email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Recuperare accesorii stabilite prin decizia de impunere. Cum vom proceda?

TVArecuperare accesoriidecizia de impunererambursare TVApenalitati


Analizam mai jos cazul unei societati careia i se respinge la rambursare, in urma unui control fiscal, o suma de TVA de 32.000 RON pentru care s-au calculat majorari si penalitati in valoare de 13.000 RON.

Societatea si furnizorul decid, de comun acord, sa suporte plata penalitatilor si a majorarilor.

Vom stabili daca societatea poate factura partenerului jumatate din suma, precum si ce documente ar trebui sa stea la baza facturarii. Totodata, vom vedea cum va fi completata rubrica TVA in cadrul facturii, in conditiile in care majorarile si penalitatile sunt scutite de TVA.

Recuperarea totala sau partiala a accesoriilor stabilite prin decizia de impunere emisa de catre organul de inspectie fiscala nu este pentru societatea respectiva o operatiune din sfera de aplicare a TVA deoarece nu reprezinta contravaloarea unei livrari de bunuri sau a unei prestari de servicii. Pentru a fi impozabila in Romania d.p.d.v. al TVA, operatiunea trebuie sa indeplineasca urmatoarele patru conditii cumulative reglementate prin articolul 126, alin. (1) din Codul fiscal:

1.    operatiunea sa fie o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, in sfera taxei, efectuata cu plata;
2.    locul de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor sa fie considerat in Romania, conform articolului 132 sau 133;
3.    livrarea bunurilor sau prestarea serviciului sa fie realizata de o persoana impozabila care actioneaza ca atare;
4.    livrarea bunurilor si prestarea serviciilor sa fie rezultatul desfasurarii unei activitati economice ;

In acest context, trebuie sa aveti in vedere faptul ca prin normele metodologice de aplicare ale Codului fiscal la punctul 2 alineatul 1 se face de asemenea precizarea ca " In sensul art. 126 alin. (1) din Codul fiscal, operatiunea nu este impozabila in Romania daca cel putin una din conditiile prevazute la lit. a) - d) nu este indeplinita.

Practic, societatea pe care o reprezentati, nu indeplineste calitatea de cumparator-revanzator al unui bun sau serviciu astfel incat sa fie obligata sa emita o factura conform prevederilor art. 155 alin. (5) din Codul fiscal:

" Persoana impozabila trebuie sa emita o factura catre fiecare beneficiar, in urmatoarele situatii:
 a) pentru livrarile de bunuri sau prestarile de servicii efectuate;

 b) pentru fiecare vanzare la distanta pe care a efectuat-o, in conditiile art. 132 alin. (2) si (3);
 c) pentru livrarile intracomunitare de bunuri efectuate in conditiile art. 143 alin. (2) lit. a) - c);
 d) pentru orice avans incasat in legatura cu una dintre operatiunile mentionate la lit. a) si b).".
   
Operatiunile pentru care este obligatorie emiterea facturii trebuie evidentiate in jurnalul pentru vanzari in vederea raportarii prin decontul de TVA cod 300.
   

De asemenea, trebuie retinute prevederile art. 155 alin. (10) prin care persoana impozabila este indreptatita sa emita o factura chiar daca nu este obligata "Persoana impozabila care nu are obligatia de a emite facturi conform prezentului articol poate opta pentru emiterea facturii.". Operatiunile pentru care nu este obligatorie emiterea facturii, dar totusi se opteaza pentru emiterea acesteia, nu trebuie evidentiate in jurnalul pentru vanzari deoarece valoarea acestora nu se raporteaza prin decontul de TVA cod 300.

Pentru emiterea facturii respective, intre furnizor si cumparator trebuie sa existe un contract sau un act aditional la prezentul contract din care sa rezulte, din clauze clar formulate intelegerea partilor. De asemenea, din contract trebuie sa rezulte ca valoarea acestor penalitati are legatura directa cu tranzactiile efectuate anterior.
 
D.p.d.v. al TVA, majorarile si penalitatile nu se incadreaza in categoria operatiunilor scutite fara drept de deducere tva deoarece valoarea acestora nu intra in baza de impozitare a TVA conform prevederile art. 137 alin. (3) lit. b) "sumele reprezentand ……..penalizarile si orice alte sume solicitate pentru neindeplinirea totala sau partiala a obligatiilor contractuale, daca sunt percepute peste preturile si/sau tarifele negociate;".
 
Din acest motiv, valoarea penalitatilor nu se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 similar operatiunilor scutite fara drept de deducere care se raporteaza la randul 15 denumit "Livrari de bunuri si prestari de servicii scutite fara drept de deducere"
   
Pe factura emisa se poate inscrie baza legala, respectiv "art. 137 alin. (3) lit. b)" si mentiunea "conform contract nr...../act aditional nr. .......".


Sursa: PortalContabilitate.ro


de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
TVArecuperare accesoriidecizia de impunererambursare TVApenalitati


Data aparitiei: 15 Octombrie 2013

Votati articolul "Recuperare accesorii stabilite prin decizia de impunere. Cum vom proceda?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X