Legislatia privind casele de marcat va fi modificata din nou, aceste schimbari urmand sa vizeze initial numai unele categorii de firme.
Astfel, intr-o prima etapa, doar marii contribuabili vor fi obligati sa aplice noile prevederi si sa treaca la folosirea caselor de marcat cu jurnal electronic care inlocuiesc casele de marcat cu role de hartie. Aceasta modificare, asa cum a declarat ministrul Daniel Chitoiu intr-un interviu acordat Agerpres, se va aplica pentru marii contribuabili in prima instanta.
In cea de-a doua etapa, noteaza sursa citata, casele de marcat cu jurnal electronic vor deveni obligatorii si pentru contribuabilii mijlocii, urmand ca in cele din urma sa fie obligatorii si pentru IMM-uri, pana cel tarziu in primul semestru din 2014.
Astfel, pana la finele primului semestru din 2014, se doreste ca toate firmele sa utilizeze case de marcat cu jurnal electronic. Aceasta masura care isi propune sa combata evaziunea fiscala si sa aduca imbuntatiri in ce priveste colectarea veniturilor la buget va fi adoptata in urmatoarele 2-3 luni.
Deoarece toate firmele vor fi obligate sa isi achizitioneze astfel noi echipamente, noteaza Agerpres, Fiscul va acorda deducere din impozitul pe profit pentru costurile aferente noilor case de marcat si programului electronic (se estimeaza ca aceste preturi variaza intre 40 si 60 euro/echipament).
Chiar daca in prezent exista unele hypermarket-uri care detin case de marcat cu jurnal electronic, softul informatic va trebuie actualizat.
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
In ce priveste aceste modificari, ministrul Chitoiu a declarat, pentru sursa citata, urmatoarele:
"In prezent avem case de marcat cu role de hartie. Este foarte greu, verificarea incrucisata se face intr-o proportie foarte mica a datelor furnizate de casele de marcat cu datele din evidenta contabila. Practic sunt ineficiente actualele case de marcat in a depista si combate evaziunea fiscala.
Casele de marcat cu jurnal electronic vor fi conectate la un server al administratiei fiscale, ca sa putem verifica electronic volumul vanzarilor raportate prin evidenta contabila si fiscala cu cele rezultate din inregistrarile operatiunilor prin casele de marcat cu jurnal electronic (...) Este o masura care va avea un efect foarte mare asupra reducerii evaziunii fiscale.
Acum exista case de marcat, dar nu avem niciun control asupra datelor inscrise in evidenta contabila cu ce rezulta din casele de marcat. Termenul prevazut pentru obligativitatea de a pastra rolele de hartie este foarte scurt, iar inspectia fiscala nici nu ajunge in termenul de pastrare a rolelor. Exista si case marcat nefiscalizate in momentul de fata. Cand va duceti sa cumparati ceva va da bon, dar casa de marcat nu este inregistrata la organul fiscal".