Orice persoana isi poate desemna un reprezentant in relatia sa cu autoritatea vamala pentru a intocmi actele si a indeplini formalitatile prevazute in reglementarile vamale.
Reprezentarea poate fi:
- directa sau
- indirecta.
In cazul reprezentarii directe, reprezentantul actioneaza in numele si pe seama unei alte persoane.
In cazul reprezentarii indirecte, reprezentantul actioneaza in nume propriu, dar pe seama unei alte persoane.
Reprezentantul poate fi un comisionar in vama, in conditiile prevazute de regulamentul vamal.
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Prin Ordinul Presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3633 publicat in Monitorul Oficial nr. 882 din 04 decembrie 2014 au fost aprobate Normele tehnice de aplicare a dreptului de reprezentare prevazut in Regulamentul (CEE) nr. 2.913/1992 al Consiliului din 12 octombrie 1992 de instituire a Codului Vamal Comunitar.
Pe teritoriul vamal al Romaniei declaratiile vamale se pot intocmi:
- in nume propriu,
- prin reprezentare directa sau
- prin reprezentare indirecta.
Situatiile si conditiile de reprezentare sunt stabilite prin aceste norme tehnice.
Intocmirea actelor si indeplinirea formalitatilor prevazute in reglementarile vamale prin reprezentare sunt permise numai persoanelor care pot prezenta autoritatii vamale inscrisul care sa ateste incredintarea puterii de reprezentare si limitele acesteia.
Reprezentarea directa a unei persoane pe teritoriul vamal al Romaniei poate fi realizata de catre orice persoana care este in masura sa prezinte marfurile care fac obiectul declaratiei vamale, impreuna cu toate documentele solicitate pentru aplicarea reglementarilor cu privire la regimul vamal pentru care se declara marfurile respective.
Reprezentarea indirecta a unei persoane pe teritoriul vamal al Romaniei poate fi realizata numai de catre persoanele juridice romane autorizate sa functioneze in calitate de comisionar in vama. Persoanele juridice romane, altele decat cele autorizate sa functioneze in calitate de comisionar in vama, pot actiona ca reprezentant indirect numai in cazul in care sunt mandatate de catre o singura persoana.
Persoanele stabilite in Uniunea Europeana pot intocmi declaratii vamale in nume propriu, prin reprezentare directa sau prin reprezentare indirecta.
Persoanele stabilite intr-un stat tert Uniunii Europene pot intocmi declaratii vamale in nume propriu, prin reprezentare directa sau indirecta pentru:
a) regimurile vamale de tranzit si admitere temporara;
b) punerea in libera circulatie, antrepozit vamal, perfectionare activa, transformare sub control vamal, perfectionare pasiva, export si reexport, numai cu titlu ocazional si cu conditia ca autoritatea vamala sa considere acest lucru justificat.
Daca operatiunile vamale precizate la lit. b) nu au caracter ocazional, persoanele stabilite intr-un stat tert Uniunii Europene pot intocmi declaratii vamale numai prin reprezentare indirecta.
La data intrarii in vigoare a Ordinului nr. 3633 se abroga Ordinul vicepresedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 4.999/2007 pentru aprobarea Normelor tehnice de aplicare a dreptului de reprezentare prevazut in Regulamentul Consiliului (CEE) nr. 2.913/1992 de instituire a Codului vamal comunitar si a Instructiunilor de completare a casetelor 2, 8, 14 si 54 ale documentului administrativ unic in situatii particulare ce decurg din tipul reprezentarii, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 302 din 7 mai 2007.
Autor: Irina Dumitrescu