In cazul de mai jos, societatea s-a infiintat in luna iulie, iar in luna august i-a fost inaintat codul de platitor de TVA. Vom vedea daca se poate deduce TVA-ul din factura de achizitie a unui echipament, chiar daca factura de cumparare are data de iulie (dupa infiintare).
Chiar daca factura de achizitie are o data anterioara inregistrarii in scopuri de TVA, suma TVA deductibila poate fi dedusa dupa inregistrarea in scopuri de TVA, dar numai daca:
- factura este emisa pe numele persoanei impozabile, dupa infiintarea acesteia,
conform informatiei preluate din certificatul de inmatriculare;
- societatea respectiva realizeaza operatiuni taxabile, scutite cu drept de deducere si neimpozabile din punctul de vedere al TVA.
In acest caz, exercitarea dreptului de deducere se efectueaza in baza prevederilor art. 145 din Codul fiscal alin. (2) lit. a), b) si c) coroborate cu prevederile alin. (4). Prin alin. 4 al art. 145 din Codul fiscal se prevede "In conditiile stabilite prin norme se acorda dreptul de deducere a taxei pentru achizitiile efectuate de o persoana impozabila inainte de inregistrarea acesteia in scopuri de TVA ".

Registrul de Evidenta Fiscala PFA

Manual de politici contabile - Stick USB

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Aceasta posibilitate de exercitare a dreptului de deducere este dezvoltata la punctul 45 din normele de aplicare ale acestui articol, cu ultima modificare efectuata prin H.G. nr. 1071 din 6 noiembrie 2012, de la alin. (1) la alin. (3) " In cazul micilor intreprinderi care au aplicat regimul special de scutire in conformitate cu prevederile art. 152 din Codul fiscal si care se inregistreaza in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, taxa pentru achizitii efectuate inainte de inregistrare se deduce potrivit prevederilor pct. 61 alin. (10) - (12) si pct. 62 alin. (5) - (7)." .
Exercitarea dreptului de deducere dupa inregistrare este cunoscuta sub denumirea de ajustare a taxei in beneficiul persoanei impozabile art. 148 "Ajustarea taxei deductibile in cazul achizitiilor de servicii si bunuri, altele decat bunurile de capital" din Codul fiscal
si pct. 53 din normele de aplicare ale acestui articol;
Ajustarea poate fi efectuata si pentru stocul de marfa (daca este cazul), pentru serviciile nedecontate (de exemplu chirii platite in avans), pentru mijloace fixe, dar si pentru bunurile de capital din patrimoniul persoanei impozabile, existente inainte de data inregistrarii in scopuri de TVA, stabilite prin listele de inventariere.
Ajustarea efectuata se inscrie in jurnalul pentru cumparari intocmit pentru luna in care se efectueaza ajustarea, de exemplu august 2014 si se raporteaza doar prin decontul de TVA cod 300 fie la randul 30 "Regularizari taxa dedusa" in cazul altor bunuri decat cele de capital (inclusiv calculatorul), fie la randul 31 "Ajustari conform pro-rata/ajustari pentru bunurile de capital" in cazul bunurilor de capital.
Ajustarea sumei TVA pentru mijloacele fixe, altele decat bunurile de capital, se efectueaza la o baza de impozitare a TVA rezultata din diferenta dintre:
- valoarea mijlocului fix;
- valoarea amortizata pana la data efectuarii ajustarii.
Valoarea facturii in baza careia se exercita dreptul de deducere dupa inregistrarea in scopuri de TVA nu se raporteaza prin declaratia informativa cod 394 deoarece la momentul achizitiei cumparatorul nu era persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA.
In concluzie, suma TVA deductibila poate fi dedusa prin decontul lunii august 2014 sau prin deconturile din perioadele fiscale urmatoare, in cadrul termenului de prescriere a acestui drept de deducere, chiar daca pe factura de achizitie nu este inscris codul de TVA al cumparatorului, aspect reglementat in mod expres la pct. 45 alin. (2) din normele de aplicare ale art. 145 " Pentru exercitarea dreptului de deducere prevazut la alin. (1) trebuie indeplinite conditiile si formalitatile prevazute la art. 145 - 147^1 din Codul fiscal.
Dreptul de deducere pentru achizitiile de bunuri efectuate inainte de inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscalpoate fi exercitat de persoana impozabila chiar daca factura nu contine mentiunea referitoare la codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit beneficiarului conform art. 153 din Codul fiscal.
Prin exceptie de la prevederile art. 155 alin. (19) din Codul fiscal, factura nu trebuie sa contina mentiunea referitoare la codul de inregistrare in scopuri de TVA pentru operatiunile efectuate inainte de inregistrarea in scopuri de TVA a persoanei impozabile conform art. 153 din Codul fiscal".
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro