Din 2014, persoanele care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor (chirii, arenda, inchirieri camere in scop turistic) datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) pentru aceste venituri indiferent daca mai obtin sau nu alte categorii de venituri indiferent daca mai obtin sau nu alte categorii de venituri. Aceste persoane nu datoreaza si contributia de asigurari sociale (pensii).
Categorii de venituri din cedarea folosintei bunurilor
- veniturile din inchirieri si subinchirieri de bunuri mobile si imobile
- venituri obtinute de catre proprietar din inchirierea camerelor situate in locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare in scop turistic cuprinsa intre una si 5 camere inclusiv;
- veniturile din arendarea bunurilor agricole.
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Veniturile din inchirieri si subinchireri de bunuri mobile si imobile
La ce valoare se aplica cota de 5,5%?
In cazul veniturilor din inchirieri determinat in sistem forfetar: Venitul net (Venitul brut - cheltuieli forfetare calculate ca 25% din venitul brut)
In cazul veniturilor din inchirieri determinat in sistem real: Venitul net (Totalul veniturilor incasate - cheltuielile efectuate in scopul realizarii acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentand contributii sociale)
Contributia lunara nu poate fi mai mica decat 5,5% din salariul de baza minim brut pe tara daca venitul din chirii este unicul pentru care se plateste CASS (plafon minim) si nu poate fi mai mare decat 5,5% din 5 salarii medii brute (plafon maxim)
Salariul minim brut pe tara - 850 lei ( 1 ianuarie 2014 - 30 iunie 2014)
- 900 lei (1 iulie 2014 - 31 decembrie 2014)
Salariul mediu brut 2.298 lei
Modalitatea de plata a CASS
Plata CASS se efectueaza anticipat, in cursul anului, cu regularizarea sumelor datorate anual, dupa caz, in functie de plafonul minim si maxim. Contributia este calculata de organul fiscal in baza declaratiei privind venitul estimat (D220) si a declaratiei privind venitul realizat (D200) si comunicata prin decizii de impunere, astfel:
In cazul veniturilor in lei din inchirieri determinat in sistem forfetar in care contribuabilul depune doar declaratia 220 la inceputul activitatii.
In baza venitului net estimat in D220 organul fiscal emite decizie de impunere pentru plati anticipate in care stabileste CASS datorata trimestrial, in patru rate egale, si termenele de plata, pana la data de 25 inclusiv a ultimei din fiecare trimestru. La stabilirea CASS de plata trimestriala se tine cont de plafonul maxim.
Dupa incheierea anului fiscal organul fiscal verifica incadrarea CASS in plafonul minim sau, dupa caz, maxim, tinand cont si de eventualele alte venituri din categoria cedarii folosintei bunurilor, iar in cazul diferentelor de plata/de restituit emite decizie de impunere anuala.
Continuarea aici.
Sursa: Finante Brasov