In analiza de mai jos, pornim de la cazul in care o societate care are cod caen 0111, detine terenuri luate in arenda si implicit contracte de arenda incheiate.
In acele contracte este specificat foarte clar, ca toate cheltuielile legate de impozite, taxe etc., cad in sarcina proprietarului terenului.
In conditiile noului cod fiscal, societatea este obligata sa faca stopaj la sursa in ceea ce priveste impozitul pe venit (16%) si contributia la CASS (5.5 %)? Sau se poate prevala de clauza din contract in care toate aceste obligatii cad in sarcina proprietarului terenului.
In cazul in care societate este obligata sa faca stopaj la sursa in ceea ce priveste impozitul si contributia la CASS, cum se calculeaza aceaste sume?
Exemplu pentru o arenda de 600 leiha sau pentru o arenda in natura: 1.000 kg de grau care este cotat la 0,6 leikg
CASS trebuie declarat in D112 pentru fiecare proprietar de in parte (chiar si in cazul in care este vorba de 1.500-2.000 de proprietari) si in D100 se poate face pe valoarea cumulata.
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Cartea verde a contabilitatii
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Chiar daca aveti prevazute in contractele incheiate ca toate cheltuielile legate de terenurile arendate, inclusiv impozitele, taxele si contributiile sociale, totusi societatea dvs. care a luat in arenda aceste terenuri este obligata sa faca stopaj la sursa pentru impozitul pe venit si contributia la asigurari sociale de sanatate.
In aceasta situatie cel mai indicat este sa incheiati acte aditionale la contractele de arenda cu fiecare persoana fizica in parte in care sa precizati acest aspect, in sensul ca din suma care era prevazuta initial in contract, le veti achita doar suma care ramane dupa retinerea impozitului pe venit de l6% si a contributiei sociale de sanantate ( 5,5% ).
In situatia in care acest lucru nu este posibil, mai exista si varianta in care va puteti prevala de clauza din contract in care toate obligatiile financiare cad in sarcina proprietarului terenului,respectiv taxe si impozite si contributii sociale si sa le retineti de pe statul de plata. Trebuie sa aveti in vedere ca pe statul de plata sa apara obligatoriu coloanele: Venit total, Impozit pe venit 16%, Contributie sociala de asigurari de sanatate (5,5%), Restul de plata si Semnatura proprietarului de primire a sumei de la coloana Rest de plata. Este recomandabil sa ii dati si un " fluturas” cu aceste sume.
"ART. 296^22 Baza de calcul (2^2) Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru contribuabilii care realizeaza venituri din arendarea bunurilor agricole in regim de retinere la sursa a impozitului, este diferenta dintre venitul brut si cheltuiala deductibila determinata prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut si nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia. Baza lunara de calcul nu poate fi mai mare dec4t valoarea a de 5 ori c4stigul salarial mediu brut”.
Stat de plata venituri din arenda:
Venit brut Cheltuieli 25% din venit brut Venit impozabil/ Norma de venit CASS 5,5% Impozit venit Rest de plata Semnatura de primire
Arenda in lei sau natura 600 150 450 25 72 353
Societatea dvs are obligatia declararii si platii (Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate – D112)
impozitului pe venit si al obligatiilor reprezentand contributiile individuale de asigurari sociale de sanatate retinute la sursa, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut prin depunerea.
Cu privire la Declaratia 112, pentru declararea impozitului si contributiei sociale de sanatate obtinute din arendare, va trebui sa bifacti sectiunea C, randul " Persoane fizice care realizeaza venituri din arendarea bunurilor agricole in regim de retinere la sursa a impozitului pe venit pentru care platitorul de venit are obligatia retinerii la sursa a contributiilor individuale de asigurari sociale de santate, dupa care se completeaza sumele datorate.
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro