Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Noi reguli la vama pentru firmele romanesti, de la 1 noiembrie

Data aparitiei: 19 Septembrie 2013
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Taxe si Impozitecodul vamalUniunea Europeanareguli vamafirme romanesti1 noiembrie


Regulile de trecere la vama se schimba de la 1 noiembrie pentru companiile romanesti. Astfel, firmele romanesti cu activitati de comert international trebuie sa respecte, incepand cu aceasta data, reguli noi prevazute in legislatia vamala comunitara.

KPMG noteaza totusi ca termenul limita pentru aplicarea integrala a Codului Vamal al UE va fi probabil extins pentru sfarsitul anului 2019, potrivit KPMG.

"Romania va aplica direct legislatia vamala comunitara, astfel incat companiile romanesti implicate in comertul international vor trebui sa se pregateasca din timp pentru a se conforma noilor prevederi. (...) Prima etapa in modernizarea legislatiei vamale, care includea si anumiti pasi in directia unei uniformizari a administrarii acesteia si a crearii unei administratii vamale unice europene, a fost incheiata in 2008, cand a a intrat in vigoare Regulamentul CE 450/2008 de stabilire a Codului Vamal Comunitar (Codul Vamal Modernizat), insa prevederile acestuia s-au aplicat gradual si, pana la acest moment, doar partial", se arata intr-un comunicat al companiei de consultanta si audit.

Se estimeaza ca tot la 1 noiembrie va intra in vigoare proiectul de reformare a Codului Vamal al Uniunii Europene, in conditiile in care termenul limita pentru aplicarea integrala a Codului Vamal este preconizat sa fie sfarsitul anului 2019.

Legislatia modernizata introduce simplificari vamale (una dintre cele mai importante prevederi fiind introducerea declararii electronice a bunurilor si comunicarea on-line intre agentii economici importatori/exportatori si autoritati) si unificarea modului de aplicare a acesteia de catre cele 28 de administratii vamale.

Valentin Durigu, senior manager in Departamentul de Impozite Indirecte al KPMG, a recomandat companiilor sa profite de ragazul oferit prin reformarea Codului Vamal Comunitar si sa se asigure ca, in perioada care urmeaza, adopta masurile necesare pentru a-si dezvolta sistemele informatice la nivelul cerut de conceptul de e-customs, sisteme care trebuie sa fie interoperabile cu cele ale administratiei vamale.

In plus, criteriile impuse in prezent pentru acordarea, de catre autoritatea vamala, a statutului de operator economic autorizat vor deveni obligatorii pentru orice companie care va solicita obtinerea unei autorizatii vamale.

Sursa: Mediafax







Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X