Analizam mai jos cazul unei societati careia i se respinge la rambursare, in urma unui control fiscal, o suma de TVA de 32.000 RON pentru care s-au calculat majorari si penalitati in valoare de 13.000 RON.
Societatea si furnizorul decid, de comun acord, sa suporte plata penalitatilor si a majorarilor.
Vom stabili daca societatea poate factura partenerului jumatate din suma, precum si ce documente ar trebui sa stea la baza facturarii. Totodata, vom vedea cum va fi completata rubrica TVA in cadrul facturii, in conditiile in care majorarile si penalitatile sunt scutite de TVA.
Recuperarea totala sau partiala a accesoriilor stabilite prin decizia de impunere emisa de catre organul de inspectie fiscala nu este pentru societatea respectiva o operatiune din sfera de aplicare a TVA deoarece nu reprezinta contravaloarea unei livrari de bunuri sau a unei prestari de servicii. Pentru a fi impozabila in Romania d.p.d.v. al TVA, operatiunea trebuie sa indeplineasca urmatoarele patru conditii cumulative reglementate prin articolul 126, alin. (1) din Codul fiscal:
1. operatiunea sa fie o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, in sfera taxei, efectuata cu plata;
2. locul de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor sa fie considerat in Romania, conform articolului 132 sau 133;
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Examen Consultant Fiscal 2024
3. livrarea bunurilor sau prestarea serviciului sa fie realizata de o persoana impozabila care actioneaza ca atare;
4. livrarea bunurilor si prestarea serviciilor sa fie rezultatul desfasurarii unei activitati economice ;
In acest context, trebuie sa aveti in vedere faptul ca prin normele metodologice de aplicare ale Codului fiscal la punctul 2 alineatul 1 se face de asemenea precizarea ca " In sensul art. 126 alin. (1) din Codul fiscal, operatiunea nu este impozabila in Romania daca cel putin una din conditiile prevazute la lit. a) - d) nu este indeplinita.
Practic, societatea pe care o reprezentati, nu indeplineste calitatea de cumparator-revanzator al unui bun sau serviciu astfel incat sa fie obligata sa emita o factura conform prevederilor art. 155 alin. (5) din Codul fiscal:
" Persoana impozabila trebuie sa emita o factura catre fiecare beneficiar, in urmatoarele situatii:
a) pentru livrarile de bunuri sau prestarile de servicii efectuate;
b) pentru fiecare vanzare la distanta pe care a efectuat-o, in conditiile art. 132 alin. (2) si (3);
c) pentru livrarile intracomunitare de bunuri efectuate in conditiile art. 143 alin. (2) lit. a) - c);
d) pentru orice avans incasat in legatura cu una dintre operatiunile mentionate la lit. a) si b).".
Operatiunile pentru care este obligatorie emiterea facturii trebuie evidentiate in jurnalul pentru vanzari in vederea raportarii prin decontul de TVA cod 300.
De asemenea, trebuie retinute prevederile art. 155 alin. (10) prin care persoana impozabila este indreptatita sa emita o factura chiar daca nu este obligata "Persoana impozabila care nu are obligatia de a emite facturi conform prezentului articol poate opta pentru emiterea facturii.". Operatiunile pentru care nu este obligatorie emiterea facturii, dar totusi se opteaza pentru emiterea acesteia, nu trebuie evidentiate in jurnalul pentru vanzari deoarece valoarea acestora nu se raporteaza prin decontul de TVA cod 300.
Pentru emiterea facturii respective, intre furnizor si cumparator trebuie sa existe un contract sau un act aditional la prezentul contract din care sa rezulte, din clauze clar formulate intelegerea partilor. De asemenea, din contract trebuie sa rezulte ca valoarea acestor penalitati are legatura directa cu tranzactiile efectuate anterior.
D.p.d.v. al TVA, majorarile si penalitatile nu se incadreaza in categoria operatiunilor scutite fara drept de deducere tva deoarece valoarea acestora nu intra in baza de impozitare a TVA conform prevederile art. 137 alin. (3) lit. b) "sumele reprezentand ……..penalizarile si orice alte sume solicitate pentru neindeplinirea totala sau partiala a obligatiilor contractuale, daca sunt percepute peste preturile si/sau tarifele negociate;".
Din acest motiv, valoarea penalitatilor nu se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 similar operatiunilor scutite fara drept de deducere care se raporteaza la randul 15 denumit "Livrari de bunuri si prestari de servicii scutite fara drept de deducere"
Pe factura emisa se poate inscrie baza legala, respectiv "art. 137 alin. (3) lit. b)" si mentiunea "conform contract nr...../act aditional nr. .......".
Sursa: PortalContabilitate.ro