email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Codul fiscal a fost adoptat de Senat. S-a modificat din nou impozitul pentru microintreprinderile fara angajati si impozitul pe dividende

Codul fiscaladoptatsenatimpozitul pe dividendeactivitati independenteimpozitul pentru microintreprinderile fara angajati


La 27 aprilie, Plenul Senatului a adoptat luni, cu 90 voturi "pentru", 36 "impotriva" si 4 abtineri proiectul de lege privind Codul Fiscal.

Ca pas urmator, proiectul de lege urmeaza sa intre dezbatere la Camera Deputatilor, aceasta fiind camera decizionala.  Potrivit HotNews.ro, toti senatorii liberali care au fost prezenti in sala au votat impotriva proiectului, in afara de trei senatori care s-au abtinut (Anca Boagiu, Marian Campeanu si Valeriu Todirascu). Aceeasi sursa anunta ca senatorii din UDMR au votat toti "pentru".
 
Fata de versiunea trimisa de Guvern, au fost votate unele modificari semnificative. Impozitul pentru microintreprinderile fara angajati a fost majorat de la 3% plus 1.530 lei trimestrial la  5%. Amendamentul va ramane in vigoare doar daca va trece si de votul plenului Camerei Deputatilor, scrie HotNews.ro.

In ce priveste stabilirea cheltuielilor deductibile in cazul stabilirii venitului net din activitati independente, contributiile de asigurari sociale de sanatate vor reprezenta cheltuieli deductibile.

Totodata, se aplica impozitarea cu 5% pentru dividendele platite de o firma locala catre o alta firma, in conditiile in care proiectul initial renunta la impozitul pe dividende. Potrivit HotNews.ro, in cazul persoanelor fizice impozitul pe dividende ramane zero, la fel si pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din dividende, baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate reprezinta venitul in bani sau in natura, distribuit de persoana juridica, raportata la cele 12 luni ale anului, si nu poate fi mai mare decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut (art.175 alin 2).

Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, considera ca noul Cod fiscal va fi mai usor de aplicat si mai simplu de inteles, precizand ca "toate aceste masuri sunt de natura sa contribuie in mod esential la reducerea evaziunii fiscale, cresterea consumului si stimularea cresterii economice".

De asemenea, conform HotNews.ro, proiectul a iscat nemultumiri in plenul Senatului, dupa ce senatorul liberal Marinica Dinca a sustinut ca documentul propus de catre Guvern este unul fara viziune, "impotriva romanilor".

"Rasfoind materialul inaintat de Guvern am constat ca acest Cod fiscal propus de Ponta este fara viziune, nelegitim, mincinos si pervers. Este unul fara viziune, pentru ca nu duce nicaieri. Vom avea mai multi someri, taxe mai mari si mai multe, un nivel de trai mai scazut si, de asemenea, vom avea un consum si mai mic decat acum. Este un Cod fiscal nelegitim. Este un Cod fiscal impotriva romanilor, care va saraci si mai mult romanii si va inchide si mai multe societati comerciale. Din punctul meu de vedere, este un copy-paste prost. Nici macar la capitolul copy-paste Ponta nu a fost in stare sa copieze corect. Il indemn sa copieze toata propunerea noastra pe ce inseamna politica fiscala. Sper sa duca plagiatul pana la capat, ca ar face un lucru bun daca ar copia toata politica fiscala propusa de PNL", a declarat Dinca Marinica, citat de Agerpres.

De asemenea, acesta a atras atentia asupra taxelor care nu se elimina, ci sunt aplicate in continuare, insa cu alt nume, citeaza Agerpres:

"Impozitul pe dividende a spus ca nu va mai exista Victor Ponta. Acum vedem ca minte. Colegii dumnealui, sase la numar, au votat sa introduca un amendament - chipurile - sa introduca un impozit pe dividende. Azi veti vota un Cod fiscal cu impozit pe dividende. Taxa speciala va fi scoasa - minciuna! Taxa speciala poarta alt nume, impozitul de sub cladiri. Nu este scoasa. Supra-acciza va fi scoasa - minciuna! Nu va fi scoasa. Se minte ca se reduc taxele, dar impozitul pe teren va fi marit cu pana la 100%, impozitul pe cladire de asemenea, impozitul pe autoturisme va creste cu pana la 80%. Ca sa fie impachetata corect si frumos, vine cu o minciuna - impozitul minim scade cu pana la 20%, dar creste cel maxim. Drept urmare, la anul vom vedea impozite mai mari".

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Atentie la noutatile privind PROCEDURILE CONTABILE!


Important: modificarile fiscale privind subiectele sensibile pentru orice contabil sunt luate acum in vizor in lucrarea specializata Proceduri Contabile pentru Societati Comerciale:

• ajustarea pentru depreciere
• TVA
• contributii sociale
• contributia asiguratorie pentru munca
• impozite si taxe locale
  - decontarea unei parti din salariu
  - organizarea adunarilor generale ale actionarilor

Va oferim 40 de modele de proceduri gata scrise, in conformitate perfecta cu noua legislatie fiscala! 

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Codul fiscaladoptatsenatimpozitul pe dividendeactivitati independenteimpozitul pentru microintreprinderile fara angajati


Data aparitiei: 28 Aprilie 2015

Votati articolul "Codul fiscal a fost adoptat de Senat. S-a modificat din nou impozitul pentru microintreprinderile fara angajati si impozitul pe dividende":
Rating:

Nota: 3.79 din 5 din 14 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Avansuri de trezorerie: documente justificative pentru avansuri spre decontare si functiunea contului 542

    • Entitatile pot acorda sume in numerar sau prin banca, denumite avansuri spre decontare, puse la dispozitia angajatilor, in vederea efectuarii unor plati in numele societatii sau in vederea efectuarii unor deplasari in interes de serviciu. Avansurile spre decontare sunt sume puse la dispozitia administratorilor sau a salariatilor din entitate, in vederea efectuarii unor plati in numele acesteia. De regula, justificarea avansului si transformarea sa in cheltuiala efec...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • De ce este esential sa aveti Dosare Permanente ale Clientilor: 7 avantaje majore

    • Atunci cand sunt solicitate lucrari de audit interne/externe sau firma-client are inspectii fiscale, dosarul permanent furnizeaza toate documentele necesare pentru a sustine tranzactiile si operatiunile contabile ale clientului. Acest lucru reduce timpul si efortul necesar pentru pregatirea si gestionarea auditului si creste nivelul de incredere in fata auditorilor/inspectorilor.   Dosarul permanent este un instrument vital in procesul de tinere a contabili...» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA): formula de calcul si exemplu practic

    • Incepand cu anul 2024, contribuabilii care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care, in anul de calcul, determina un impozit pe profit cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit unei formule prevazute la art. 181 alin. (3) din Codul fiscal, sunt obligati la plata impozitului pe pr...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X