Noul Cod de procedura fiscala, aprobat recent, introduce incepand cu 1 ianuarie 2016, o masura noua care priveste sanctionarea suplimentara a celor care nu isi declara veniturile in mod corect.
La acest moment, e nevoie ca atat Codul fiscal, cat si Codul de procedura fiscala, sa fie promulgate de presedintele Klaus Iohannis, urmand sa fie ulterior publicate in Monitorul Oficial.
Unile voci din domeniul fiscal spun insa ca nu este exclus ca presdintele sa retrimita Codul fiscal catre Parlament pentru modificarea unor masuri.
Noul Cod de procedura fiscala, asa cum a fost aprobat, contine unele modificari in ce priveste regimul penalitatilor, asa cum atentioneaza si Avocatnet.ro.
In concret, la Capitolul 3 din Codul de procedura fiscala actual, respectiv Dobanzi, penalitati de intarziere sau majorari de intarziere, e inclusa modificarea numelui in Dobanzi, penalitati de intarziere si penalitati de nedeclarare.
Se introduce in aceasta sectiune o penalitate suplimentara pentru acei contribuabili care nu isi declara obligatiile fiscale.
Potrivit noilor prevederi, reprezinta penalitate de nedeclarare o obligatie fiscala accesorie care consta in sanctiunea pentru nedeclararea sau subdeclararea, in declaratii de impunere, a impozitelor, taxelor si contributiilor sociale.
Astfel, noile prevederi impun de anul viitor, pentru obligatiile fiscale principale nedeclarate sau declarate incorect de contribuabil/platitor si stabilite de organul de inspectie fiscala prin decizii de impunere, o penalitate de nedeclarare de 0,08% pe fiecare zi, incepand cu ziua imediat urmatoare scadentei si pana la data stingerii sumei datorate inclusiv.
Se mentioneaza ca penalitatea nu va fi stabilita de organele fiscale, daca aceasta este mai mica de 50 lei.
Se precizeaza insa ca penalitatea de nedeclarare s-ar putea majora cu 100% in cazul in care obligatiile fiscale principale au rezultat ca urmare a savarsirii unor fapte de evaziune fiscala, constatate de organele judiciare.
Conform reglementarilor noi aprobate de Parlament, penalitatea de nedeclarare ar putea fi redusa, la cererea contribuabilului/platitorului, cu 75% daca obligatiile fiscale principale stabilite prin decizie
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
se sting prin plata sau compensare sau sunt esalonate la plata, in conditiile legii, caz in care reducerea se va acorda la finalizarea esalonarii la plata.
Aceasta este o penalitate suplimentara deoarece noua sanctiune nu elimina obligatia de plata a dobanzilor si penalitatilor de intarziere.
In schimb, penalitatea de nedeclarare nu se aplica daca obligatiile fiscale principale nedeclarate de contribuabil/platitor si stabilite de organele de inspectie fiscala prin decizii de impunere rezulta din aplicarea unor prevederi ale legislatiei fiscale, de catre contribuabil/platitor, potrivit interpretarii organului fiscal cuprinsa in norme, instructiuni, circulare sau opinii.