email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noul Cod fiscal valabil de la 1 septembrie 2013

Taxe si Impozitecodul fiscalmodificari 1 septembrie 2013accizecota TVA


Va reamintim ca in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 490/2.08.2013, a fost publicata Ordonanta Guvernului nr. 16/2013 prin care au fost aduse o serie de modificari si completari Codului Fiscal aprobat prin Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.

In acelasi timp, au fost modificate si Normele de aplicare a Codului fiscal prin HG nr. 613/2013, publicata in Monitorul Oficial nr. 528 din 22 august. Normele de aplicare au fost completate cu prevederile modificate si aplicabile de la 1 septembrie 2013.

Prezentam astfel principalele modificari reglementate de actul normativ mentionat referitoare la cota redusa de taxa pe valoarea adaugata (TVA), operatiunile pentru care se aplica masurile de simplificare la TVA si accizarea altor categorii de produse, prevederi care se vor aplica incepand cu 1 septembrie 2013.

1. Se aplica cota redusa de TVA de 9% la livrarea de bunuri cum sunt:

- toate sortimentele de paine, precum si urmatoarele specialitati de panificatie: cornuri, chifle, batoane, covrigi, minibaghete, franzelute si impletituri, care se incadreaza in grupa de produse de brutarie la codul CAEN/CPSA 1071;

- faina alba de grau, faina semialba de grau, faina neagra de grau si faina de secara, care se incadreaza la codul CAEN/CPSA 1061;

- triticum spelta, grau comun si meslin, care se incadreaza la codul NC 1001 99 00 si secara, care se incadreaza la codul NC 1002 90 00.


2. Se aplica masurile de simplificare (taxarea inversa) prevazute la art. 160 din Codul Fiscal si pentru urmatoarele operatiuni:

- livrarea de energie electrica catre un comerciant persoana impozabila.

Comerciantul persoana impozabila reprezinta persoana impozabila a carei activitate principala, in ceea ce priveste cumpararile de gaz, de energie electrica si de energie termica sau agent frigorific, o reprezinta revanzarea de astfel de produse si al carei consum propriu de astfel de produse este neglijabil.

Pentru a aplica taxarea inversa, furnizorul de energie electrica trebuie sa obtina din partea cumparatorului dovada ca acesta este un comerciant persoana impozabila, respectiv:

- licenta de furnizare a energiei electrice, eliberata de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei Electrice, care atesta calitatea de comerciant de energie electrica a cumparatorului;

- declaratia pe propria raspundere din care sa rezulte ca activitatea sa principala, in ceea ce priveste cumpararile de energie electrica o reprezinta revanzarea acesteia si consumul sau propriu din energia electrica cumparata este neglijabil.

- transferul de certificate verzi.

Potrivit art. 2 lit. h) din Legea nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de producere a energiei din surse regenerabile de energie, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, certificatul verde reprezinta titlul ce atesta producerea din surse regenerabile de energie a unei cantitati de energie electrica.

Atentie! Prevederile referitoare la aplicarea taxarii inverse pentru livrarile de cereale si plante tehnice, livrarea de energie electrica si transferul de certificate verzi se aplica pana la 31 decembrie 2018 inclusiv.
 

3. Vor fi supuse accizelor extinzandu-se sfera produselor cu acciza nearmonizata urmatoarele categorii de bunuri:

- bijuterii din aur si/sau platina cu codul NC 7113 19 00, cu exceptia verighetelor. Acciza este de 1 euro/gram pentru bijuteriile cu pana la 14 K si de 2 euro/gram pentru cele de peste 14K.

- confectii de blanuri naturale, cu codurile NC: 4303 10 10 si 4303 10 90. Acciza este intre 50 si 1.200 euro/bucata, in functie de costul de achizitie sau productie al blanurilor.

- iahturi si alte nave si ambarcatiuni cu sau fara motor pentru agrement, cu codurile NC: 8903 91, 8903 92 si 8903 99, cu exceptia celor destinate utilizarii in sportul de performanta. Acciza este intre 500 euro/metru liniar pentru iahturile si navele care au lungimea egala sau mai mare de 8 metri si de 10 euro/CP pentru navele cu motor peste 100CP.

- autoturisme si autoturisme de teren, inclusiv cele importate sau achizitionate intracomunitar noi sau rulate, cu codurile NC: 8703 23, 8703 24 si 8703 33, a caror capacitate cilindrica este mai mare sau egala cu 3.000 cm cubi. Acciza este de 1 euro/cm cub.

- arme de vanatoare si arme de uz personal, altele decat cele de uz militar sau de uz sportiv, cu codurile NC: 9302 00 00, 9303, 9304 00 00. Acciza este intre 50 si 1.500 euro/bucata, in functie de costul de achizitie al armelor.

- cartuse cu glont si alte tipuri de munitie pentru armele de vanatoare si armele de uz personal, cu codurile NC: 9306 21, 9306 29, 9306 30. Acciza este intre 0,1 si 0,4 euro/bucata.


4. Incepand cu 1 septembrie 2013, se va majora si acciza la alcoolul etilic de la 750 euro/hl alcool pur la 1.000 euro/hl alcool pur.


Sursa: DGFP Valcea



de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Taxe si Impozitecodul fiscalmodificari 1 septembrie 2013accizecota TVA


Data aparitiei: 23 August 2013

Votati articolul "Noul Cod fiscal valabil de la 1 septembrie 2013":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X