email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sanctiuni suplimentare in noul Cod fiscal pentru cei care nu declara corect veniturile

penalitatea de nedeclararecodul de procedura fiscala2016sanctiunedecizii de impunereobligatii fiscale

Noul Cod de procedura fiscala, aprobat recent, introduce incepand cu 1 ianuarie 2016, o masura noua care priveste sanctionarea suplimentara a celor care nu isi declara veniturile in mod corect.

La acest moment, e nevoie ca atat Codul fiscal, cat si Codul de procedura fiscala, sa fie promulgate de presedintele Klaus Iohannis, urmand sa fie ulterior publicate in Monitorul Oficial.

Unile voci din domeniul fiscal spun insa ca nu este exclus ca presdintele sa retrimita Codul fiscal catre Parlament pentru modificarea unor masuri.

Noul Cod de procedura fiscala, asa cum a fost aprobat, contine unele modificari in ce priveste regimul penalitatilor, asa cum atentioneaza si Avocatnet.ro.

In concret, la Capitolul 3 din Codul de procedura fiscala actual, respectiv Dobanzi, penalitati de intarziere sau majorari de intarziere, e inclusa modificarea numelui in Dobanzi, penalitati de intarziere si penalitati de nedeclarare.

Se introduce in aceasta sectiune o penalitate suplimentara pentru acei contribuabili care nu isi declara obligatiile fiscale.

Potrivit noilor prevederi, reprezinta penalitate de nedeclarare o obligatie fiscala accesorie care consta in sanctiunea pentru nedeclararea sau subdeclararea, in declaratii de impunere, a impozitelor, taxelor si contributiilor sociale.

Astfel, noile prevederi impun de anul viitor, pentru obligatiile fiscale principale nedeclarate sau declarate incorect de contribuabil/platitor si stabilite de organul de inspectie fiscala prin decizii de impunere, o penalitate de nedeclarare de 0,08% pe fiecare zi, incepand cu ziua imediat urmatoare scadentei si pana la data stingerii sumei datorate inclusiv.

Se mentioneaza ca penalitatea nu va fi stabilita de organele fiscale, daca aceasta este mai mica de 50 lei.

Se precizeaza insa ca penalitatea de nedeclarare s-ar putea majora cu 100% in cazul in care obligatiile fiscale principale au rezultat ca urmare a savarsirii unor fapte de evaziune fiscala, constatate de organele judiciare.

Conform reglementarilor noi aprobate de Parlament, penalitatea de nedeclarare ar putea fi redusa, la cererea contribuabilului/platitorului, cu 75% daca obligatiile fiscale principale stabilite prin decizie


se sting prin plata sau compensare sau sunt esalonate la plata, in conditiile legii, caz in care  reducerea se va acorda la finalizarea esalonarii la plata.


Aceasta este o penalitate suplimentara deoarece noua sanctiune nu elimina obligatia de plata a dobanzilor si penalitatilor de intarziere.

In schimb, penalitatea de nedeclarare nu se aplica daca obligatiile fiscale principale nedeclarate de contribuabil/platitor si stabilite de organele de inspectie fiscala prin decizii de impunere rezulta din aplicarea unor prevederi ale legislatiei fiscale, de catre contribuabil/platitor, potrivit interpretarii organului fiscal cuprinsa in norme, instructiuni, circulare sau opinii.

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
penalitatea de nedeclararecodul de procedura fiscala2016sanctiunedecizii de impunereobligatii fiscale


Data aparitiei: 09 Iulie 2015

Votati articolul "Sanctiuni suplimentare in noul Cod fiscal pentru cei care nu declara corect veniturile":
Rating:

Nota: 4.43 din 5 din 7 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X