In contextul felului in care se evidentiaza rezervele din reevaluare, pornim de la cazul in care in contul 1065 este inregistrata o suma rezultata din reevaluarea unei cladiri care ulterior a fost demolata, fiind construita o noua cladire.
In acest an a fost efectuata reevaluarea noii cladiri rezultand o descrestere de valoare. Vom vedea daca se poate folosi rezerva din reevaluarea existenta.
Punctul 124 alin. (5) din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin OMFP 3055/2009 stabileste ca, daca rezultatul reevaluarii este o descrestere a valorii contabile nete, aceasta se trateaza ca o cheltuiala cu intreaga valoare a deprecierii, atunci cand in rezerva din reevaluare nu este inregistrata o suma referitoare la acel activ (surplus din reevaluare) sau ca o scadere a rezervei din reevaluare prezentata in cadrul elementului "Capital si rezerve", cu minimul dintre valoarea acelei rezerve si valoarea descresterii, iar eventuala diferenta ramasa neacoperita se inregistreaza ca o cheltuiala.
Astfel cum prevede pct. 246 din reglementarile mentionate, plusul sau minusul rezultat din reevaluarea imobilizarilor corporale, in conformitate cu prevederile prezentelor reglementari, trebuie reflectat in debitul sau creditul contului 105 "Rezerve din reevaluare", dupa caz, cu respectarea prevederilor privind reevaluarea imobilizarilor corporale din prezentele reglementari.
Evidentierea rezervelor din reevaluare trebuie efectuata pe fiecare imobilizare corporala in parte si pe fiecare operatiune de reevaluare care a avut loc.
Diminuarea rezervelor din reevaluare poate fi efectuata numai in limita soldului creditor existent, aferent imobilizarii respective.
Taxare 2025 Noutatile Codului fiscal
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
SAF-T Ghid de raportare corecta
Rezervele din reevaluarea imobilizarilor corporale au caracter nedistribuibil. Diminuarea rezervelor din reevaluare se poate efectua numai cu respectarea prevederilor subsectiunii 8.2.5.1. "Reevaluarea imobilizarilor corporale" din aceste reglementari.
Asadar, evidentierea rezervelor din reevaluare trebuie efectuata pe fiecare imobilizare corporala in parte si pe fiecare operatiune de reevaluare. In speta, in situatia in care rezultatul reevaluarii cladirii este o descrestere a valorii contabile nete, daca in rezerva din reevaluare nu este inregistrata o suma referitoare la acest activ (surplus din reevaluare) descresterea se trateaza ca o cheltuiala cu intreaga valoare a deprecierii.
Doar in situatia in care in rezerva din reevaluare este inregistrata o suma referitoare la acest activ (surplus din reevaluare) se inregistreaza o scadere a rezervei din reevaluare cu minimul dintre valoarea acelei rezerve si valoarea descresterii iar eventuala diferenta ramasa neacoperita se inregistreaza ca o cheltuiala.
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro