email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impozitul pe cladiri se modifica. Anunt MFP

Impozitul pe cladirivaloarea cladiriidestinatie mixtavaloarea impozabilavaloarea contabila


Impozitul pe cladiri trece de la valoarea contabila la un mod nou de calcul care va schimba astfel cotele pe care le platesc in acest moment proprietarii de cladiri. Astfel, impozitarea cladirilor detinute de persoanele fizice si cele juridice in functie de destinatia acestora s-ar putea aplica de la 1 ianuarie 2016.

In ce priveste modificarile si termenul de la care se vor aplica, informeaza HotNews.ro, Gheorghe Marinescu, sef serviciu in cadrul Ministerului Finantelor, a declarat:

"In momentul de fata nu avem o data la care va intra in vigoare noul Cod Fiscal, 1 ianuarie 2015 sau 2016. Din punct de vedere tehnic, timpul este foarte scurt pana la 1 ianuarie 2015 pentru a depune declaratiile si pentru modificarea softurilor administratiilor locale. Avem semnale din partea autoritatilor locale ca termenul sa fie 1 ianuarie 2016, termenul cel mai rezonabil, asa cred si eu ca este cel mai bine, dar urmeaza ca politicul sa decida".

De asemenea, acesta a amintit ca Ministerul Finantelor asteapta inca propuneri pentru modificarea proiectului, astfel incat sa inainteze Guvernului o forma finala pana la finalul anului.

Aceeasi sursa noteaza ca Guvernul va schimba radical modul de calcul al impozitului pe cladirile firmelor, stabilit in prezent in functie de valoarea contabila, si va impune un mod de calcul bazat strict pe valoarea cladirii rezultata dintr-un raport de evaluare.

Astfel, impozitarea va fi aplicata in functie de utilizarea cladirii, rezidentiala sau nerezidentiala, si nu de tipul proprietarului ca in prezent, persoana fizica sau juridica.

Potrivit modificarilor,  pentru cladirile rezidentiale aflate in proprietatea atat a firmelor, cat si a persoanelor fizice, impozitul va reprezenta 0,1% din valoarea impozabila a cladirii, iar pentru cele nerezidentiale impozitul va fi cuprins intre 0,25% si 1,5% din valoarea impozabila a cladirii, stabilita in urma unui raport de evaluare, care trebuie reinnoit o data la trei ani.

In cazul in care valoarea impozabila a cladirilor nu a fost actualizata in ultimii trei ani anteriori anului fiscal de referinta, pe baza unui raport de evaluare intocmit de un evaluator autorizat, cu exceptia cladirilor care apartin persoanelor fata de care a fost pronuntata o hotarare definitiva de declansare a falimentului, cota de impozit va fi cuprinsa intre 5% si 10% din valoarea impozabila.

Referitor la cladirile cu destinatie mixta, Marinescu a declarat ca va trebui precizata proportia utilizata pentru fiecare destinatie, impozitul fiind calculat prin insumarea cotelor aplicate pentru fiecare suprafata in parte.

Modificarile propuse stabilesc ca in situatia in care nu sunt evidentiate distinct ponderile destinatiilor spatiului, persoanelor fizice li se va aplica o cota de 2% asupra intregii valori impozabile calculate pentru cladirile rezidentiale. Totusi, daca cheltuielile cladirii sunt suportate de persoana care desfasoara activitatea economica, impozitul va fi cel aplicat cladirilor nerezidentiale detinute de persoanele fizice, respectiv de 0,25%-1,5% la valoarea reevaluata, sau se aplica o cota de 2% asupra valorii pentru cladiri rezidentiale daca lipseste raportul de evaluare.


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Gestionati CORECT procesul de radiere al unui SRL/PFA?


Ce aveti de facut, din punct de vedere contabil,
atunci cand va confruntati cu un caz de radiere?

 
Atentie, procedura in sine este una complexa, sunt multe aspecte de gestionat (legate de stingerea datoriilor fiscale, lichidarea activelor si a stocurilor de marfa, plata impozitelor si contributiilor care rezulta din aceste operatiuni etc.) si, desigur, sunt multe documente de intocmit.
 
Si tocmai pentru ca procedura este una complexa, va oferim un ajutor solid prin intermediul unei lucrari de ultima ora, marca Rentrop & Straton: Radiere SRL. PFA. II. IF!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Impozitul pe cladirivaloarea cladiriidestinatie mixtavaloarea impozabilavaloarea contabila


Data aparitiei: 28 August 2014
Ultima actualizare: 29 August 2014

Votati articolul "Impozitul pe cladiri se modifica. Anunt MFP":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

X