In analiza de mai jos, avem ca subiect un utilizator de leasing operational pentru parcul auto. Pe polita CASCO (incheiata pe numele societatii de leasing-asigurat si societatea-utilizator) este prevazuta fransiza 120 euro. Societatea de asigurari plateste service-lui agreat valoarea daunei, mai putin fransiza.
Stabilim in baza carui document trebuie sa achite societate-utilizator fransiza si daca este corect sa primeasca factura de fransiza 120 euro plus TVA.
Fransiza reprezinta din punct de vedere al asiguratorului partea din dauna pe care o suporta asiguratul la producerea fiecarui eveniment.
Prin urmare prin contractul de asigurare pe care l-ati semnat cu asiguratorul, ati acceptat ca o parte din dauna (fransiza) sa o suporte societatea dvs, in calitate de utilizator.
Conform art. 137 alin. (3) lit. e) din Codul fiscal baza de impozitare nu cuprinde sumele achitate de o persoana impozabila in numele si in contul altei persoane si care apoi se deconteaza acesteia, inclusiv atunci cand locatorul asigura el insusi bunul care face obiectul unui contract de leasing si refactureaza locatarului costul exact al asigurarii, astfel cum s-a pronuntat Curtea Europeana de Justitie in Cauza C-224/11 BGZ Leasing sp. z o.o., precum si sumele incasate de o persoana impozabila in numele si in contul unei alte persoane.

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Prin urmare, asigurarile nu intra in sfera TVA, insa, avand in vedere ca pentru reparatiile efectuate, service-ul auto factureaza cu TVA, societatea de leasing ar trebui sa va refactureze parte din dauna respectiva, care nu se deconteaza de catre asigurator.
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro