OUG 6/2015 pentru modificarea si completarea Codului fiscal a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 250 din 14 aprilie 2015 si a intrat in vigoare de la 1 iunie 2015.
Taxa pe valoarea adaugata a scazut astfel de la 1 iunie la 9% de la 24% la toate alimentele, reducerea aplicandu-se fara diferentieri, chiar si la bauturile nealcoolice si la serviciile de alimentatie publica.
Potrivit OUG 6/2015 din 1 iunie se stabileste ca TVA de 9% se va aplica asupra urmatoarelor livrari de bunuri si prestari de servicii:
- alimente, inclusiv bautiri, cu exceptia bauturilor alcoolice, detsinate consumului uman si animal
- animale si pasari vii din specii domestice
- seminte, plante si ingrediente utilizate in prepararea alimentelor
- produse utilizate pentru a completa sau inlocui alimentele
In prezent, art. 140 alin. (2) lit. g) prevede ca TVA de 9% se calculeaza la produsele de paine si de panificatie (cornuri, chifle, batoane, covrigi, minibaghete, franzelute), la faina alba de grau, faina semialba de grau, faina neagra de grau si faina de sevara.
De asemenea, TVA de 9% se va aplica din 1 iunie si asupra serviciilor de restaurant si de catering, cu exceptia bauturilor alcoolice.
Conform HG 367/2015 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului 44/2004, a fost detaliata lista bunurilor care vor avea cota redusa de TVA de 9%. Click aici pentru aceasta lista!
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
HG 367/2014 mai prevede ca in situatia in care se comercializeaza un pachet care cuprinde bunuri supuse atat cotei de TVA de 9%, cat si cotei de TVA de 24%, la un pret total, se va aplica cota de TVA corespunzatoare fiecarui bun, in masura in care bunurile care compun pachetul pot fi separate. In caz contrar, se va aplica cota standard de TVA de 24% la valoarea totala a pachetului.
In cazul serviciilor de restaurant si de catering, orice combinatie de bauturi alcoolice si nealcoolice indiferent de concentratia alcoolica este considerata bautura alcoolica.
Astfel, pentru bauturile alcoolice servite la restaurant sau oferite in cazul serviciilor de catering se va aplica cota de TVA de 24%, dar nu se va considera ca are loc o livrare separata de bunuri, oferirea de bauturi alcoolice facand parte din serviciile de restaurant sau de catering.
In cazul cazarii cu demipensiune, cu pensiune completa sau cu all inclusive, cota redusa de TVA de 9% se va aplica asupra pretului total al cazarii, care poate include si bauturi alcoolice.