Alaturi de PFA, discutam si de impozitele si contributiile sociale pe care le datoreaza o intreprindere individuala (II) sau o asociatie familiala (AF). Aceste tipuri de contributii pot fi obligatorii, caz in care discutam de CAS (pensii) si CASS (sanatate), si optionale, facand referire de data aceasta la cele de somaj si la contributia pentru concedii si indemnizatii (FNUASS).
E important de retinut ca de anul trecut, in urma unor modificari legislative, exista posibilitatea pentru sotul sau sotia titularului PFA sa se poata asigura facultativ la pensii si sanatate, cu conditia sa contribuie la desfasurarea activitatii, asa cum reaminteste si Ateliercontabilitate.ro.
Contributii sociale
Potrivit reglementarilor in vigoare, avem:
I. Contributii obligatorii
Contibutia la bugetul asigurarilor sociale - Pensii 26,3%
Calcul = 26,3% * venitul declarat
Venitul declarat, aminteste aceeasi sursa, este reprezentat de urmatoarele doua limite:
– minim 35% aplicat la castigul salarial mediu brut pe tara;
– maxim 5 ori castigul salarial mediu brut pe tara.
NOTA! Pentru 2015, salariul minim brut pe tara este de 2.415 lei.
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Pentru 2015:
– 35% * 2.415 = 845 lei => minim 845 lei de platit;
– 5 * 2.415 = 12.075 lei => maxim 12.075 lei de platit.
Venitul baza de calcul se declara in Declaratia 600, unde se trece baza lunara de calcul (35% * 2.415 = 845 lei/luna), atrage atentia sursa amintita mai sus, cu precizarea ca Declaratia 600 se depune in termen de 15 zile de la infiintare, urmand sa se depuna ulterior in fiecare an pana la data de 31 ianuarie a anului urmator anului de referinta. Anul acesta 2015, declaratia 600 se depune pana pe 2 februarie 2015.
Contributia se plateste in ultima luna din trimestru (845 * 26,3% = 222 de lei * 3 luni = 666 lei/ trimestru), reaminteste AtelierContabilitate.ro, iar contributia la pensii se plateste in baza Deciziei de impunere emisa de la ANAF.
Categorii scutite de la plata CAS:
- angajatii, somerii, pensionarii, avocatii;
- contribuabilii a caror venit net anual este mai mic de 845 lei/ luna.
Contributia pentru sanatate - CASS 5,5%
Pentru contributia pentru sanatate, retinem ca baza de calcul de determina diferit in functie de sistemul de impunere aplicat:
- impunere in sistem real (pe baza contabilitatii in partida simpla)
(Venit net anual – contributii sociale) * 5,5%
- impunere la norma de venit
Valoarea anuala a normei de venit/ 12 luni * 5,5%. Valoarea anuala a normei de venit nu poate fi mai mica decat salariul minim brut pe tara (975 lei la ora actuala).
Plata se efectueaza anticipat in baza Declaratiei 220 cu regularizare in baza Declaratie 200. Asa cum atrage atentia aceeasi sursa, la determinarea venitului anual al bazei de calcul a CASS nu se iau in considerare pierderile fiscale anuale.
Retineti, totodata, ca daca titularul PFA, II, AF nu este angajat, somer sau pensionar, contributiile de sanatate se platesc la salariu minim brut pe tara, adica o sa plateasca lunar 1.050 * 5,5% = 57,75 de lei. In cazul in care contribuabilul nu se regaseste in niciuna dintre cazurile de mai sus, se va plati contributia la sanatate la Venitul net anual declarat.
II. Contributii optionale
In aceasta privinta, discutam despre:
Contributia la somaj (0,5% * venitul asigurat. La salariul minim brut pe tara)
Contributia pentru concedii si indemnizatii (FNUASS) nu este obligatorie, cu precizrea ca aceasta poate deveni obligatorie daca PFA doreste sa beneficieze de indemnizatii pentru concediile medicale. (0,85% * veniturile supuse impozitului pe venit)
Impozit
Cota de impozit pentru PFA, II si AF este de 16%, reaminteste aceeasi sursa si se aplica diferentiat in functie de sistemul de impunere.
– Daca PFA, II, AF aplica sistemul real de impunere cota de 16% se aplica la diferenta dintre veniturile impozabile si cheltuielile deductibile.
– Daca PFA, II, AF este la norma de venit aplica cota de 16% la norma anuala de venit stabilita de DGFP judeteana.