Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Implicatii fiscale pentru cadouri acordate salariatilor

Data actualizarii: 07 Noiembrie 2012
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
impozit pe profitTVAinregistrari contabileOMFP 3055/2009HG 44/2004


Analizam mai jos cazul unei societati care a achizitionat diverse obiecte pentru cadourile de sarbatori care vor fi oferite salariatilor, nu copiilor. S-a intocmit N.I.R. si au fost inregistrate in contul 3028, alte materiale, analitic distinct. Vom stabili cum se va proceda in continuare, din punct de vedere contabil si eventual fiscal.

Raspuns:

Din punctul nostru de vedere, vom analiza implicatiile fiscale asupra:
a) impozitului pe profit;
b) TVA dedus la achizitie;
c) impozitului pe venitul realizat de persoana fizica.

a) Din punctul de vedere al impozitului pe profit, in opinia noastra, costul cu aceste bunuri acordate salariatilor sunt deductibile limitat in procentul de 2% asupra cheltuielilor cu salariile, in cadrul cheltuielilor sociale, conform art. 21 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal.

Inregistrare contabila:

6028 "Cheltuieli cu alte materiale consumabile" = 3028 "Alte materiale consumabile".

b) Din punctul de vedere al TVA de la achizitia cadourilor, consideram ca acesta nu poate fi dedus, deoarece bunurile nu sunt utilizate intr-o activitate taxabila ( la care se colecteaza TVA ) sau in activitati scutite de TVA cu drept de deducere, cum ar fi livrari intracomunitare, exporturi, avand in vedere art. 145 din Codul fiscal.

Acest lucru inseamna ca TVA de la achizitia bunurilor nu se deduce si reprezinta o componenta a costului cu achizitia, conform pct. 51 din OMFP 3055/2009 privind contabilitatea.

Inregistrare contabila aferenta TVA de la achizitie:

4426 "TVA deductibila" = 401 "Furnizori"
3028 "Alte materiale consumabile" = 4426 "TVA deductibila".

Daca TVA-ul a fost deja dedus si declarat in decontul de TVA, la data la care cadourile se acorda salariatilor, se impune ajustarea TVA prin inregistrarea contabila:

635 "Cheltuieli cu alte impozite si taxe" = 4427 "TVA colectata", iar documentul justificativ este o autofactura pe care societatea o va emite si o va inregistra in decontul de TVA.
Cheltuiala cu ajustarea TVA este nedeductibila fiscal, deoarece nu este efectuata pentru realizarea de venituri impozabile, conform norme metodologice pentru art. 21 alin. (1) din Codul fiscal.

c) Din punctul de vedere al impozitului pe venit, cadourile primite de salariati de la angajator au fost considerate de legiuitor ca venituri in natura, conform norme metodologice pentru art. 55 alin. (3) din Codul fiscal, regasite la pct. 70 lit. e) din HG 44/2004.

Acest lucru inseamna ca in luna in care salariatii au primit aceste cadouri, valoarea acestora, inclusiv TVA de la achizitie devenit nedeductibil, reprezinta un avantaj in natura, se cumuleaza cu celelalte venituri de natura salariala si se supun impozitului pe venit in procent de 16%.

Din pacate, din punctul de vedere al asigurarilor sociale, observam ca prevederile de la art. 296^15 lit. b) din Codul fiscal, ce reglementeaza exceptiile specifice de la asigurarile sociale obligatorii, exclud din baza de calcul numai cadourile oferite salariatelor, fapt ce conduce la opinia ca pentru cadourile acordate salariatilor, se datoreaza asigurari sociale.

Desigur, analizand cu maxima atentie prevederea legislativa, constatam ca este o discriminare fiscala, insa aceasta este varianta actuala a prevederilor din Codul fiscal.

In incheiere, avand in vedere intreaga procedura de fiscalizare a acestor cadouri, va recomandam pe cat posibil sa urmariti acordarea acestor cadouri si in favoarea copiilor minori ai angajatilor, ce au urmatorul tratament fiscal.

Sumele de pana la 150 lei nu sunt venituri de natura salariala, conform art. 55 alin. (4) lit. a) a doua teza din Codul fiscal si nu sunt supuse asigurarilor sociale, conform art. 296^24 lit. b) din Codul fiscal.

Din pacate, suma ce depaseste suma de 150 lei este considerata de legiuitor venit de natura salariala si supusa impozitului pe venit si asigurarilor sociale, conform norme metodologice pentru art. 296^15 lit. b) din Codul fiscal, regasite la pct. 19 din HG 44/2004.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X