email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Anunt ANAF: impozit contracte civile

impozit contracte civileimpozit finalactivitati profesionalaplata anticipatacontributii obligatorii




Avand in vedere modificarile aduse la Codul fiscal, incepand cu anul 2012, se admite deducerea din venitul brut a contributiilor sociale in cazul veniturilor realizate in baza contractelor civile pentru activitati profesionale.

Veniturile realizate in baza contractelor civile pentru activitati profesionale pot fi impozitate astfel:

1. Cu impozit final de 16% aplicat la venitul brut, la care se calcueaza si contributiile sociale (CAS de 10,5% si somaj 0,5%). In aceasta situatie nu se admite deducerea contributiilor la calculul impozitului, atat contributiile cat si impozitul se calculeaza la venitul brut. Persoana fizica care realizeaza venitul nu are obligatia depunerii Declaratiei anuale de venit D200.

2. Cu impozit de 10%, plata anticipata. Cota de impozit de 10% se aplica la diferenta dintre venitul brut si contributiile obligatorii (CAS 10,5% si somaj 0,5%). Deducerea contributiilor se acorda incepand cu 1 ianuarie 2012. In aceasta situatie persoana fizica care realizeaza venitul va fi obligata sa depuna Declaratia anuala de venit D200 pana la data de 25 mai a anului urmator celui in care realizeaza venitul.

In ambele situatii, platitorul de venit va depune declaratia informativa D205 pana in ultima zi a lunii februarie din anul urmator celui de realizare a venitului.

Optiunea pentru impozitarea venitului cu cota de 16% impozit final, sau 10% plata anticipata, va fi mentionata in contractul in baza caruia se realizeaza venitul.

impozit contracte civile, impozit final, activitati profesionala, plata anticipata, contributii obligatorii
Executorii bancari devin executori judecatoresti fara concurs si fara taxa
19 December 2011 - Juridice.ro     1,813 citiri

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 894 din data de 16 decembrie 2011 a  fost publicata Legea nr. 287/2011 privind unele masuri referitoare la organizarea activitatii de punere in executare a creantelor apartinand institutiilor de credit si institutiilor financiare nebancare.

Actul normativ abroga dispozitiile din OUG nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului si din Legea nr. 93/2009 privind institutiile financiare nebancare, care prevedeau ca institutiile de credit si institutiile financiare nebancare puteau sa-si organizeze un corp propriu de executori pentru punerea in executare a titlurilor executorii apartinand institutiilor respective si altor entitati apartinand grupului.
Anunturi JURIDICE.ro
- Evenimente
- Recrutare

De asemenea, actul normativ prevede ca executorii apartinand institutiilor mentionate anterior vor putea fi numiti la cerere in functia de executor judecatoresc, in conditiile Legii nr. 188/2000.

Potrivit actului normativ, executorii inregistrati in conditiile legii la Ministerul Justitiei pana la data de 31 mai 2011, apartinand corpurilor proprii de executori organizate de institutiile de credit si alte entitati care apartin grupului acestora si care desfasoara activitati financiare, de institutiile financiare nebancare sau de institutiile de credit cooperatiste, care desfasoara activitate de executor in cadrul acestora, cu o vechime efectiva de cel putin 2 ani de la prima inregistrare in aceasta activitate, vor fi numiti, la cerere, in functia de executor judecatoresc, daca indeplinesc conditiile generale prevazute de Legea 188/2000 privind executorii judecatoresti.

Executorii apartinand institutiilor de mai sus, care au o vechime mai mica de 2 ani in activitatea de executor, dobandesc, la cerere, calitatea de executor judecatoresc stagiar.

Cererea, insotita de actele doveditoare necesare, se depune la Ministerul Justitiei in termen de 3 luni de la data intrarii in vigoare a noii legi.

Numirea in functia de executor judecatoresc sau, dupa caz, dobandesc calitatea de executor judecatoresc stagiar se face fara concurs sau examen de admitere in profesie si fara indeplinirea conditiilor privind plata taxelor de admitere in profesie.

Executorii judecatoresti numiti in conditiile noii legi pot infiinta birouri, se pot asocia in cadrul unui birou existent sau al unei societati civile profesionale din circumscriptia unei judecatorii din raza teritoriala a curtii de apel unde si-au desfasurat, in principal, activitatea ori din circumscriptia unei judecatorii din raza teritoriala a curtii de apel unde se afla sediul institutiei de credit sau al institutiei financiare nebancare ori al cooperativei de credit in cadrul careia si-au desfasurat activitatea.

Executarile silite privind titluri executorii apartinand institutiilor de credit, altor entitati care apartin grupului acestora si care desfasoara activitati financiare, institutiilor financiare nebancare sau cooperativelor de credit, aflate in curs la data intrarii in vigoare a dispozitiilor noii legi, pot fi continuate de executorul care a inceput urmarirea silita. Cu toate acestea, creditorul, institutie bancara sau institutie financiara nebancara, poate solicita continuarea executarii acestor titluri executorii de catre executorul judecatoresc competent potrivit legii.

De la data intrarii in vigoare a noii legi pana la data numirii in functia de executor judecatoresc, executorii care si-au exercitat activitatea in cadrul institutiei de credit sau institutiei financiare nebancare, la cererea creditorului, institutie de credit sau institutie financiara nebancara, pot incepe noi executari silite in temeiul titlurilor executorii apartinand acestor institutii.

Actele de executare indeplinite de catre executorii mentionati mai sus, pana la data numirii acestora in functia de executor judecatoresc, cu respectarea dispozitiilor legale in vigoare la data efectuarii lor, raman valabile.



de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor legislative 2024:


TAX MEMO - MEMORATOR TAXE SI IMPOZITE!

->>  Numele obligatiei fiscale respective
->>  Ce act normativ se aplica
->>  Categorii de contribuabili vizati
->>  Termene de plata
->>  Ce declaratii trebuie depuse obligatoriu
->>  Exceptiile de la regula (daca exista)
->>  Observatii, precizari, recomandari, atentionari

Iti sunt acum disponibile doar in 30 sec.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
impozit contracte civileimpozit finalactivitati profesionalaplata anticipatacontributii obligatorii


Data aparitiei: 20 Decembrie 2011

Votati articolul "Anunt ANAF: impozit contracte civile":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X