielile, veniturile neimpozabile, deducerile fiscale, elementele similare veniturilor, elementele similare cheltuielilor, cheltuielile nedeductibile, precum si orice informatie cuprinsa in declaratia fiscala, obtinuta in urma unor prelucrari ale datelor furnizate de inregistrarile contabile.

In acest registru trebuie sa se regaseasca calculul limitelor de deductibilitate al cheltuielilor sociale, de protocol, al provizioanelor pentru deprecierea creantelor, al costurilor excedentare ale indatorarii etc. De asemenea, ar trebui sa includa informatii cu privire la calculul deducerilor din impozitul pe profit (de exemplu, sponsorizare, pentru capitaluri proprii etc.si nu in ultimul rand calculul profitului impozabil sau evidentierea pierderii fiscale.

Prin urmare, toate aceste calcule cu privire la profitul impozabil se fac extracontabil si se transcriu oficial in registrul de evidenta fiscala.

Obtineti venituri din activitati independente? 
Atunci sunteti obligat sa completati si sa pastrati permanent la sediul dvs. Registrul de Evidenta Fiscala (REF) - un document in care trebuie sa treceti totalul veniturilor si totalul cheltuielilor pentru intreaga perioada de activitate desfasurata in anul fiscal precedent pana la data depunerii Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate. Detalii aici >>

Totodata, pierderea fiscala mai apare mentionata si in formularul D101 intocmit anual.

Atentie! Nu se inregistreaza in contabilitate note contabile distincte cu privire la pierderea fiscala.

Potrivit art. 31 alin. (7) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, valabil de la data de 01.01.2024:

(7) Pierderile fiscale anuale stabilite prin declaratia de impozit pe profit, aferente anilor precedenti anului 2024/anului care incepe in 2024, ramase de recuperat la data de 31 decembrie 2023, se recupereaza din profiturile impozabile realizate incepand cu anul 2024, in limita a 70% din profiturile impozabile respective, pe perioada ramasa de recuperat din cei 7 ani consecutivi ulteriori anului inregistrarii pierderilor respective.

Observam astfel ca, incepand cu anul 2024, se limiteaza din pacate recuperea pierderilor fiscale in limita a 70% din profiturile impozabile obtinute.

Pierderile fiscale anuale inregistrate pana la 31 decembrie 2023 se vor recupera din profiturile impozabile obtinute in urmatorii 7 ani consecutivi, in limita a 70% din profiturile impozabile respective.

Adica, din profitul impozabil se deduce 70% reprezentand pierdere reportata, iar pentru restul de 30% urmand sa se plateasca impozit pe profit.

Cum se evidentiaza pierderea fiscala in D101

Pierdere fiscala de recuperat din anii precedenti se evidentiaza la rd. 39 in D101.

Randul 36 - se completeaza cu sumele reprezentand pierderile inregistrate in perioada curenta, de reportat pentru perioada urmatoare, conform prevederilor art. 40 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.

Randul 39 - se completeaza cu valoarea pierderilor fiscale de recuperat din perioadele anterioare, atat din activitatile din Romania, cat si din surse externe. Nu se includ la acest rand pierderile fiscale din anii anteriori, reglementate de art. 40 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, nerecuperabile din profitul impozabil al anului de raportare.

Randul 40 - se completeaza cu valoarea profitului impozabil/pierderii fiscale de recuperat in anii urmatori (dupa ce ati tinut cont in an la calculul impozitului pe profit, de pierderile inscrise la rd. 36 si 39).

Foto: pixabay.com






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X