Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Declaratii si formulare

Formularul 205 trebuie depus pana la 28 februarie. E ultimul an in care angajatorii mai depun aceasta declaratie

Data aparitiei: 25 Februarie 2014
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
formularul 205declaratia 2052014formular 205beneficiari venitveniturideclaratia unica28 februarie


2014 e ultimul an in care angajatorii mai depun formularul 205 care are termenul-limita stabilit pentru 28 februarie. Incepand cu 1 ianuarie 2013, Declaratia 205 a inlocuit fisele fiscale in care se raportau retinerile de impozit pentru fiecare beneficiar de venit.

Termenul de depunere pentru formularul 205 este ultima zi a lunii februarie a anului curent pentru anul expirat. Pentru veniturile realizate in anul 2013 termenul de depunere este 28 februarie 2014.

Incepand cu 2015, angajatorii nu vor mai depune Formularul 205, ci vor declara impozitul calculat si retinut pentru fiecare beneficiar de venit in DECLARATIA UNICA.


CINE DEPUNE Declaratia 205?

I. Platitorii de:

a) venituri din drepturi de proprietate intelectuala;

b) venituri din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului Civil, precum si a contractelor de agent;

c) venituri din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara;

d) venituri din activitati independente realizate intr-o forma de asociere cu o persoana juridica, microintreprindere;

e) venituri sub forma castigurilor din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen pe baza de contract, precum si orice alte operatiuni similare;

f) venituri obtinute din valorificarea bunurilor mobile sub forma deseurilor din patrimoniul afacerii, potrivit art, 78 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal;

g) castiguri din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise;

h) venituri din salarii;

i) venituri din dividende;

j) venituri din dobanzi;

k) castiguri din transferul valorilor mobiliare, in cazul societatilor inchise si a partilor sociale;

l) venituri din lichidarea persoanei juridice;

m) venituri din premii;

n) venituri din jocuri de noroc;

o) venituri din pensii;

p) venituri din activitati agricole;

q) venituri din arendare;

r) venituri din alte surse.

Platitorii acestor venituri au obligatia calcularii si retinerii la sursa a impozitului datorat, precum si a virarii acestui impozit la bugetul de stat.

II. Intermediarii, societatile de administrare a investitiilor in cazul rascumpararii de titluri de participare la fondurile deschise de investitii sau alti platitori de venit, pentru castigurile/pierderile realizate de persoanele fizice, aferente tranzactiilor cu titluri de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise.


CUM DEPUNEM DECLARATIA?

Declaratia se depune in format electronic (format PDF, cu fisier XML atasat), pe suport magnetic sau optic. Suportul magnetic sau optic va fi insotit de exemplarul in format hartie, semnat si stampilat.

Declaratia se completeaza prin folosirea programului de asistenta elaborat de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, cu respectarea structurii de date (fisier XML) prevazuta in anexa nr. 6 "Instructiuni pentru transmiterea pe cale electronica a formularului 205".


Programul de asistenta este pus la dispozitia contribuabililor gratuit sau poate fi descarcat de pe site-ul ANAF: www.anaf.ro - Declaratii electronice-Descarcare declaratii-D205 (pentru venituri 2013).


CUM SE DECLARA?

In cazul in care, in cursul anului, la nivelul aceluiasi platitor, au fost efectuate plati privind mai multe tipuri de venituri, din cadrul categoriilor de venituri, se completeaza un singur formular.

Pentru fiecare tip de venit platit prevazut la sectiunea III "Date privind natura veniturilor" se genereaza in acelasi formular cate un tabel, inscriindu-se datele corespunzatoare, pe beneficiari de venit, aferente anului de raportare.

In cazul veniturilor din salarii se genereaza tabelul prevazut la sectiunea V "Date informative privind impozitul pe veniturile din salarii", distinct pentru:

A. Salarii din activitati desfasurate in Romania

B. Salarii din activitati desfasurate in strainatate.


Pentru celelalte venituri platite se genereaza cate un tabel prevazut la sectiunea IV "Date informative privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit", inscriindu-se datele corespunzatoare tipului de venit platit.

RECTIFICAREA DECLARATIEI!

Daca, dupa depunerea declaratiei, se constata erori, se depune declaratie rectificativa, bifand casuta corespunzatoare din declaratie.

Declaratia rectificativa va cuprinde, pe tipuri de venit NUMAI pozitiile corectate, declarate eronat in declaratia initiala sau pozitiile care, in mod eronat, nu au fost cuprinse in declaratia initiala.

In cazul in care declaratia se corecteaza prin eliminarea unei pozitii declarate eronat in declaratia initiala se va proceda astfel:

- in tabelul de la sectiunea IV "Date informative privind impozitul retinut sa sursa si castigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit din declaratia initiala, iar la col. 4-7, se va inscrie cifra "0" (zero).

- in tabelul de la sectiunea V "Date informative privind impozitul pe veniturile din salarii" se vor inscrie datele de identificare ale beneficiarului de venit din declaratia initiala, iar la col. 4-8 se va inscrie cifra "0" (zero)

CE AMENZI RISCAM?

Nerespectarea obligatiei de depunere a declaratiei informative reprezinta contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei, pentru persoanele fizice, si cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice, conform prevederilor Codului de procedura fiscala (art. 219 alin. (1) lit. i) si alin. (2) lit.d).







Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X