Saptamana aceasta, Guillermo Tolosa, reprezentantul la Bucuresti al Fondului Monetar International, a declarat ca economia Romaniei va reveni in 2014 la un nivel similar perioadei premergatoare crizei economice, dar ca ritmul de recuperare este mai lent decat in alte state.
Totodata, ministrul de Finante, Ioana Petrescu, a estimat, tot joi, o crestere economica in 2014 mai mare decat cea inregistrata anul trecut, cand Romania a fost "campioana" europeana la acest capitol. in urma cu o saptamana, ministrul pentru Buget, Liviu Voinea, anunta ca actualul acord al Romaniei cu FMI, care expira la jumatatea anului 2015, este "cu siguranta ultimul".
Agenda oficiala a discutiilor
*- Pe partea de masuri fiscale, Guvernul trebuie sa prezinte FMI o analiza privind eficienta masurii de reducere temporara a TVA la anumite produse de panificatie.
Mentinerea pe viitor a cotei de 9%, eventual posibilitatea extinderii acesteia si la alte produse alimentare, va fi discutata. O decizie ferma pe subiect va fi, foarte probabil, amanata.
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Manual de politici contabile - Stick USB
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
*- Guvernul va informa misiunea FMI in legatura cu stadiul noilor proiecte menite sa aduca venituri suplimentare la buget: noul regim de impozitare si evaluare al proprietatilor si redeventele valabile in perioada 2015-2024.
*- Misiunea FMI va analiza executia bugetara pe primele patru luni, din perspectiva incasarilor la buget. Discutiile se vor axa pe respectarea tintei de deficit, care in acest moment este controlat prin reducerea cheltuielilor bugetare.
*- Guvernul va prezenta perspectiva imbunatatirii colectarii veniturilor bugetare, in baza incasarilor suplimentare din acciza la carburanti si din aplicarea taxei pe constructii speciale. La acest ultim punct, guvernul va incerca sa gaseasca, de comun acord cu FMI, o rezolvare a numeroaselor solicitari de exceptare de la plata acestei taxe.
Sursa: cursdeguvernare.ro