email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inlocuire piesa pe cheltuiala societatii. Cum se inregistreaza in contabilitate?

inlocuire piesavaloare contabilaimobilizari corpotalecontractamortizaremijloc fix

In cazul in care o societate efectueaza lucrari de reparare, iar cheltuielile sunt facute tot din contul societatii pentru un bun pus la dispozitie de un partener, inregistrarile contabile se fac tinand cont de cheltuielile efectuate in legatura cu imobilizari corporale.

In cazul unei societati, partenerul extern pune la dispozitie un utilaj. Utilajul se defecteaza, iar societatea inlocuieste pe cheltuiala proprie (cf. Contractului de folosinta) piesa de schimb. Se va vedea cum se inregistreaza aceasta cheltuiala, cu mentiunea ca utilajul figureaza in evidente societatii in conturi extracontabile astfel ca nu se poate efectua o marire de valoare mijloc fix.

Piesa care trebuie inlocuita nu functioneaza de una singura, astfel ca nu se poate crea un mijloc fix numai cu aceasta. Cheltuiala e necesara pentru a putea realiza venituri viitoare. Vom vedea care este abordarea corecta in acest caz.

Potrivit prevederilor pct.92 alin  (1) din OMFP 3055/2009, imobilizarile corporale reprezinta active care:

   a) sunt detinute de o entitate pentru a fi utilizate in productia de bunuri sau prestarea de servicii, pentru a fi inchiriate tertilor sau pentru a fi folosite in scopuri administrative; si
   b) sunt utilizate pe parcursul unei perioade mai mari de un an.

Potrivit prevederilor alin  (5), piesele de schimb si echipamentul de service sunt, in general, contabilizate ca stocuri si recunoscute in profit sau pierdere atunci cand sunt consumate. Totusi, piesele de schimb importante si echipamentele de securitate sunt considerate imobilizari corporale atunci cand o entitate preconizeaza ca le va utiliza pe parcursul unei perioade mai mari de un an.

Prin politici contabile se stabilesc conditiile specifice pentru recunoasterea imobilizarilor corporale. In vederea recunoasterii imobilizarilor corporale se impune utilizarea rationamentului profesional la aplicarea criteriilor de recunoastere pentru circumstantele specifice entitatii.

Potrivit prevederilor pct.106-107, din acelasi act normativ:

Cheltuielile ulterioare efectuate in legatura cu o imobilizare corporala sunt cheltuieli ale perioadei in care sunt efectuate sau majoreaza valoarea imobilizarii respective, in functie de beneficiile economice aferente acestor cheltuieli.    

Cheltuielile efectuate in legatura cu imobilizarile corporale utilizate in baza unui contract de inchiriere, locatie de gestiune, administrare sau alte contracte similare se evidentiaza in contabilitatea entitatii care le-a efectuat, la imobilizari corporale sau drept cheltuieli in perioada in care au fost efectuate, in functie de beneficiile economice aferente, similar cheltuielilor efectuate in legatura cu imobilizarile corporale proprii.

O entitate nu recunoaste in valoarea contabila a unui element de imobilizari corporale costurile intretinerii zilnice a elementului respectiv. Aceste costuri sunt recunoscute in contul de profit si pierdere pe masura ce sunt suportate.

Costurile intretinerii zilnice sunt reprezentate, in principal, de costurile cu manopera si materiale consumabile. Scopul acestor cheltuieli il constituie reparatiile si intretinerea curente ale elementului de imobilizari corporale. Componentele unor elemente de imobilizari corporale pot necesita inlocuirea la intervale regulate de timp. Entitatea recunoaste in valoarea contabila a unui element de imobilizari corporale costul partii inlocuite a unui astfel de element cand acel cost este suportat de entitate, daca sunt indeplinite criteriile de recunoastere pentru imobilizarile corporale.

Astfel, daca piesa inlocuita:

- indeplineste criteriile de recunoastere pentru imobilizarile corporale;

- este  importanta si durata de utilizare este mai mare de un an, apreciez ca cheltuielile efectuate se evidentiaza la imobilizari corporale.

Dupa cum rezulta  din prevederile mai sus mentionate , nu conteaza modalitatea de detinere a imobilizarilor corporale (inchiriere, locatie de gestiune, administrare sau alte contracte similar), cheltuielile efectuate in legatura cu imobilizarile corporale se evidentiaza in contabilitatea entitatii care le-a efectuat, la imobilizari corporale sau drept cheltuieli in perioada in care au fost efectuate, in functie de beneficiile economice aferente, similar cheltuielilor efectuate in legatura cu imobilizarile corporale proprii.


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro




de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
inlocuire piesavaloare contabilaimobilizari corpotalecontractamortizaremijloc fix


Data aparitiei: 19 Februarie 2014

Votati articolul "Inlocuire piesa pe cheltuiala societatii. Cum se inregistreaza in contabilitate?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X