ANAF a transmis un nou comunicat prin directiile regionale, amintind ca prin Ordonanta de urgenta a Guvernului 8/2015 pentru modificarea unor acte normative a fost modificata si completata OUG 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, prin care s-a introdus notiunea de bacsis, ca fiind orice suma de bani oferita in mod voluntar de client, in plus fata de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de catre operatorii economici, precum si restul dat de vanzator clientului si nepreluat de acesta in mod voluntar.
Bacsisul se justifica prin datele inscrise in documentele emise cu aparatele de marcat electronice fiscale si se evidentiaza pe un bon fiscal distinct.
Regimul fiscal al veniturilor provenite din incasarea bacsisului:
>>> In cazul in care sumele provenite din incasarea bacsisului raman la dispozitia operatorului economic, acestea:
- se inregistreaza in contabilitate la "alte venituri";
- sunt supuse cotei standard de TVA de 24%, TVA determinandu-se prin aplicarea procedeului sutei marite;
>>> In cazul in care sumele provenite din incasarea bacsisului se distribuie salariatilor, acestea:
- se inregistreaza in contabilitate la "alte venituri";
- nu se datoreaza TVA pentru aceasta operatiune;
- veniturile obtinute de persoanele fizice sub forma bacsisului sunt venituri impozabile in sensul impozitului pe venit, astfel cum sunt reglementate din Titlul III al Codului fiscal, impozitul retinut fiind impozit final, si nu se datoreaza contributii sociale obligatorii.
Sursa:
Examen Consultant Fiscal 2024 Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024 Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024