La 18 septembrie, presedintele Traian Basescu a anuntat ca a promulgat legea privind reducerea CAS cu 5 %. In cadrul conferintei sustinute pe aceasta tema, au fost criticate si afirmatiile facute recent de ministrul Finantelor Publice, Ioana Petrescu, in opinia careia nu este sarcina Guvernului sa creeze locuri de munca.
Va reamintim ca proiectul privind reducerea CAS cu 5 puncte procentuale la angajator a fost adoptat la 9 septembrie de Parlament cu 307 voturi pentru, 5 abtineri si 7 voturi impotriva.
In urma sedintei Camerei Deputatilor, Victor Ponta, citat de Jurnalul.ro, a precizat ca ”pe baza cresterii economice si a politicii fiscal-bugetare, reducerea CAS e necesara si sustenabila”.
In ce priveste reducerea CAS, presedintele Traian Basescu a facut ieri mai multe declaratii, precizand si ca acest subiect "dupa ce va deveni realitate va avea un impact foarte mare pentru viata romanilor, incepand cu 2015", explicand:
"Am intors legea la Parlament considerand ca, desi este buna, nu e sustenabilaa in conditiile actuale si ale anului 2015. Rezultatul retrimiterii a fost un vot aproape unanim, cu doar declaratii ale PMP ca nu e sustenabila. In rest, puterea si ACL au votat si a doua oara aceasta lege".
De asemenea, acesta a explicat si ca, cel mai probabil, pana la finele anului, vor mai exista inca fonduri din taxa pe stalp si din acciza pe combustibil pentru a acoperi noua masura, atragand insa atentia ca deficitul va creste pentru 2015:
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
"Deci, am promulgat-o. Asta inseamna ca probabil anul acesta Guvernul nu va avea probleme sa acopere deficitul la fondul de pensii, mai ales ca e beneficiarul taxei pe stalp, al accizei pe combustibil, va putea plati pensiile fara probleme. Dar pentru 2015 deficitul fondului de pensii va creste de la 12,5 miliarde de lei la 17, 5 miliarde de lei. Asta inseamna un efort suplimentar de 5 miliarde de lei. (...)
As reaminti ca, in afara de acest deficit pe care legea il creaza, Romania mai are cateva obligatii, una care decurge din Tratatul Fiscal, prin care in 2015 trebuie sa reducem deficitul cu 0,8 - 0,9% din PIB, alte 5 miliarde. in 2015 trebuie sa avem o crestere de cel putin 0,3% din PIB la aparare, alte 2,5 miliarde".
Presedintele considera astfel ca, in opinia sa, dupa alegerile prezidentiale, reducerea CAS va fi anulata, citeaza Mediafax:
"In sfarsit, este nevoia de asigurare a componentei autohtone la credite externe si la finantarile nerambursabile de la UE.
Aici se mai intampla doua lucruri: suprapunerea a doua programe, 2007 - 2014 si 2014 - 2020, ceea ce inseamna ca trebuie cofinantate doua programe.
In cazul in care acordul cu FMI continua, el se termina in mai 2015, deci trebuie sa crestem cu 10% cofinantarea la toate proiectele.
Evaluarea mea este ca la cofinantare trebuie sa avem o crestere de minim inca 2,5 miliarde de lei. Daca le luam pe toate la un loc, avem 15 miliarde de lei.
Din experienta, afirm ca acest lucru nu e posibil, 15 miliarde de lei inseamna 3,2 miliarde de euro in plus la buget, ceea ce mi se pare greu de atins. Presupun ca pana la finele anului Guvernul are cateva solutii. Una, foarte probabila, anularea reducerii CAS imediat dupa alegerile prezidentiale. A doua, cresterea taxelor. Nu exista solutie, nu exista alternativa la aceste doua masuri".
La 9 septembrie, Parlamentul a adoptat amnistierea fiscala a mamelor si pensionarilor, precum si reducerea CAS cu 5 puncte procentuale la angajator. Camera Deputatilor este for decizional.
De aceeasi parere este si presedintele PNL Neamt, Mugur Cozmanciuc, care considera ca exista riscul ca intrarea in vigoare a reducerii CAS la angajator cu 5 puncte procentuale de la 1 octombrie sa fie o masura economica cu termen de expirare: inceputul lui 2015, citeaza Evz.ro.
In comunicatul de presa transmis de presedintele PNL Neamt si redat de sursa amintita se precizeaza:
"Reducerea CAS la angajator cu 5% a fost una dintre principalele masuri economice pe care PNL le-a sustinut inca din campania electorala pentru parlamentarele din 2012. Multa vreme, insistentelor noastre li s-a raspuns cu amanari. Ne bucuram, totusi, ca guvernul Ponta a dat curs solicitarii noastre de reducere a CAS si aceasta masura va fi implementata de la 1 octombrie 2014. imi exprim speranta ca adoptarea acestei masuri, pe care parlamentarii liberali au sustinut-o si votat-o, nu se va dovedi a fi doar o masura electorala luata de guvernul PSD in prag de alegeri, pentru a impresiona electoratul de Centru-Dreapta.
Exista riscul ca, in actualul context economic, reducerea CAS sa nu fie o masura sustenabila si predictibila pentru mediul de afaceri, guvernul urmand sa o elimine la inceputul lui 2015. Merita precizat faptul ca Guvernul a jonglat cu introducerea masurii, anuntand-o ca sigura de la 1 iulie 2014, pentru ca apoi sa o amane".
Acesta a atras atentia si asupra faptului ca mediul de afaceri este sufocat de noi taxe si impozite, aspect care demonstreaza, a mentionat Cozmanciuc, lipsa de viziune economica a guvernului PSD.