email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Calcul si plata CASS a veniturior din arenda. Cum procedam in caz de stopaj la sursa?

CASScalcul contributiiimpozit pe salariiarendavenituri din arendacheltuieli


In analiza de mai jos, pornim de la cazul in care o societate care are cod caen 0111, detine terenuri luate in arenda si implicit contracte de arenda incheiate.

In acele contracte este specificat foarte clar, ca toate cheltuielile legate de impozite, taxe etc., cad in sarcina proprietarului terenului.

In conditiile noului cod fiscal, societatea este obligata sa faca stopaj la sursa in ceea ce priveste impozitul pe venit (16%) si contributia la CASS (5.5 %)? Sau se poate prevala de clauza din contract in care toate aceste obligatii cad in sarcina proprietarului terenului.

In cazul in care societate este obligata sa faca stopaj la sursa in ceea ce priveste impozitul si contributia la CASS, cum se calculeaza aceaste sume?

Exemplu pentru o arenda de 600 leiha sau pentru o arenda in natura: 1.000 kg de grau care este cotat la 0,6 leikg

CASS trebuie declarat in D112 pentru fiecare proprietar de in parte (chiar si in cazul in care este vorba de 1.500-2.000 de proprietari) si in D100 se poate face pe valoarea cumulata.

Chiar daca aveti prevazute in  contractele incheiate ca toate cheltuielile legate de terenurile arendate, inclusiv impozitele, taxele si contributiile sociale, totusi societatea dvs. care a luat in arenda aceste terenuri este obligata sa faca stopaj la sursa pentru impozitul pe venit si contributia la asigurari sociale de sanatate.
                                                                                                                                    
In aceasta situatie cel mai indicat este sa incheiati acte aditionale la contractele de arenda cu fiecare persoana fizica in parte in care sa precizati acest aspect, in sensul ca din suma care era prevazuta initial in contract, le veti achita doar suma care ramane dupa retinerea impozitului pe venit de l6% si a contributiei sociale de sanantate ( 5,5% ).
                                                                                                                        
In situatia in care acest lucru nu este posibil, mai exista si varianta in care va puteti prevala de clauza din contract in care toate obligatiile financiare cad in sarcina proprietarului terenului,respectiv taxe si impozite si contributii sociale si sa le retineti de pe statul de plata. Trebuie sa aveti in vedere ca pe statul de plata sa apara obligatoriu coloanele: Venit total, Impozit pe venit 16%, Contributie sociala de asigurari de sanatate (5,5%), Restul de plata si Semnatura proprietarului de primire a sumei de la coloana Rest de plata. Este recomandabil sa ii dati si un " fluturas” cu aceste sume.

"ART. 296^22 Baza de calcul (2^2) Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru contribuabilii care realizeaza venituri din arendarea bunurilor agricole in regim de retinere la sursa a impozitului, este diferenta dintre venitul brut si cheltuiala deductibila determinata prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut si nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia. Baza lunara de calcul nu poate fi mai mare dec4t valoarea a de 5 ori c4stigul salarial mediu brut”.
Stat de plata venituri din arenda:           
            
      Venit brut     Cheltuieli 25% din venit brut     Venit impozabil/ Norma de venit     CASS 5,5%     Impozit venit     Rest de plata     Semnatura de primire
Arenda in lei sau natura     600     150     450     25     72     353     

 
Societatea dvs are obligatia declararii si platii (Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate – D112)
impozitului pe venit si al obligatiilor reprezentand contributiile individuale de asigurari sociale de sanatate retinute la sursa, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut prin depunerea.

Cu privire la Declaratia 112, pentru declararea impozitului si contributiei sociale de sanatate obtinute din arendare, va trebui sa bifacti sectiunea C, randul " Persoane fizice care realizeaza venituri din arendarea bunurilor agricole in regim de retinere la sursa a impozitului pe venit pentru care platitorul de venit are obligatia retinerii la sursa a contributiilor individuale de asigurari sociale de santate, dupa care se completeaza sumele datorate.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro




de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
CASScalcul contributiiimpozit pe salariiarendavenituri din arendacheltuieli


Data aparitiei: 14 Iulie 2014

Votati articolul "Calcul si plata CASS a veniturior din arenda. Cum procedam in caz de stopaj la sursa?":
Rating:

Nota: 1.11 din 5 din 9 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X