Se modifica regulile privind controalele efectuate de Fisc in privinta verificarii fiscale a persoanelor fizice. Astfel, Fiscul va avea dreptul sa solicite controale la domiciliul persoanelor fizice verificate fiscal, cu mentiunea ca acestea pot refuza accesul functionarilor si expertilor desemnati.
In situatia in care va fi exprimat acest refuz, noteaza Mediafax, accesul va fi permis numai cu aprobarea prealabila a unei instante judecatoresti.
In proiectul de ordin intocmit de ministerul de Finante se arata urmatoarele:
"Indiferent de locul unde se desfasoara verificarea fiscala, aveti obligatia de a permite functionarilor imputerniciti de organul fiscal sa efectueze o cercetare la fata locului, precum si expertilor folositi pentru aceasta actiune, intrarea acestora pe terenuri, in incaperi si in orice alte incinte, in masura in care acest lucru este necesar pentru a face constatari in interes fiscal. Aveti dreptul de a refuza intrarea in domiciliu sau in resedinta, caz in care intrarea in domiciliul sau in resedinta dumneavoastra se face cu autorizarea instantei judecatoresti competente".
Proiectul de ordin MFP, aminteste Mediafax, intentioneaza sa statuteze Carta drepturilor si obligatiilor persoanei fizice supuse verificarii fiscale cu privire la impozitul pe venit, verificare prevazuta la art. 1091 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Astfel, este reglementat dreptul de a refuza furnizarea de informatii, care presupune in primul rand ca sotul/sotia si rudele pana la gradul al 3-lea inclusiv, pot refuza furnizarea de informatii, efectuarea de expertize, precum si prezentarea unor inscrisuri:
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
"Pot refuza sa furnizeze informatii cu privire la datele de care au luat cunostinta in exercitarea activitatii lor preotii, avocatii, notarii publici, consultantii fiscali, executorii judecatoresti, auditorii, expertii contabili, medicii si psihoterapeutii, cu exceptia informatiilor cu privire la indeplinirea obligatiilor prevazute de legea fiscala in sarcina lor, precum si a informatiilor necesare clarificarii si stabilirii situatiei fiscale reale a contribuabililor/platitorilor cu care a avut sau are raporturi juridice. Persoanele sus-mentionate, cu exceptia preotilor, pot totusi furniza informatii, dar numai cu acordul dumneavoastra".
Controlul efectuat de Fisc se va opri numai asupra impozitelor si taxelor aflate in cadrul termenului de prescriptie, iar verificarea se va realiza o singura data pentru impozitul pe venit si pentru fiecare perioada impozabila, potrivit informatiilor din document.
Totodata, persoanele verificate au dreptul sa solicite legitimarea organelor de verificare fiscala si sa ceara ordinul de serviciu semnat de conducatorul activitatii de verificare fiscala, precum si dreptul de a fi protejat pe linia secretului fisca. Sursa amintita noteaza si ca verificarea se desfasoara, de refula, la sediul organului fiscal.